болка в раменната става, рамото
За болка в раменната става често препоръчват криотерапия

Болка в рамото (раменната става) – как да се лекуваме

Болки в раменната става: Рамото е сложна зона от човешкото тяло. Лечение при остра болка в рамото и ръката.

Специалистите могат да ви изброят цял куп латински думи, с които се назовават кости, сухожилия и мускули. Но когато изпитвате болка в раменната става едва ли ви интересува точно това.

Мъчителната болка в раменната става те прави безпомощен: не можеш да извършиш най-елементарното за собственото си обслужване, да не говорим за някаква работа. Не можеш дори да вдигнеш ръка, защото острата болка в рамото те блокира. Известно е, че сложната съвкупност от тъкани в рамото образува т.н. ротаторен маншон: това именно е механизмът от мускули и сухожилия, които гарантират нормалното, центрирано състояние на ставата и движенията, които са свързани с нея. Причина за болка в раменната става може да е увреждане на мускули и/или сухожилия, обясняват от ortho.bg. Такова увреждане настъпва при инцидентно нараняване – падане, катастрофа, както и при системно пренатоварване – вдигане или теглене на прекалено тежки предмети.

Причината за болка в раменната става може да е и вътрешна: възрастови промени в хрущялната тъкан и костта, механично триене и възпаление, калциране на фрагменти от сухожилията. В много случаи промените са необратими – от което не следва, че мъчителната болка в раменната става трябва да се приеме като присъда завинаги.

Как да лекуваме болка в раменната става? Първата стъпка е да се установи каква точно е причината за нея. Обикновено лекуващият съветва да се ограничат онези движения на ръката, които причиняват болка в раменната става. Същевременно ръката не бива да се обездвижва напълно, за да се съхрани възможният обем от движения, съветват от vita.bg.

При болка в раменната става симптоматиката се повлиява положително от прилагането на криотерапия, т.е. лечение с лед. Ниската температура потиска възпалителния процес, който е източник на болката. Практикува се леден масаж или компрес 1-2 пъти дневно за по 20 минути. Тези процедури се изпълняват след раздвижвания на рамото, които причиняват болка. Препоръчват се и болкоуспокояващи таблетки.

Упоритата болка в раменната става често налага инжектиране на кортикостероидни лекарствени препарати. Дали да се действа по този начин, може да прецени единствено лекуващият. Обичайната реакция на пациент с болка в раменната става е да настоява за инжекционно, по-бързо лечение, за да се освободи час по-скоро от мъките.

Дайте мнение и Вие тук!
болка в раменната става
За болка в раменната става често препоръчват криотерапия

Трябва да е ясно, че най-добър резултат при всички случаи дават рехабилитационните програми, съчетаващи подходящ комплекс от движения и физиотерапия.

Лечението е продължително и изисква постоянство от човека с болка в раменната става. Ако то е проведено правилно и пациентът е на възраст до 40 години, има шанс проблемът да бъде решен тотално. По-възрастните пациенти трябва да са щастливи, ако лечението направи тяхната болка в рамото търпима и по-рядко проявена.

Наистина – има и такива случаи, при които хапчета, инжекции и физиотерапия не помагат и се налага оперативно лечение за болка в раменната става.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Afa3

Афламил. Мнения и странични ефекти. Колко дълго може да се приема? Мидокалм, Милгама, Мовалис и Фламексин

Колко дълго може да се приема Афламил на таблетки? Мнения и странични ефекти на Афламил …

2 Мнения

  1. Ще си позволя да посоча тумор, наречен тимом още една, макар и много рядка причина за хронична болка в рамото. Това е тумор на тимуса, който при нарастването си притиска нерв, отиващ в рамото. Въпросния тумор може да расте десетилетия, единствения начин да бъде открит е скенер с контрастно вещество на медиастриума. Рентген не го лови, лимфни възли не се подуват, липсват каквито и да е кръвни индикатори. В литературата се подчертава, че тимомът е болест, която бива откривана само по случайност. Така че, ако нищо не дава траен ефект при болка в рамото, отчитайте и тази, макар и малковероятна възможност. Тимомът, макар и злокачествен е слабоагресивен тумор, обикновено е операбилен, не е склонен към метастази и при успешна операция 15 годишната преживяемост е над 85%.

  2. Мариана

    Здравейте!При мен проблема дойде след като паднах и спуках рамо,а след около 45 дни обездвижване на ръката се установи ,че китката на ръката ми е била счупена и е зараснала от самосебе си.Ръката ми бе тотално обездвижена и започнаха рехабилитация и физиотерапия42 дни ,смених два физиотерапевта и три ортопеда.Седем месеца след падането съм със ограничени движения на дясната ми ръка,трудно се обличам,обслужвам,болки в рамото лакътя,китката и пръстите на ръката.По мое желание ми поставиха геспин гел директно в рамото,флостерон в лакътя и малбек мускулно.Резултат почти няма.В момента ми правят кръвни изследвания и едното е със завишени стойности.Микробиологичнотп още не излязло.Предстои ми още физиотерапия,този път надявам се да се възстанови функцията на ръката ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *