рак на матката
Симптомите за рак на матката не бива да се пренебрегват

Рак на матката – 10 тревожни симптома

Рак на матката. Представителките на слабия пол пропускат шанса си за успешно лечение при онкологични заболявания на репродуктивните органи.

Тежки диагнози като рак на матката се диагностицират твърде късно, макар че е имало признаци за злокачествени изменения в организма.

Жените не отделят нужното внимание на тревожни симптоми, които сигнализират за здравословни проблеми, в това число рак на матката. Съвременната медицина е достатъчно развита да постигне успешно лечение и продължаване на живота, ако междувременно онкологичните процеси не са твърде напреднали. За да могат медиците да поставят точна, категорична диагноза достатъчно рано, те трябва да бъдат потърсени от самите пациентки, съветват от medikforum.ru. Особено тревожни са необичайните симптоми, свързани с половата система, особено при жени в менопауза.

Учените сочат десет признака, които могат да се окажат симптоми на започнали злокачествени изменения в половите органи, в частност за рак на матката. При това не трябва да се поддаваме на паника: наличието на 2-3 симптома все още не означава, че става дума именно за рак на матката.

*Ако все пак отклоненията в обичайното здравословно състояние продължат повече от 2-3 седмици и са цял комплекс, посещението при лекаря не бива повече да се отлага.

* Сред десетте признака, за които става дума, на първо място е отокът на краката. Ако в същото време имате болки в малкия таз и изтичане на секрет от влагалището, много е възможно при вас да се развива рак на шийката на матката.

* Често при рак на матката се наблюдава необичайно губене на тегло: отслабване без диета и без промяна на обичайния хранителен режим. За някои жени това е повод за радост, но елегантният силует всъщност е следствие от злокачествени изменения в организма, може би сигнал за рак на матката. * Бързо отслабване с повече от четири килограма без никаква причина – това означава бързо да посетите гинеколога си.

* Загубата на апетит за дълго време, без да можете да си го обясните също е симптом, най-вероятно на рак на яйчниците.

Дайте мнение и Вие тук!

* Кървене извън календарните дни на цикъла или отделяне на секрети с кръв, загатва за рак на матката. Тази диагноза се потвърждава в 90% от случаите, особено когато се касае за пациентка в менопауза.

* Тревожно е и отделянето на тъмни, зловонни секрети от половите органи: това е белег за инфекция в системата. Счита се за признак на рак в матката или шийката на матката.

рак на матката, течност, симптоми
Симптомите за рак на матката не бива да се пренебрегват

* Обърнете внимание, ако усещате натиск върху пикочния мехур: ако това е постоянно, причината може да се окаже тумор, рак на матката. Често към това усещане се прибавят болки в корема е постоянно подуване.

Демир бозан за безсъние

* Немалко жени с описаните здравословни проблеми чувстват постоянна умора, което подсилва съмненията за рак на матката.

* За началото на онкологичен процес в малкия таз и рак на матката сигнализира и постоянното прилошаване за дълъг период от време.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на матката

Болки при рак на шийката на матката

Първи симптоми и признаци на рак на шийката на матката. Как се разбира? Болки и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *