Остеоартроза – успешно лечение стъпка по стъпка

Мъчителната остеоартроза заема сред ревматичните заболявания 85% от случаите. Водещ симптом на страданието е хроничната болка.

Болката е причина човекът с остеоартроза да потърси лекар, отбелязват от medikforum.ru.

Половин година след поставянето на една диагноза – например остеоартроза на колянната става, обикновено половината диагностицирани преминават трайно на обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти. Лекуващите обикновено препоръчват първата стъпка в овладяването на проблема – прилагане на нестероидни противовъзпалителни препарати. Естеството на заболяването обаче е такова, че възниква необходимост от непрекъснат прием и нарастване на дозите.

Комплексната терапия на тази група заболявания може да включва и витамини от В-групата. Те имат благоприятно въздействие върху възпалителните и дегенеративните поражения на костите, ставите, мускулите и нервите. Продължителният прием на нестероидни противовъзпалителни създава риск от стомашно-чревни усложнения. По тази причина лекуващият обикновено съветва пациентите си с остеоартроза да не използват споменатите медикаменти постоянно, а да преценяват кога не могат да се справят без тях.

Фигурин чай за отслабване

Като сполучлива практика медиците посочват експерименталното комбиниране на диклофенак с витамини В1, В6 и В12. Витамините усилват обезболяващия ефект от диклофенака и обичайната му доза може да се намали. Това автоматично редуцира и риска от стомашни дразнения и проблеми със стомашно-чревния тракт. Съчетаването на нестероиден болкоуспокояващ медикамент с В-витамини на практика позволява заболяване като остеоартроза да се овладява стъпка по стъпка. Първоначално има етап на нарастване на лечебните дози до достигане на ефективния максимум за даден пациент, след което интензивността на терапията плавно и продължително се намалява, подкрепяна от комплекса витамини. Този тип терапия “стъпка по стъпка” се оказва работещ не само при остеопороза, но и при лечението на болки от друго естество – радикулит, диабетна полиневропатия и др.

остеоартроза

Лечението на остеоартроза става по-успешно с комбинирана терапия

Лечението на принципа step up – step down след достигане и задържане на максимум преминава в плавно редуциране на лекарствените дози по индивидуална схема. Намалената интензивност на болката при остеоартроза е доказателство за успешното лечение. В даден момент дори се достига до състояние, когато противовъзпалителните могат да се спрат. Тук е изключително важно да се запази продължение на затихващия терапевтичен етап, при което се приемат само витамини. В-витамините притежават собствен обезболяващ ефект и оказват благотворно въздействие върху раздразнените нерви. Така ефективността на терапията се стабилизира.

Този тип лечение на остеоартроза дава възможност за постигане на стабилни резултати, като се удължават сроковете на ремисия и се намаляват съпътстващи усложнения благодарение на намалените дози на нестероидни противовъзпалителни средства.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *