поморийска кал, луга, противопоказания

Противопоказания на луга и Поморийска кал. Опасности от лечебни процедури

Лечебните процедури като калолечение, минерални и лечебни бани и масажи понякога могат да бъдат доста опасни и дори да доведат до смърт.

Много често по време на своя годишен отпуск хората посещават курортни места, които не само че не са полезни за здравето им, но понякога направо вредят.

Лечебно-оздравителните процедури за тях се превръщат в мания, независимо дали въобще имат нужда от тях. По този начин могат много да си навредят, вместо да излекуват заболяването, заради което са отишли.

Ще се опитаме да разберем по какъв начин трябва да се ползваме от лечебно-оздравителните процедури.

КЪМ КАЛОЛЕЧЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДХОЖДА МНОГО ВНИМАТЕЛНО

Тази курортна лечебна услуга се ползва с най-голяма популярност. Калолечението предизвиква дълбоко и продължително сгряване на вътрешните органи, активизира кръвообращението и обменните процеси в организма.

В състава на лечебната кал влизат метали, витамини, хормони, биостимулатори. Те помагат при заздравяване на счупвания, изгаряния, следоперативни белези. Лечебната кал лекува проктит и простатит, хроничен бронхит и пневмония.

Но калолечението е абсолютно противопоказно при заболявания на кръвта, при всякакви видове новообразувания (много пъти хората дори и не знаят за съществуването им), при нарушена функция на яйчниците, при бременност, болести на сърцето и бъбреците, при варикозно разширени вени.

А при състояние на треска и тежка хипертония тази процедура (температурният режим достига 36-42 градуса) може да доведе и до летален изход. Затова е важно дори здрави хора да прилагат тази процедура много внимателно. Тя може да се прилага частично, защото пълното обвиване с лечебна кал е голямо натоварване за организма, то направо си е изпитание.

ЛЕЧЕБНИТЕ БАНИ СЪЩО ИМАТ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Лечебните бани са също толкова популярна процедура, както и калолечението. За чудодейната сила на обогатената с минерали вода се носят легенди. И всичко би било добре, ако всеки знаеше мярката, нормата за прилагане и употреба.

Но всяка процедура с лечебни бани има списък с противопоказания. Медицинските работници предупреждават за това, но не всеки път хората се съобразяват и настояват да се подложат на подобна процедура.

Например, ако страдате от дискинезия на жлъчните пътища, от хепатит или някакви гинекологични заболявания, или от заболявания на щитовидната жлеза – тогава не би трябвало да се потапяте в сероводородни (сулфидни) минерални води, защото след това заболяването ви непременно ще се обостри.

“Демир

Ако ви играят нервите, ако ви стяга сърцето или ви безпокои невродермит, тогава можете да си позволите йодо-бромна баня; сероводородната също е подходяща. Но в никакъв случай не си позволявайте терпентинова баня. Приготвената от бяла и жълта терпентинова емулсия маса предполага много малко показания, повечето са противопоказания. Последствията от нея са доста тежки. Ако постоите в такава баня малко повече от необходимото, можете да си докарате сърдечен пристъп, а и сериозни изгаряния.

МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ МОГАТ ДА БЪДАТ И ВРЕДНИ!

Лекарите отдавна са забелязали една закономерност – на петия-шестия ден от приемането на минерална вода в определен курорт хората получават рязко обостряне на същото това заболяване, което са отишли да лекуват точно на това място, точно с тази минерална вода. А това си има конкретно обяснение. Всъщност използването на вода с висока минерализация е равнозначно на прием на лекарствени средства.

Въпреки разпространеното мнение, че от водата няма вреда, медиците са единодушни в становището си, че противопоказания все пак има. И то немалко.

Не трябва да се лекувате с минерална вода при остри форми на вирусен хепатит, при обостряния на язва, жлъчнокаменна болест и цистит.

При бъбречнокаменна болест не е желателно да се пие хидрокарбонатна вода, ако камъните са по-големи от 0,8 мм в диаметър. Не трябва да се пие и при хроничен двустранен пиелонефрит, при бъбречна недостатъчност, както и при инсулинозависим захарен диабет.

Хлоридната вода е противопоказна при всякаква форма на исхемична болест на сърцето, при злокачествени тумори на стомашно-чревния тракт, при отоци.На възрастните хора също не препоръчваме да пият такива минерални води. От сулфатосъдържащите води трябва да се откажат имащите стеноза на хранопровода, атония на червата и прогресиращ захарен диабет.

Въобще трябва много сериозно да се отнасяте към лечението с минерална вода. Ако от детството си често боледувате, ако изпитвате слабост или неразположение, добре е да пиете по-малко минерална вода, за да може да отслабите нейното въздействие върху вашия организъм и здраве. Пийте топла вода, негазирана, в малки количества.

И още нещо. Не пийте един и същ вид минерална вода повече от две-три седмици – ако се приема много дълго време, въздействието є върху организма отслабва.

И МАСАЖЪТ КРИЕ ОПАСНОСТИ

Дори най-обикновеният масаж крие редица опасности. Особено ако на него се подложат хората, които страдат от заболявания на костната система – дискова херния, ревматоиден или реактивен артрит.

Лекарите неведнъж са се сблъсквали с печалните последствия от такива сеанси, и то при абсолютно здрави на пръв поглед хора. В списъка на възникналите след оздравителен сеанс нарушения са обостряне на радикулит и миозит (възпаление на мускулите), разтягане на връзки и дори… скъсяване на крайници.

Дайте мнение и Вие тук!

Специалистите не се уморяват да напомнят следното: преди да се подложите на сеанс по масаж, се консултирайте с лекар дали имате някакви противопоказания за тази процедура. Още повече ако масажистът използва и така наречените твърди методики – удари с ръце, изпъвания, лостове.

Освен при заболявания на костната система масажът е противопоказен и при остри болки, кожни болести и висока температура. Не трябва да се масажират участъци от кожата, увредени в резултат на изгаряния и травми.

Твърдите методики при масажа са противопоказни и за тези, които не са физически подготвени за това.

По принцип опитният масажист прибягва до подобни методи на въздействие едва на четвъртия-петия сеанс, когато пациентът вече е свикнал с него.

НАШИТЕ ПРЕПОРЪКИ КЪМ ОТПУСКАРИТЕ

Когато решите да прекарате отпуска си на курорт с кални или минерални бани, непременно се посъветвайте предварително с лекуващия лекар.

Не забравяйте да носите със себе си здравния си картон. Няма смисъл да ходите на оздравителни процедури само за една седмица. Необходими са минимум две. Промяната на климата и новите силнодействащи процедури са тежък стрес за отслабения организъм.

Бъдете внимателни и взискателни и при избора на мястото за почивка. Ако сте минали четирийсетте и имате редица болести и оплаквания, идете в позната за вас среда – близък до вашето населено място климат, без резки промени на атмосферното налягане и температурата. Ако сте решили на всяка цена да се печете на слънце на морския бряг, изберете си точно този курорт, където средната лятна температура е около 26 градуса.

Когато пристигнете на избраното от вас курортно място, не бързайте веднага да се подлагате на палещите слънчеви лъчи или да се хвърлите в морето. Спазвайте правилата за аклиматизация, според които загарът и къпането трябва да започнат на третия ден, в ранните сутрешни часове или късно следобед.

Пристъпвайки към процедурите, не трябва да съчетавате такива сериозни методи като калолечение с лечебни бани и масаж, и то в един и същи ден. Вашият организъм и без това е отслабен и такова натоварване може да му докара сериозни изпитания.

Първоначално публикувано на:30.06.2008 @ 20:43

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дестилатор за вода

6 предимства да имате дестилатор за вода | Минерална или дестилирана вода е по-добре?

Пиенето на достатъчно вода през деня е едно от основните правила за поддържане на здрав …

2 Мнения

  1. Всеволод Иванов

    Изглежда това за консултация с личния лекар не Ви е нещо ясно или след 10 години нещата така са се влошили, че думите Ви изглеждат фантастика. Също аз почти не съм чувал лекар да ме предупреждава нещо, че може да вреди. Вие или лъжете или живеете в 19 век.

  2. Всеволод Иванов

    Знам, че одобрение няма да получа лекарския съюз е една голяма МАФИЯ. Прочетете кодекса им. Останалите СЪЮЗИ са не по-добро нещо. ДОБРО, но само за членовете си и ти сигурно си от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *