Начало > Болката > Болка в рамото (раменната става) – как да се лекуваме
болка в раменната става, рамото
За болка в раменната става често препоръчват криотерапия

Болка в рамото (раменната става) – как да се лекуваме

Болки в раменната става: Рамото е сложна зона от човешкото тяло. Лечение при остра болка в рамото и ръката.

Специалистите могат да ви изброят цял куп латински думи, с които се назовават кости, сухожилия и мускули. Но когато изпитвате болка в раменната става едва ли ви интересува точно това.

Мъчителната болка в раменната става те прави безпомощен: не можеш да извършиш най-елементарното за собственото си обслужване, да не говорим за някаква работа. Не можеш дори да вдигнеш ръка, защото острата болка в рамото те блокира. Известно е, че сложната съвкупност от тъкани в рамото образува т.н. ротаторен маншон: това именно е механизмът от мускули и сухожилия, които гарантират нормалното, центрирано състояние на ставата и движенията, които са свързани с нея. Причина за болка в раменната става може да е увреждане на мускули и/или сухожилия, обясняват от ortho.bg. Такова увреждане настъпва при инцидентно нараняване – падане, катастрофа, както и при системно пренатоварване – вдигане или теглене на прекалено тежки предмети.

Причината за болка в раменната става може да е и вътрешна: възрастови промени в хрущялната тъкан и костта, механично триене и възпаление, калциране на фрагменти от сухожилията. В много случаи промените са необратими – от което не следва, че мъчителната болка в раменната става трябва да се приеме като присъда завинаги.

Как да лекуваме болка в раменната става? Първата стъпка е да се установи каква точно е причината за нея. Обикновено лекуващият съветва да се ограничат онези движения на ръката, които причиняват болка в раменната става. Същевременно ръката не бива да се обездвижва напълно, за да се съхрани възможният обем от движения, съветват от vita.bg.

При болка в раменната става симптоматиката се повлиява положително от прилагането на криотерапия, т.е. лечение с лед. Ниската температура потиска възпалителния процес, който е източник на болката. Практикува се леден масаж или компрес 1-2 пъти дневно за по 20 минути. Тези процедури се изпълняват след раздвижвания на рамото, които причиняват болка. Препоръчват се и болкоуспокояващи таблетки.

Дайте мнение и Вие тук!

Упоритата болка в раменната става често налага инжектиране на кортикостероидни лекарствени препарати. Дали да се действа по този начин, може да прецени единствено лекуващият. Обичайната реакция на пациент с болка в раменната става е да настоява за инжекционно, по-бързо лечение, за да се освободи час по-скоро от мъките.

болка в раменната става
За болка в раменната става често препоръчват криотерапия

Трябва да е ясно, че най-добър резултат при всички случаи дават рехабилитационните програми, съчетаващи подходящ комплекс от движения и физиотерапия.

Лечението е продължително и изисква постоянство от човека с болка в раменната става. Ако то е проведено правилно и пациентът е на възраст до 40 години, има шанс проблемът да бъде решен тотално. По-възрастните пациенти трябва да са щастливи, ако лечението направи тяхната болка в рамото търпима и по-рядко проявена.

Наистина – има и такива случаи, при които хапчета, инжекции и физиотерапия не помагат и се налага оперативно лечение за болка в раменната става.

За Марта Савова

Прочети още

Излекувах се от гонартроза с инжекции и компреси

Лечение на гонартроза с инжекции и компреси. На коляното и др.

Видео „Излекувах се от гонартроза“ по-долу. Класификация по МКБ-10. Лечение с инжекции, компреси при гонартроза …

2
Оставете коментар

Моля, Влизане за да коментирате
2 Коментари по темата
0 Отговори към коментари
0 Последователи
 
Коментари с най-много реакции
Най-горещите коментари за темата
2 Автори на коментари
  Абонирайте се  
най-нови най-стари с най-много гласове
Уведомение за
Yonov

Ще си позволя да посоча тумор, наречен тимом още една, макар и много рядка причина за хронична болка в рамото. Това е тумор на тимуса, който при нарастването си притиска нерв, отиващ в рамото. Въпросния тумор може да расте десетилетия, единствения начин да бъде открит е скенер с контрастно вещество на медиастриума. Рентген не го лови, лимфни възли не се подуват, липсват каквито и да е кръвни индикатори. В литературата се подчертава, че тимомът е болест, която бива откривана само по случайност. Така че, ако нищо не дава траен ефект при болка в рамото, отчитайте и тази, макар и малковероятна… Прочети още »

Мариана

Здравейте!При мен проблема дойде след като паднах и спуках рамо,а след около 45 дни обездвижване на ръката се установи ,че китката на ръката ми е била счупена и е зараснала от самосебе си.Ръката ми бе тотално обездвижена и започнаха рехабилитация и физиотерапия42 дни ,смених два физиотерапевта и три ортопеда.Седем месеца след падането съм със ограничени движения на дясната ми ръка,трудно се обличам,обслужвам,болки в рамото лакътя,китката и пръстите на ръката.По мое желание ми поставиха геспин гел директно в рамото,флостерон в лакътя и малбек мускулно.Резултат почти няма.В момента ми правят кръвни изследвания и едното е със завишени стойности.Микробиологичнотп още не излязло.Предстои ми… Прочети още »