рак на костите
Рак на костите може да се развие като вторичен онкологичен процес

При рак на костите симптомите могат да закъснеят

Рак на костите според здравната статистика не е от най-често срещаните онкологични заболявания.

Счита се, че причина той да се развие са дефекти в ДНК. Възможно е рак на костите да се развие и като вторичен процес – метастази, при първоначално онкологично огнище в друг орган.

Коварството на болестта рак на костите се състои в това, че водещият симптом – болката, се появява при сравнително напреднал злокачествен процес. По принцип тази форма на рак се счита за доста агресивна. Най-често рак на костите се развива по дългите кости на крайниците. Болката, която първоначално се появява спорадично, често се свързва с преумора, случайна травма или ревматичен процес. Засегнатият от рак на костите човек се обръща към лекар едва тогава, когато болките станат постоянни или се появят паралелно с болката и други симптоми.

Втори алармиращ симптом за рак на костите е локалният оток, обясняват от arsmedica.bg. Отокът е в засегнатия от онкологичния процес участък и при опипване е болезнен. Ако е налице болка, но оток няма, в някои случаи е възможно туморното образувание върху костта да се опипа през меките тъкани.

Има също и случаи, когато рак на костите се развива сравнително бързо и няма изразени характерни симптоми. Туморната маса обаче прави костите чупливи: възможно е счупване на костта и разкриване на истинския проблем при обичайните изследвания и лечебни процедури за фрактури.

Възможно ли е лечение при рак на костите? Както и при други онкологични заболявания, изборът на лечение зависи от стадия на заболяването, вида на тумора и общото здравословно състояние на пациента, подчертават от meduy.com.

Приложимите терапии са известни: консервативно лечение с медикаменти, химиотерапия, облъчване, хирургическа намеса. По правило се избира комбинацията, която се преценява като най-перспективна и при която животът на лекувания пациент може да бъде продължен максимално.

рак на костите
Рак на костите може да се развие като вторичен онкологичен процес

Има неизбежни случаи при лечението на рак на костите, когато се налага ампутация на крайник – целта е да се ограничат възможностите за разпространяване на заболяването.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато е възможно костното образувание да се изреже заедно с прилежаща здрава костна тъкан, но да се съхранят нерви и сухожилия, това непременно се прави.

Непременно погледнете и тази статия:

https://www.lekar.bg/2018/03/12/%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8/

“Демир

А също и тази:

https://www.lekar.bg/2018/03/15/%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Опасен ли е Боракс? Лечение с боракс за пиене. Борна киселина за гъбички и др.

Кое е доброто лечение с боракс? Как се ползва боракс за пиене? Опасен ли е? …

Едно мнение

  1. Какво биха казали лекарите -онколози за прием на лаетрил / амигдалин / успоредно с лечението на традиционната медицина ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.