недостиг на селен
Недостигът на селен причинява косопад и чести инфекции

Недостиг на селен в организма или липса: опасно ли е?

Много често тялото ни дава сигнали за дефицит на различни витамини, минерали, определени групи хранителни вещества. Недостиг на селен в организма се развива най-често паралелно с дефицит на протеини и компонентите цинк, калций, желязо.

Белег за недостиг на селен са белите петънца по ноктите, както и обилният пърхот.

Ако имате недостиг на селен и другите елементи от назования комплекс, може да развиете чупливост на ноктите, косопад, анемия, хроничните ви заболявания да се влошат и често да боледувате от настинки, обясняват от medikforum.ru.

Известно е, че при недостиг на селен отслабва имунната защита. Наличието на селен в оптимални стойности гарантира нормален белтъчен синтез и растеж на организма. Един от тревожните знаци за недостиг на селен в организма е появата на розови петна по ръцете и лицето.

Недостиг на селен може да се прояви паралелно с дефицит на мед, манган, сяра и разпознаването на подобно състояние е чрез увеличената склонност към появата на бръчки. Първа стъпка към ликвидирането на недостиг на селен е промененият хранителен режим. Менюто трябва да съдържа повече морски дарове, месо, кафяв ориз, пшеница и ечемик.

недостиг на селен
Недостигът на селен причинява косопад и чести инфекции

Специалисти твърдят, че попълването на дневната норма от селен може да бъде гарантирано чрез включването на определен вид ядки в менюто: седем бразилски ореха са достатъчни за поддържането на необходимите стойности.

Има още един белег за недостиг на селен в организма: при хората, които имат този проблем, много често е налице агресивно поведение или склонност към депресии. В случаи от този род специалистите препоръчват балансирано хранене, в което достойно място се отделя на кашите от пълноценно зърно – пшеница, ориз, елда.

Препоръчват се и питателни закуски, в които са включени яйца и нетлъсто варено месо.

Немски специалисти съобщиха наскоро, че при недостиг на селен в организма се ускоряват процесите на стареене на клетките и нараства рискът от рак. Белтъкът селенопротеин, който присъства в кръвта и има решаваща роля за усвояването на селена от храната, е важен изобщо за производството на други белтъци. Немските учени припомнят, че белтъците играят ключова роля при защитата на организма от свободните радикали.

Дайте мнение и Вие тук!

При недостиг на селен протеиновият синтез в организма е непълноценен, а споменатата защита – неефективна. Именно по тази причина тогава е по-голяма опасността от ракови заболявания и се ускоряват процесите на стареене.

И още нещо интересно:

“Фигурин

https://www.lekar.bg/2016/03/05/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD/

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/10/23/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BD/

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *