раздразненото дебело черво
Хипноза и хорово пеене - дали това спасява при синдром на раздразненото дебело черво?

Раздразнено дебело черво. Какво да ядем. Диета и хранене

Какво да ядем: Скептици твърдят, че от спазването на диета и специално хранене кошмарът синдром на раздразненото дебело черво не се овладява.

Нещата стават още по-мъчителни. Към синдрома се прибавя депресия заради ограниченията, които пациентът трябва да понася допълнително.

Шведски учени са направили опит за алтернативно лечение на синдром на раздразненото дебело черво, коментират от medikforum.ru. Тяхната теория е, че в такава ситуация организмът трябва да бъде пощаден от медикаменти и добавки, тъй като всеки режим или лекарствена терапия имат временен характер.

Фокус на експерименталното им лечение е стресът, който е сред основните причинители на синдрома. Опитите за лечение на синдром на раздразненото дебело черво с хорово пеене са се оказали успешни независимо от заключението, че оздравителният ефект и в този случай не е дълготраен.

Експерименталният екип е ползвал опита на американски терапевти, които събират хора с еднотипни проблеми в дискусионни групи. Сред тези групи имало и такива, чиито членове страдат от синдром на раздразненото дебело черво. Обсъждането на сродни здравословни проблеми оказвало положително въздействие при овладяването на болестната симптоматика. В шведския вариант освен такава дискусионна група била сформирана и алтернативна, в която доброволци със синдром на раздразненото дебело черво се занимавали с хорово пеене. В скандинавските страни хоровото пеене се практикува доста активно и се счита за една от успешните форми за колективен релакс и снемане на стреса. Проследяваните стойности на тестостерона в кръвта на “певците” доказало, че през първите 6 месеца от общите занимания стресовите нива у всички намаляват. След това обаче в рамките на година те отново се връщат в норма. Все пак в първите месеци от заниманието по общо признание е имало облекчаване на чревната болестна симптоматика.
Друга надежда на отчаяните хора със синдром на раздразненото дебело черво е хипнозата. Гастроентерологът

Дайте мнение и Вие тук!

Роланд Валори от британската болница Gloucestershire Royal Hospital в Глостър е обявил, че успешно е лекувал пациенти със синдром на раздразненото дебело черво чрез хипноза.

раздразненото дебело черво, хранене, какво да ядем, диета
Хипноза и хорово пеене – дали това спасява при синдром на раздразненото дебело черво?

От лекуваните 100 човека – 40% по уверенията на професор Валори били напълно излекувани, а при по-голяма част от останалите имало подобрение.

По време на сеансите си професорът въздействал върху подсъзнанието на пациентите си, за да промени посоката на мислите им и да ги мобилизира по-добре да се справят със собствената си патология. За Валори този тип лечение е успешен не само при синдром на раздразненото дебело черво – но и при други диагнози, в основата на които е психоемоционалният срив.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

3 Мнения

  1. Dobar den. Ot mnogo godini stradam Ot hronicen gastrit i kisilini Ot edna gastro skopia znam 4E nymam helicobakter. Imam sashto diverticoli .Mnogo cesto stradam Ot diaria pocti vinagi no tozi pat prodalgi 40 dni Sas 5 – 6 izhogdania dnevno. I mnogo bolki.Na posledak se 4uvstvam po dobre no sutrin imam boli i pone 2 izhogdania. Mnogo 4esto 4uvstvam nervo napregenie , panika.sashto i sctitovidnata gleza ne fonkzionira dobre. Ocakvam vasca savet .blagodary

  2. Милена Христова

    Вземи си Омнибиотик 6 за 3 мес. И нещата ще се повлияят значително.

  3. Ивелина Симеонова

    здр преди 6 месеца ме оперираха от преплитане на червата и оттогава каквото хапна и след 15 менути бягам в тоалетнатаи е кашово акото.а трябва скоро да почвам работа а тя е кондукторка в градския транспорт а така немога да работя може ли да помоля нещо да ми препоръчате страдам също и от паника да не се изпусна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *