При рак на костите симптомите могат да закъснеят

Рак на костите според здравната статистика не е от най-често срещаните онкологични заболявания.

Счита се, че причина той да се развие са дефекти в ДНК. Възможно е рак на костите да се развие и като вторичен процес – метастази, при първоначално онкологично огнище в друг орган.

Коварството на болестта рак на костите се състои в това, че водещият симптом – болката, се появява при сравнително напреднал злокачествен процес. По принцип тази форма на рак се счита за доста агресивна. Най-често рак на костите се развива по дългите кости на крайниците. Болката, която първоначално се появява спорадично, често се свързва с преумора, случайна травма или ревматичен процес. Засегнатият от рак на костите човек се обръща към лекар едва тогава, когато болките станат постоянни или се появят паралелно с болката и други симптоми.

Втори алармиращ симптом за рак на костите е локалният оток, обясняват от arsmedica.bg. Отокът е в засегнатия от онкологичния процес участък и при опипване е болезнен. Ако е налице болка, но оток няма, в някои случаи е възможно туморното образувание върху костта да се опипа през меките тъкани.

Фигурин билки за отслабване

Има също и случаи, когато рак на костите се развива сравнително бързо и няма изразени характерни симптоми. Туморната маса обаче прави костите чупливи: възможно е счупване на костта и разкриване на истинския проблем при обичайните изследвания и лечебни процедури за фрактури.

Възможно ли е лечение при рак на костите? Както и при други онкологични заболявания, изборът на лечение зависи от стадия на заболяването, вида на тумора и общото здравословно състояние на пациента, подчертават от meduy.com.

Приложимите терапии са известни: консервативно лечение с медикаменти, химиотерапия, облъчване, хирургическа намеса. По правило се избира комбинацията, която се преценява като най-перспективна и при която животът на лекувания пациент може да бъде продължен максимално.

рак на костите

Рак на костите може да се развие като вторичен онкологичен процес

Има неизбежни случаи при лечението на рак на костите, когато се налага ампутация на крайник – целта е да се ограничат възможностите за разпространяване на заболяването.

Когато е възможно костното образувание да се изреже заедно с прилежаща здрава костна тъкан, но да се съхранят нерви и сухожилия, това непременно се прави.

Непременно погледнете и тази статия:

Симптоми на рак на костите, болки

А също и тази:

Лечение на рак на костите. Лекува ли се?

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
При рак на костите симптомите могат да закъснеят
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “При рак на костите симптомите могат да закъснеят

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *