Киви и кърмене. хранене на майката при кърмене
примерно меню за кърмачки

Киви при кърмене, чиа и др. Примерно меню и рецепти за кърмачки

Как да приемаме киви при кърмене? А чиа? Кое е доброто примерно меню за кърмачки. Рецепти и хранене по време на кърмене. Забранени храни. Диета

По време на лактация най-лошото е да се развие авитаминоза. Това е опасно и за мама, и за бебето. Растителната храна попълва запаса от полезни вещества, но не всички плодове и зеленчуци се разрешават. Много майки питат за кивито, което дава уникални дози витамин Це. Но мъхнатия плод се счита за екзотичен, и за алерген. Тогава може ли?

Киви при кърмене

100 г на ден киви дава на майката 24-часовата доза витамин Це. Ето защо кивито е супер лесен начин да се набавя този витамин, особено за майките с крайно отслабен имунитет след раждането.

Защо да ядем киви:

  • Аскорбиновата к-на укрепва защитните функции и съдовете, профилактирайки проблеми със сърцето и варикоза;
  • Витамин Е възстановява кожата, косата и ноктите, както и предотвратява ракови образувания;
  • Калий укрепва сърцето, отстранява отоци и изчиства от шлаки;
  • Киви подобрява зрението и храносмилането, премахва запек;
  • Бори се с естествената за родилките депресия и умора.

Кивито е прекрасна възможност за сладко зареждане с витамини, при това нискокалорични. В 100 г плод има едва 60 кКал. Включете го смело в менюто си при обостряне на простуди, при страх от вируси и бактерии.

А може ли да навреди на бебето? Кивито е непривично за нашите ширини, затова може да влезе в ролята на алерген у кърмачето. Ако майката е похапвала редовно от плода през бременността, бебето ще го приеме лесно.

Основна опасност от кивито: слабителният му ефект. Ако бебето има по-меки изпражнения, просто не употребявайте. Откажете се за цялата лактация. Но ако бебето се мъчи от запек, то кивито само ще помогне.

karmene-01
Вижте рецептите за запеканка с киви и за каша с чия по-долу в нашата статия

Как правилно се приема киви

Внимание! Не употребявайте киви, преди бебето да навърши 3 месеца, за да избегнете алергична реакция. Ако имате запек, направете компот от киви, за да въздействате на червата. Въведете пресния плод постепенно, най-добре започнете от разреден сок – 1 с.л. сок от киви на 1 ч.ч. вода. За сурово киви първоначалната порция е 25 г. При липса на негативна реакция у бебето, увеличете количеството. Максимална доза – 2 плода.

Чиа и кърмене

Още една възможно да се заредим с витамини през лактацията. Чията съдържа протеини и въглехидрати, както и полезни мастни киселини, повишен обем витамини В, А, Е и С. Освен това семената дават цинк, магнезий, калций, желязо и калий.

“Фигурин

Кога да предпочетем чия:

  • За понижаване и стабилизиране на кръвното;
  • За интелектуално развитие на детето.
  • За нормализиране на храносмилането и предотвратяване на запек;
  • За подобряване на паметта и нервните клетки, за стимулиране на мозъка;
  • Дава бодрост, енергия, сили;
  • Укрепва зъбите, костите и мускулите.

Възстановява жената след раждането, укрепва я и й помага да нормализира метаболизма си. С чиа се възвръща фигурата. Силно препоръчителен е за майки вегетарианки, защото заменя месото по количеството на белтъчините

Основна опасност от чията: усилва коликите и увеличава газообразуването. Може да разстрои стомаха и изхождането. Затова не употребявайте в първите два месеца след раждането.

Как правилно се приема чиа

Умерено. Първият път пробвайте с чаена лъжичка. Наблюдавайте бебето. При симптоми на хранителна алергия отложете въвеждането на семената за поне месец. В обратния случай увеличавайте дозата с 1-2 с.л. на ден. Ако всеки ден ядете чиа, след 7-я прекъснете за 2-3-дневна почивка.

Примерно меню за кърмачкиkarmene-02

  • Закуска: зърнени храни, сварени без мляко (овес, булгур, грис) или млечна каша, но разредена наполовина с вода;
  • Втора закуска: пилешка супа, хляб с трици;
  • Обяд: варено пилешко или пуйка, или бяла риба с гарнитура, цветно зеле, запечен картоф, компот;
  • Следобедно: чай с бисквити;
  • Вечеря: котлети на пара, ориз или елда.

Рецепти за кърмачки

Запеканка с киви и извара

Разбийте 3 яйца и добавете 400 г извара + 70 г пудра захар. Размачкайте с вилица до еднородност. Добавете в тестото 25 г грис, немного сол и сода и влейте 100 мл топло мляко. Разбъркайте, покрийте с фолио и оставете за ¼ час. Междувременно обелете 2 зрели кивита и нарежете на шайби. Намажете тавичката с масло, излейте тестото и отгоре разположете кивито. Загрейте на 180°С фурната. Печете около 40 минути до появата на апетитна порозовяла коричка.

Салата с киви

Накъсайте на ръка една средна маруля и добавете едно киви, обелено и нарязано на произволни парчета. На ситно ренде настържете 30-40 г кашкавал или твърдо сирене. Смесете. Добавете 2 с.л. извара и подправете със зехтин и лимон. Тази салата е супер витаминозна и има много фибри.

Каша от чия

За да получите гъста каша, използвайте 2 с.л. чия, а ако искате да е по-течна – само 1 с.л. Залейте семената с топло мляко и ги оставете за 10 мин. Периодично разбърквайте, за да не се слепят на бучки. Подправете с пресни или сушени плодове, ядки и мед, ако бебето няма алергия към него.

Чия с банан в блендер

Залейте семена чия с мляко или вода и оставете за 10 мин. В блендера разбийте 1 банан, по 100 г ягоди и натурален йогурт, лъжичка мед и шепа спанак. В получената смес добавете набъбналата чия и 1 с.л. семе от лен. Разбъркайте. Получава се уникална закуска, която помага и за отслабване.

Тесто с чия

Смелете чия и я смесете с обикновено брашно, за да направите любимите ви кексове, бисквити и др. печива по-малко вредни и надебеляващи.

Хранене по време на кърмене

Базов списък с продукти

Дайте мнение и Вие тук!
  • Меса: пиле без кожа, пуйка, немазно говеждо (печете, варете или на пара). Немазни бульони;
  • Риби: речни, немазни (печете или на пара);
  • Кисело-млечни: сирене, извара, кисело мляко, кефир;
  • Зеленчуци: цветно зеле, тиква, броколи, тиквички;
  • Зърнени: овес, ориз, елда;
  • Масла: краве и растително нерафинирано;
  • Макаронени изделия от твърди сортове пшеница;
  • Ядки и сухи плодове като междинно похапване;
  • Плодове: ябълки, банани, череши, праскови. Никога на гладно.

Забранени храни при кърмене

Забранени са т.нар. храни-алергени, които носят риск за детето в периода на кърменето.

karmene-03
По-добре не!

За да се намали риска, въздържайте се от консерви, пушени и сушени меса и колбаси, от осолени и мариновани храни, от полуфабрикати и готова храна, от готови сосове и подправки като майонеза, от храни с консерванти, оцветители, сгъстители. Рискови са още и екзотичните плодове. Разбира се, и алкохолът.

С внимание и в намалени количества яжте шоколад, бонбони, ягоди, малини, цитруси и кафе.

Диета за кърмачки

Първата мисъл на майката след раждането (а даже и опреди него) е как по-бързо да възвърне момичешката си фигура. В това няма лошо, ако не е в ущърб на бебето.

Няколко правила, които не са оригинални, но са изпитани:

  • Дробно и често хранене с порции от 300 г. Общ дневен обем на храната 1.5 кг. Това хранене ускорява метаболизма и увеличава кърмата;
  • 3 л вода, желателно преди кърмене. И този пункт е в еднаква полза за отслабване и за добра кърма;
  • Достатъчно протеини – не по-малко от 100 г на ден. Повечето да са от животински произход;
  • Не на преяждането – голяма грешка е да е се яде за двама. Трябва да се яде качествено, с пълния спектър от витамини и микроелементи. Никога не дояждайте храната на мъника (пюрета и каши).

По време на лактация отслабването тръгва при 1500 кКал на ден. Но и с 1800 кКал ще се случат нещата, макар и по-бавно.

Още за хранене при кърмене

Установено е, че за образуването на 100 мл кърма се изразходват около 90 ккал и 2-21/2 г белтък. Това означава, че за отделянето на 800 мл кърма дневно са нужни допълнително около 720 ккал и 15-20 г белтъци. От тях една част се доставят за сметка на натрупаните през бременността мастни резерви, но около 400-500 ккал трябва да се доставят 1 храната.

При по-обилна кърма допълнителните нужди от храна са съответно по-големи.

Нарастват и нуждите от витамини и минерали. Ако храната е бедна на витамини, намалява и съдържанието им в кърмата. Недостигът на белтъци води до намаляване на млечната секреция.

За да осигурите необходимото ви съдържание витамини в кърмата, яжте редовно при всяко хранене повече и разнообразни плодове и зеленчуци.

Част от тях (поне 2 порции дневно) консумирайте сурови. За да поемате достатъчно витамин С, поне 2 пъти дневно консумирайте богати на витамин С продукти: домати, зеле, чушки, марули, спанак, чиа, коприва, киви, лимони, портокали, грейпфрути, ягоди, малини, касис. Пийте редовно по 1 -2 чаши шипков чай дневно!

Приемането на достатъчно витамини има значение и за защитните свойства на кърмата.

Съдържанието на минерални вещества в кърмата е постоянно и не се влияе от храната. Ако не се внасят достатъчно с храната, те се извличат от тъканите на майката. За да не се стигне до изчерпване на резервите на вашия организъм от калций и фосфор, е нужно дневният им внос да се увеличи.

Това означава, че трябва да консумирате всеки ден мляко и млечни продукти, които са най-добър източник на калций и фосфор. През бременността резервите на майката от желязо се изчерпват. Ето защо, за да се предпазите от анемия, трябва да приемате и повече желязо с храната.

Увеличете преди всичко консумацията на месо и риба, от които желязото се усвоява най-добре, както и на зеленчуци и плодове, богати на витамин С, който подобрява усвояването на желязото.

За да постигнете необходимия допълнителен внос на енергия и хранителни вещества, е необходимо да се храните по-често (5-6 пъти на ден), като към обичайната храна прибавите допълнително около 100 г месо (или 1 яйце), 2 чаши мляко, парче сирене, 100-200 г хляб и тестени произведения, 2-3 пъти дневно зеленчуци, пресни плодове, салати, сокове.

Важно е да приемате и достатъчно течности (вода, сокове, компоти, айран), минимум 1 литър дневно. По отношение на водата най-подходяща е специално приготвена бутилирана трапезна вода. Не пийте минерални води питейни водопроводни води с голямо съдържание на води.

Ако приетите течности са по-малко от отделената кърма, тя намалява.

Тъй като невинаги е възможно да се спазват всички изисквания за рационално хранене, за да се задоволят повишените нужди от витамини и минерали, добре е кърмещата майка да ги приема допълнително.

Съхранение на кърма: Колко време може да стои кърмата на стайна температура?

Второ примерно меню за кърмачки

Закуска
  • кифла, мляко, ябълка
  • или сандвич с масло и сирене
  • домат или морков,
  • шипков чай
Закуска в 10 ч
  • бисквити с чаша мляко или
  • кейк с чаша сок или чай
  • плод
Обяд
  • зеленчукова супа
  • ястие с месо или риба
  • салата
  • плод или компот
Следобедна закуска
  • млечен крем или мляко с грис
  • чаша нектар или плодове
Вечеря
  • ястие със зеленчуци или
  • варива
  • 1 яйце или извара
  • салата
  • кисело мляко
Преди лягане
  • чаша айран или сок
  • боза или плод

Вижте и ТОВА:

Анасон – за усилване на кърмата, за регулиране на менструацията

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Витамин А, противопоказания и предозиране

Витамин А: Предозиране, противопоказания. Как се ползва и кога?

Какво са витамин А, ретинол и каротин? Какви противопоказания имат? Какво се случва при предозиране? …

3 Мнения

  1. Киви при кърмене ми се струва несъвместимо, защото има власинки, а те са алергени. Нека и друг се изкаже, но аз така съм чувала и не смея да ям.

  2. Мария Тилкова

    Забранени храни при кърмене много, ако слушате и четете из интернета. То месото е с антибиотици, зеленчуците с нитрати, плодовете ги обработват, млякото с хормони. Да не ядем тогава!

  3. Донка Бардукова

    Знаете ли диета за кърмачки, с които да сваля 15-18 кг до пролетта, примерно за 3 месеца? Но без да ощетявам малчо. Дайте акъл за нещо по-драстично.

Вашият отговор на Верка Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *