Лечение на рани, натъртвания и ужилвания

Лечение на НАВЯХВАНЕ С ВОДКА И БИЛКИ.

100 грама брезови пъпки и по 50 грама шишарки от хмел и корени от ружа нарежете на дребно. Смесете ги, поставете ги в шише и ги залейте с половин литър водка. След като преседят 4 дни, излейте, прецедете и с извлека правете 2 седмици компреси на болното място.

СРЕЩУ НАТЪРТЕНО С БЪЗОВА КОРА И СОДА БИКАРБОНАТ.

Вземете 50 грама ситно нарязани кори от бъз, залейте ги с половин литър вода , в която е разтворена 1 супена лъжица сода бикарбонат. Сложете да заври. След като изстине малко, още докато е гореща отварата, правете с нея компреси на натъртеното място.

СРЕЩУ НАТЪРТВАНЕ НА СТАВА С ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ И ХЛЯБ.

Средината на 2 големи филии хляб се натопява в ябълков оцет. С накиснатите филии се превързва натъртената става , върху нея се поставя памучен плат и найлонов лист. Така трябва да пренощува.

НАТЪРТВАНЕ И НАВЯХВАНЕ.

Натъртеното място се налага с начукани листа от зеле и се превързва. По същия начин се лекува навяхване на глезена като ставата се налага с начукани зелеви листа и се превързва добре. Тази превръзка със зелеви листа се държи непрестанно като се сменя вечер.

ПРОТИВ ПОДСИЧАНЕ.

Смесват се равни количества свинска мас и нишесте. Със сместа се мажат подсечените места след като се почистят с топла влажна кърпа.

СРЕЩУ ГНОЙНИ РАНИ С ДЪРВЕНИ ВЪГЛЕНИ.

Няколко дървени въглена /най-добре – от върба или липа/ се счукват на прах и се пресяват. Гнойната рана се посипва с този прах. Той бързо спира гнойния секрет. Но ако секретът е в повече, леко се почиства с влажно памуче, натопено в преварена вода.

СРЕЩУ НЕЗАЗДРАВЯВАЩИ РАНИ.

Прави се извлек от цветове жълт кантарион или цветове бял равнец като по 50 грама от цветовете се накисват в 200 милилитра зехтин и се държат 20 дни на слънце. Прецежда се. С извлека се мажат раните.

ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГНОЯСАЛ НОКЪТ.

В 100 милилитра ракия се разтваря 1 супена лъжица дървесна пепел. Възварява се. Болният пръст се топи в горещия разтвор. Прави се 4 – 5 пъти дневно до облекчаване.

СРЕЩУ УПОРИТИ РАНИ С МЕД.

Раните се мажат с мехлем от мед. Той се приготвя така: 1 супена лъжица мед и 1 пресен жълтък се разбъркват. Сместа се слага в чист съд на тих огън и се бърка докато се сгъсти, но без да завира. Мехлемът се прилага поне 2 пъти дневно докато раната се изчисти и заздравее.

Дайте мнение и Вие тук!

СРЕЩУ УЖИЛВАНЕ.

При ужилване от пчели първо трябва да се извади жилото, което остава в раничката. Но това трябва да се направи с ножче или вилица така, че жилото да се измъкне без да не се изстиска в раничката торбичката с отрова, която е закрепена за жилото. Осите не оставят жило в раничката.

СЪС СОК ОТ ЛУК.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Срещу отока и болката от ужилването ефикасен е сокът от кромид лук.Обелете и разбийте с миксер 1 средно голяма глява кромид лук. С кашицата покрийте ужиленото място. Сменяйте кашицата на всеки 2 часа.

С МАГДАНОЗ.

Чрез разбиване с миксер се получава каша от китка магданоз. Към нея се добавя 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и се размесва. Кашицата се налага върху ужиленото място и се оставя така за засъхне. Сваля се и процедурата се повтаря докато има нужда.

СЪС СОДА ЗА ХЛЯБ.

Прави се гъста кашица от 1 супена лъжица сода за хляб и 1 винена чаша хладка вода. С кашицата се намазва ужиленото място.

Вижте и ТОВА: Как се действа при натъртване?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *