болки в стомаха
При болки в стомаха първа мярка е освобождаването на коремната област от пристягащи дрехи и аксесоари

Имам болки в стомаха – какво ми е?

Болки в стомаха, подуване, киселини – тези проблеми понякога са симптом на сериозно заболяване. Понякога пък причината е пристягащото бельо, което носим от суета.

болки в стомаха
При болки в стомаха първа мярка е освобождаването на коремната област от пристягащи дрехи и аксесоари

Доста често причина за болки в стомаха са дрехите, които носим. Затова гастроентеролозите препоръчват като първа мярка при болки в стомаха – разхлабване и отпускане на всичко, което стяга или притиска. 30 минути преди хранене и два часа след него коремната област трябва да “диша”, да е разхлабена и оставена на спокойствие.

Кои са най-честите причини за болки в стомаха, разкриват от medikforum.ru. Много често болки в стомаха има при бременност, при това не само в началните месеци. Всяко смущение в тази посока трябва да се обсъжда с медицинско лице и да се неутрализира. Друга причина може да е пиенето на вода от водопроводните инсталации. Понякога тази вода вкарва в организма микроби, но също и малки количества дезинфектанти и прашинки от налепите по тръбите.

Смятате ли, че вашите болки в стомаха имат връзка с болните ви зъби? Връзката наистина съществува: болните зъби са източник на токсини, които причиняват в дългосрочен план гастрит или дори язва.
Най-разпространената причина за болки в стомаха е нередовното и нездравословно хранене. Често болките са придружени с киселини, подуване, метеоризъм, тежест в стомаха. Организирайте си деня така, че да не прегладнявате, нито при първа възможност да се тъпчете с каквото ви попадне пред очите. Приготвяйте си от къщи салата и здравословни сандвичи. Гледайте все пак в обедните часове да се заредите с една топла супа.

И недоспиването може да се окаже фактор в разкриването на причините за вашите болки в стомаха. Недоспиването вреди на организма в цялост, включително на стомаха. Спомнете си, че най-доброто време за отморяващ сън са часовете до полунощ. Още една причина за болки в стомаха е стресът. Последиците от преживяваните стресови ситуации се “опредметяват” в киселини и гастрит. Старайте се да не влагате емоции и нерви в събитията наоколо, не ги допускайте близо до сърцето си. Не трупайте болка и напрежения вътре в себе си – споделяйте или ги разреждайте чрез спортни занимания.

Дайте мнение и Вие тук!

Опитайте се да живеете по-динамично: недостигът на движение може да ви причини тежест в стомаха, запек, метеоризъм. При заседнал живот често ще имате болки в стомаха, затова си измислайте причини да ставате от компютъра, да излизате, да се разхождате.

Една причина за болки в стомаха, за която малко се говори: паразитите. Неудобно е да си признаем, че забравяме да мием ръцете или пропускаме да почистим както следва хубавите зеленчуци от пазара. Този проблем не отшумява сам, вземете мерки да се прочистите от “живота” в себе си.

Понякога болки в стомаха има поради дисбактериоза: това е състояние след лечение с антибиотици или хапчета за регулиране на артериалното налягане. Ако има подобна опасност, посъветвайте се с личния си лекар какви витамини и хранителни добавки да вземате, за да възстановите полезната си микрофлора.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *