артрит на челюстта
Мъчението артрит на челюстта има сложно лечение

Артрит на челюстта: вижте колко мъчително е това!

Когато чуем за артрит, обикновено си представяме болни колене или изкривени пръсти на ръцете. А какво знаем за страданието от артрит на челюстта?

Безценни материали по темата ВИЖТЕ ТУК: Изпитани рецепти за лечението на артрит + лекарства и упражнения! и ТУК  За лечението на артрит с билки!

Този здравословен проблем се наблюдава при възпаление на ставата, свързваща долната челюст с черепа. Причините за артрит на челюстта могат да са различни, изброяват от bela.bg. Много често артрит на челюстта причинява възпалителен процес при болни зъби.

Ако тази болка се неглижира и липсва професионалната намеса на дентален специалист, възпалителният процес от корена на зъбите може да се развие в прилежащите меки тъкани, а оттам и в костта. Ако става дума за остра фаза на заболяването, от нетърпимата болка страдащият автоматично ограничава движенията на челюстта.

Това, естествено, намалява способността му да се храни и говори нормално. Това е и моментът, в който намесата на медицинско лице е задължителна – ако той бъде пропуснат при потисната симптоматика, възпалението става хронично и следва увреждане на ставния хрущял.

Специалисти коментират, че в подобни ситуации трайно се редуцира движението на челюстта; самата тя може да остане в изкривено положение. Описанието може да се стори на някого смехотворно (както и видът на клетника с артрит на челюстта). Истината е, че при артрит на челюстта страда не само конкретната зона, а организмът като цяло. Чисто физиологично затрудненото хранене рано или късно се отразява и на други органи, да не говорим за отраженията върху психиката и самочувствието.

Артрит на челюстта може да се развие и след механично въздействие – спортна травма, удар при катастрофа. Експерти от сферата на денталната медицина предупреждават, че в подобни случаи е допустимо изместване на ставата. Възстановяването на нормалното разположение на ставните връзки следва да се направи много бързо – колкото повече време минава от събитието, толкова по-трудно се постига това поради стягането на околната мускулатура. Артрит на челюстта може да се развие и при носене на неудобни, зле “изчислени” протези.

Дайте мнение и Вие тук!

Как се живее с артрит на челюстта? Еднозначно – не е лесно. От puls.bg препоръчват всекидневни грижи и режим, който облекчава мъчителната симптоматика и не натоварва проблемната става.

Експертите са на мнение, че в ранните фази на заболяването е възможно кондицията да се подобри чрез консервативни методи: упражнения за разтягане на челюстта (стречинг), след които върху челюстната зона се поставя суха затоплена или студена мокра кърпа за около пет минути. Този комплекс се изпълнява 2-3 пъти дневно.

Препоръчват се също нестероидни болкоуспокояващи и/или мускулни релаксанти. По преценка на специалист обаче в някои случаи се налага оперативно лечение.

артрит на челюстта
Мъчението артрит на челюстта има сложно лечение

Истинско изпитание при артрит на челюстта е храненето. По интуиция хората с този здравословен проблем постепенно се отказват от твърдите, обемни храни, чието приемане е свързано с по-широко отваряне на устата или прилагане на сила. Супите, млечните храни и пюрета стават обичайни в менюто им.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Логично е да си дадем сметка, че при всички случаи е по-добре да предотвратим подобно състояние – при първите симптоми за артрит на челюстта да потърсим компетентна помощ.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Glu

Глюкозамин, митове и истини за хранителната добавка

Какво е глюкозамин? За какво се използва. Видове. Състав и действие. Странични ефекти, вреди и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *