недостиг на селен
Недостигът на селен причинява косопад и чести инфекции

Недостиг на селен в организма или липса: опасно ли е?

Много често тялото ни дава сигнали за дефицит на различни витамини, минерали, определени групи хранителни вещества. Недостиг на селен в организма се развива най-често паралелно с дефицит на протеини и компонентите цинк, калций, желязо.

Белег за недостиг на селен са белите петънца по ноктите, както и обилният пърхот.

Ако имате недостиг на селен и другите елементи от назования комплекс, може да развиете чупливост на ноктите, косопад, анемия, хроничните ви заболявания да се влошат и често да боледувате от настинки, обясняват от medikforum.ru.

Известно е, че при недостиг на селен отслабва имунната защита. Наличието на селен в оптимални стойности гарантира нормален белтъчен синтез и растеж на организма. Един от тревожните знаци за недостиг на селен в организма е появата на розови петна по ръцете и лицето.

Недостиг на селен може да се прояви паралелно с дефицит на мед, манган, сяра и разпознаването на подобно състояние е чрез увеличената склонност към появата на бръчки. Първа стъпка към ликвидирането на недостиг на селен е промененият хранителен режим. Менюто трябва да съдържа повече морски дарове, месо, кафяв ориз, пшеница и ечемик.

недостиг на селен
Недостигът на селен причинява косопад и чести инфекции

Специалисти твърдят, че попълването на дневната норма от селен може да бъде гарантирано чрез включването на определен вид ядки в менюто: седем бразилски ореха са достатъчни за поддържането на необходимите стойности.

Има още един белег за недостиг на селен в организма: при хората, които имат този проблем, много често е налице агресивно поведение или склонност към депресии. В случаи от този род специалистите препоръчват балансирано хранене, в което достойно място се отделя на кашите от пълноценно зърно – пшеница, ориз, елда.

Препоръчват се и питателни закуски, в които са включени яйца и нетлъсто варено месо.

Немски специалисти съобщиха наскоро, че при недостиг на селен в организма се ускоряват процесите на стареене на клетките и нараства рискът от рак. Белтъкът селенопротеин, който присъства в кръвта и има решаваща роля за усвояването на селена от храната, е важен изобщо за производството на други белтъци. Немските учени припомнят, че белтъците играят ключова роля при защитата на организма от свободните радикали.

Дайте мнение и Вие тук!

При недостиг на селен протеиновият синтез в организма е непълноценен, а споменатата защита – неефективна. Именно по тази причина тогава е по-голяма опасността от ракови заболявания и се ускоряват процесите на стареене.

И още нещо интересно:

Демир бозан за безсъние

https://www.lekar.bg/2016/03/05/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD/

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/10/23/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BD/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Химиотерапия - Онкология - Рак на белия дроб - Рак на гърдата - Левкемия - Рак на черния дроб

Химиотерапия: Как се прави. Продължителност. Бяла, червена и др видове

Химиотерапия в онкологията, видове и странични ефекти. Химиотерапия при рак на белия и черния дроб, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *