алергичен ринит
Алергичен ринит - или нещо друго?

Запушване на носа вечер. Алергичен ринит и други причини за запушен нос

Запушеният нос е истинска мъка: иде ти да го откъснеш! Как да се справим с тази болежка? За какво става дума: дали е алергичен ринит – или нещо друго?

При запушен нос трябва на първо място да разберем по каква причина се случва това. Точната диагноза води към успешно лечение, уверяват от medikforum.ru. Има поне осем здравословни проблема, които причиняват приблизително еднаква симптоматика и повечето страдалци си мислят, че се касае само за алергичен ринит.

Вариант 1. Наистина е алергичен ринит. Кихате постоянно заради някакъв алерген във въздуха – цветен прашец, молекули на определен химикал, домашен прах, животински косъм. Този проблем е налегнал вече 40% от земното население – представяте ли си?! Лигавицата на носната кухина е раздразнена, тъканите – отекли. Очите ви сълзят и мразите всички и всичко. Колкото и да се опитвате да се издухате – не помага. Помагат антихистаминовите хапчета и назален спрей със стероиди.

Вариант 2: хапчетата и спреят не помагат. Състоянието е постоянно; идете при оториноларинголог. Възможно е да се проявява неглижиран в детството структурен дефект на носната кухина; състоянието може да е резултат и от скорошна травма. За разлика от алергичен ринит – този проблем може да се неутрализира само чрез скалпел.

Вариант 3. Издухвате си носа, но нищо не излиза – а той си остава запушен. Сезонните дразнители отшумяват, мнимият ви алергичен ринит не си отива. Идете на преглед: може би развивате полипи, които са блокирали въздушните каналчета на носа. Ако капките със стероиди не помагат, стягайте се за операция.

Вариант 4 – имате чувството, че постоянно ви мъчи грип. Дали не е сенна хрема? Този алергичен ринит ще премине заедно със сезона – но за да облекчите симптомите на възпалението, прилагайте спрей с антихистаминови компоненти.

Вариант 5: всяка вечер носът ви мистериозно се запушва. Може би все пак е алергичен ринит? По-скоро е ринит, причинен от сухия въздух в затворени помещения. По-често отваряйте прозорците! Облекчавайте дискомфорта с капки по лекарска препоръка!

Вариант 6. Детето ви диша с отворена уста и хленчи, че носът му е запушен. Хрема няма – какво е тогава, някакъв странен алергичен ринит? Един опитен терапевт веднага ще провери сливиците – ако те са увеличени и затрудняват дишането, ако често причиняват инфекции, най-добре е да се отстранят.

Дайте мнение и Вие тук!

Вариант 7 – защо постоянно ви боли лицето? Тази болка от запушения нос ли е? Алергичен ринит? По-скоро възпалени синуси. Най-често причина за проблема е някаква вирусна инфекция. Не се тровете с антибиотици: няма да помогне. Подобна вирусна инфекция може да се излекува за около месец, затова проявете търпение. Лекувайте се по бабешки – с топли компреси.

алергичен ринит, запушване на носа, запушен нос
Алергичен ринит – или нещо друго?

Вариант 8: напоследък сте неспокойни и раздразнителни. Това дали е заради запушения нос? Проблемът може да е по-сложен от един алергичен ринит: допустима е хиперактивност на щитовидната жлеза. Високите хормонални нива ускоряват метаболизма и могат да причинят оток на лигавиците и малки кръвоизливи от носа. Именно това блокира дишането през носа; “отпушването” става чрез лечение на щитовидната жлеза с радиоактивен йод. Ясно е, че тук запушеният като при алергичен ринит нос не е единственият здравословен проблем.

Вижте и ТОВА:

“Фигурин

https://www.lekar.bg/2015/02/07/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%BE%D1%81/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Al3

Алергозан – лечебни свойства и приложения

Можем ли да разчитаме на алергозан, ефективен ли е продуктът при алергичен ринит. Форми на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *