слънчев удар, слънчасване и топлинен удар
Симптоми на слънчев удар, слънчасване и топлинен удар

Слънчев удар. Симптоми на слънчасване. Лечение на топлинен удар

Кога говорим за слънчев удар, слънчасване и топлинен удар? Кои са характерните симптоми и признаци, какво се прави?

Организмът ни се нуждае от топлите лъчи на слънцето, за да се зареди с енергия. Ако прекалим обаче с излагането си под неговите нежни ласки, рискуваме да получим слънчев удар. Какво трябва да знаем за него и как да се предпазим.

Какви са признаците?

Слънчевият удар се причинява от прекомерно излагане на слънчевите лъчи. Признаците за него са зачервяване на лицето, повишаване на телесната температура, като тя може да стане и много висока, гадене, повръщане, гърчове. В отделни случаи може да се стигне до кома, дори до смърт.

Всеки от нас поне веднъж в живота си е слънчасвал, макар и в лека форма. Затова трябва да сме особено внимателни, ако забележим нарушение в паметта, халюцинации или потрепване на определени мускули, учестено и затруднено дишане, след като дълго време сме били изложени на слънце.

Това може да са симптоми на слънчев удар и да предшестват по-тежките признаци като загуба на съзнание. В такъв случай е наложително веднага да вземем мерки, да се скрием от слънцето и да полегнем. Колко бързо ще се справим с това състояние зависи от това, доколко организмът ни е здрав и силен.

Кои са рисковите ситуации, които го причиняват?

Силно ЛЯТНО слънце между 11 и 16 ч.; температури над 30°С; сърдечносъдови заболявания; носенето на тесни или изкуствени дрехи (нарушава се вентилацията на тялото); липса на шапка при излизане навън в горещо време или по обед. Особено застрашени са малките деца, възрастните и хората с лабилна нервна система.

Употребилите алкохол са по-податливи на слънчев удар, защото организмът им лесно прегрява. Младите хора също са рискова група, тъй като много от тях пият психостимуланти, които също засилват чувствителността и реакцията спрямо горещите лъчи на слънцето.

Възможни ли са усложнения?

Те се случват най-често, когато пациентът има сърдечносъдови проблеми. Опасност, на първо място, представлява високото кръвно налягане. Защото от слънцето всички хипертоници вдигат още по-високо налягане. На второ място могат да се получат усложнения при ритъмни нарушения на сърдечната дейност – твърде е възможно прегряването да влоши тези симптоми. В редки случаи може да се стигне до инфаркт.

Как да се предпазим от слънчев удар?

Трябва да сме внимателни при температури над 30°С. Ако се наложи да сме навън по обед, да не забравяме да сложим светла шапка върху главата. Хипертониците не трябва да се излагат на слънце в горещите часове. Същото се отнася и за тези, които са консумирали алкохол.

Ако пил човек стои един час на слънце без шапка при 30 градуса, вероятността да получи слънчев удар е доста по-голяма. Докато здрав човек и да стои, може нищо да му няма. Често слънчев удар получават летовници, които са се нахранили обилно, пили са и веднага се излагат на слънце.

Добре е в обедните часове, докато храната ни се смила, да сме на сянка.

“Фигурин

Желателно е по принцип да се носи шапка. Това е задължително за децата и възрастните хора, при които терморегулацията е по-слаба. Когато сме на почивка край морския бряг, трябва да помним, че в морето най-бързо се слънчасва.

Дайте мнение и Вие тук!

Причината е, че ако седим на едно място прави във водата, слънчевата светлина се отразява от водната повърхност и се получава двойно облъчване. Тези, които плуват, се намират в по-голяма безопасност.

Въпреки че край морето изглежда по-горещо, слънчевият удар се случва и на планината, даже по-често. Това е така, защото около морския бряг почти винаги духа лек ветрец, който ни помага да се разхлаждаме. Изкачвайки се по огряна от слънцето планинска пътека, неусетно можем да попаднем в условия за слънчасване.

А на плажа обикновено отиваме по-подготвени, взимаме шапка, чадър, можем да влезем във водата да доплуваме и да се разхладим, по обед обикновено се прибираме. Подобни мерки трябва да вземем и в планината – най-вече главата ни да е предпазена и най-горещите часове да прекарваме на сянка.

Как да се помогне на пострадал?

Незабавно човекът трябва да се премести на сянка и да се обтрият челото и стъпалата му с хладка вода (при възможност и целите крака). Поставя се хладна мокра кърпа на челото. Това обикновено е достатъчно. Един сравнително здрав човек след 4-5 часа се възстановява и макар в някои случаи да има леко главоболие, може да се придвижва.

Какво е болничното лечение?

То се налага при хора, които имат високо кръвно, сърдечни смущения или друг засилващ се от слънчевия удар проблем. Ако е нужно оставането на легло, на пострадалия се пуска система с охладен физиологичен серум или 5% глюкозен разтвор.

Обикновено не се налагат твърде сериозни лечебни грижи. Ако има повръщане, се дава медикамент срещу това. През време на лечението се следи сърдечната дейност. В отделни случаи може да се наложи болният да остане за няколко дена на легло, при много тежък случай е възможно той да има гърчови движения, дори да изпадне в кома. Такива състояния изискват по-специални лекарски грижи.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *