шипове
Билката повет може да облекчи болките при шипове

Повет при шипове и други начини за лечение (действащи)

Повет при шипове: наистина ли билката помага? В народната медицина повет при шипове е един от обичайните лечебни способи, които спасяват от мъчителните болки.

Шиповете са костни израстъци, които се появяват обикновено при по-възрастни хора.

ВАЖНО: Имаме още една хубава статия по темата ТУК: Всичко за шипове на врата и другаде!

Причина за тяхното образуване най-често са хронични простудни заболявания, нездравословно хранене, физически натоварвания или травми.

Няма друг начин да се спасите от мъчителните симптоми, освен чрез терапия с противовъзпалителен и болкоуспокояващ характер. Билката повет при шипове има точно този ефект: правилно приложена, тя облекчава мъчителната симптоматика при шипове, уверяват от zdrava.bg.bilki.

шипове
Билката повет може да облекчи болките при шипове

На какво се дължи целебният ефект на повет при шипове? Билката, която е доста разпространена – представлява многогодишно растение с лозоподобни листа, лиани и характерен цвят – съдържа ценни алкалоиди, алкохол и восъчни вещества.

От повет се приготвят настойки и отвари за пиене при локални възпаления, сърдечни отоци и стомашни проблеми. Трябва обаче да се внимава много, тъй като предозирането може да има токсичен ефект.
Повет при шипове да се прилага външно, съветват от bilkitebg.eu.

Полезно действие има подкоровата част, от която се приготвят билкови компреси. Лечението с това растение от вещи в материята хора изисква лекарски контрол, така че – не се увличайте с мисълта, че външното приложение е безопасно и безобидно!

За лечение с повет при шипове е приложима следната рецепта, анонсирана от indigota.com: вземат се пресни листа и цвят от повет, слагат се върху парче вълнен плат. Количеството е на око – трябва да се прецени в зависимост от мястото, което ще лекуваме.

Платът заедно с билката се разстила върху твърда повърхност и се начуква внимателно, така че да се отделят сокове. Част от тях ще попият в плата. Този билков компрес се поставя внимателно върху болното място вечер преди лягане.

От лечение с повет при шипове могат да се получат кожни изгаряния или обриви, затова третираният участък първо трябва добре да се намаже с мазнина, най-добре зехтин.

Демир бозан билки за бъбреци

С компреса може да се спи, но не бива да се държи върху тялото повече от 6-8 часа. Лечебната процедура се прави няколко вечери последователно, докато болките намалеят.

Шипове на врата (ошипяване) – особености

Шиповете на врата са костни израстъци на местата, където сухожилията са заловени за костната маса на гръбначния стълб. Появата им е резултат от пребиваването дълго време в статични пози – например седнало положение пред компютър.

Задържането на тялото в такава поза изисква пренапрягане на мускулите. Напрежението е продължително – до такава степен, че след раздвижване натоварените групи мускули остават напрегнати, без това да е необходимо.

Продължителното напрягане на мускулите буквално “дърпа” костното вещество, за да се заздрави връзката и поддържането на обичайната работна поза да е по-удобно (zdrave-bg.eu). Така започва трупането на костни клетки и нарастването на костна маса на места, където анатомично това не е нормално.

Новите костни израстъци – остеофити – се наместват, като притискат съседни кръвоносни съдове и нерви. Това е силно болезнено. Най-често появата на остеофити или шипове се наблюдава в зоната на врата. Тъй като в тази зона необходимостта от движение възниква постоянно, човекът с шипове на врата се превръща в истински мъченик.

Шипове в коляното

шипове
Неприятните шипове причиняват нечовешки болки и обездвижват

Шипове в коляното са една от най-често срещаните форми на остеофити (bolestite.com). Коляното е съставено от три основни кости и по всяка от тях могат да се появят характерните костни израстъци.

Колянната става има твърде важни функции, за да се очаква, че появата на шипове там може да остане незабелязана: освен нормално движение, тази става осигурява и опора за скелета, “носи” тялото.

И двете функции се затрудняват при шипове в коляното, тъй като движението и натоварването провокират силно триене и присъствието на нова костна маса причинява болка. При развити шипове в коляното болката може да е постоянна дори ако човекът не е в състояние да се движи, тъй като се притискат тъкани, а е възможно да се развие и възпалителен процес.

От шипове в коляното по-често се оплакват възрастни хора, които не се движат достатъчно, имат наднормено тегло, допускат нездравословно хранене или вече са развили остеоартрит. Облекчаването на болката може да се постигне чрез охлаждане с ледени компреси, подходящи медикаменти или оперативно, чрез изчистване на израстъците и последваща рехабилитация.

Лечение на шипове – възможно ли е въобще? Как се прави по лекарския начин

Лечението на шипове на практика е една бездънна тема: можете да чуете препоръки за ефективен медикамент, който бързо спасява от болката. Можете да попаднете на рецепта за билково лечение, която обещава да ви спаси от шипове завинаги.

Като цяло стандартното медицинско лечение атакува неприятните шипове с обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти, често съчетано с физиотерапия – обработка на проблемните зони с ултразвук и обезболяващи гелове, прилагане на интерферентен ток, масажи, лечебна гимнастика, акупунктура, балнеопроцедури (kortex-bg.com).

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

При всички тези подходи се приема, че след като веднъж сте се сдобили с шипове, това е необратимо и лечението може само да облекчи нещата.

Има и друг подход – когато не само се диагностицира състоянието и се атакуват последиците от нещо сбъркано във функционирането на организма, а се търси промяна и корекция на грешката (dar-center.com). Привържениците на този подход акцентират при лечението на шипове върху очистването на организма, промяната в храненето и физическата активност.

Такъв подход изисква постоянство и търпение; здравословно хранене и отказ от “екстри” като алкохол и цигари, фитотерапия, редовно изпълнение на определени физически упражнения. Така инцидентите със силни болки и ограничаване на движенията намаляват и здравословният проблем може да се контролира.

Този подход е насочен към овладяване на болката чрез подобрена циркулация на кръвта в проблемните зони, намален натиск върху нервите и блокиране на потенциалните възпалителни огнища.

Дайте мнение и Вие тук!

Шипове в петата

шипове
Ямболският билкар Митко Димитров и синът му Георги твърдят, че могат да топят шипове с билки

Предполагаемата болка от шипове в петата много често всъщност е болка на мускулите по ходилото. Парадоксът е, че шипове на петата могат да се появят по същия механизъм, както и на други места по тялото.

мнения, отзиви, коментари, форум

Сами по себе си те не са болезнени, но причиняват болки, когато провокират възпаление на мускулите по ходилото (zdrave-bg.eu). Дали наистина болката в петата и ходилото е причинена от шипове, може да се установи само чрез рентгенова снимка.

Лечението е насочено към контрол върху болката: прилагат се локални обезболяващи мехлеми и гелове, могат да се вземат болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства. Най-доброто лекарство е почивката, която позволява на травмирания мускул да се възстанови.

Препоръчват се още компреси с лед, специални упражнения за раздвижване на ходилото – особено сутрин след сън. В редица случаи помага и носенето на специални стелки.

Шипове на гръбначния стълб – симптоми

Шипове на гръбначния стълб – това си е истинско наказание, при което по гръбнака се появяват костни плаки на мястото на изтритите хрущяли. Процесът е свързан с болезнено триене, възникване на възпалени точки, обездвижване.

Шипове по гръбначния стълб – появата им има същата природа, както при шиповете на врата, коляното или петата. Нездравословно хранене, прекарване на дълго време в неестествени статични състояния, липса на достатъчно движение – ето водещите фактори за появата на шипове и по гръбначния стълб (narodnirecepti.blogspot.com).

Наследствените фактори и стресът също имат значение за това.

Симптомите за шипове на гръбначния стълб са известни:

  • болка при всяко движение – тя е особено осезаема сутрин, когато тялото още не е добре раздвижено, или вечер заради умората от деня; през нощта тялото е в покой и болката намалява;
  • неволно ограничаване на движенията – човекът с шипове на гръбнака несъзнателно избягва движения, които биха му причинили болка, което допълнително обездвижва проблемните зони.

Рецепти с билки. Целина и шипове

Има безброй рецепти за лечение на шипове с билки, като фокусът на действието им е насочен към облекчаването на болката. Препоръчват се варианти с мед, зелеви листа, листа от хрян, целина, кайсиеви ядки, бадеми и т.н. Ето примерни рецепти, които могат да се приложат лесно:

  • лист от прясна зелка се накисва в газ за 6 часа, след което се изстисква добре и се поставя върху болното място; върху него се поставя парче кафява амбалажна хартия, бинтова се и с този компрес се прекарва цялата нощ;
  • коляното с шипове се намазва с чист пчелен мед, върху него се поставя цял изсушен тютюнев лист, парче найлон и памучна кърпа; процедурата се повтаря десет последователни вечери;
  • направете смес от половин килограм мед, 20 зелени листа от индрише, 20 счукани бадема или сладки кайсиеви ядки, четири лимона – смлени с корите, по едно шишенце тинктура от валериан и от глог, една супена лъжица канела на прах; объркайте хубаво, след като отстраните всички семки от лимоните; от тази смес се взема по една супена лъжица два часа след хранене, докато свърши цялото количество; съхранявайте в хладилник (narodnirecepti.blogspot.com).
шипове
Топене на шипове с ябълков оцет: за рецептата трябват две сурови яйца и 100 мл салицилов спирт

Много често в рецептите за лечение на шипове присъства целината – листа и глава, под различни форми (framar.bg). Ето една проверена рецепта за отвара с целина, която помага при болки от шипове:

четири глави целина се варят в един литър вода, докато от течността останат 250 мл. Тази отвара се разделя на три части и се изпива в рамките на един ден. Всяка част се приема на гладно, два часа преди хранене. Процедурата се повтаря всеки ден в продължение на един месец.

Лечение с ябълков оцет. Възможно ли е стопяване на шиповете?

Отдавна се говори, че е възможно стопяване на шипове и че ключ към подобно постижение е ябълковият оцет. Ето и една популярна рецепта за лечение на шипове с ябълков оцет (framar.bg):

две сурови пресни яйца се измиват хубаво и се поставят с черупките в буркан. Заливат се с ябълков оцет – домашен или от магазин за здравословни храни. Оцетът трябва да ги покрие изцяло. Бурканът се поставя на тъмно и хладно място и се държи там, докато черупките се разтворят. Премахва се жилавата яйчена ципа и яйчената маса се разбърква хубаво, като постепенно се прибавят 100 мл салицилов спирт на струйка. С получената смес се мажат местата с шипове всяка вечер. Със сигурност обезболява!

Но дали стопява гадните шипове?! Билкарят Митко Димитров от Ямбол твърди, че притежава тайна билкова рецепта за топене на шипове (blitz.bg). Топенето на костните образувания започва от върха към основата; това е възможно, при положението че се спазва и определен режим в продължение на месец и половина-два.

Ето една рецепта за стопяване на шипове от мрежата, в която акцентът е върху целината отново: 300 г целина – глава и листа, се накълцват ситно и се смесват с 800 г мед и 750 г ябълков оцет. Добре разбърканата смес се съхранява на хладно и от нея се взема три пъти на ден по една супена лъжица на гладно (zajenata.bg).

Официалната медицина е категорична, че проклетите костни израстъци не могат да търпят обратно развитие, т.е. няма начин да бъдат стопени: това би означавало да бъдат засегнати и стопени и други кости в човешкото тяло!
За човек с непоносими болки от шипове обаче всяка информация за подобно чудо дава надежда. Дори да не се стопят – поне по-малко да боли!

Лечение с магнезий

Според специалисти една от причините за образуване на шипове е недостигът на магнезий в тялото. Качественото усвояване на калция изисква определен баланс между калций и магнезий, който е 2:1 в полза на калция (mountheal.com).

При дефицит на магнезий калцият не се усвоява пълноценно от костната тъкан и се натрупва в различни точки от тялото, включително в меки тъкани. Теорията за лечение на шипове с магнезий почива на максимата, че нещата се регулират чрез допълнителното набавяне на магнезий. Външното прилагане на магнезиево олио и магнезиев гел е начин за постигането на тази цел.

Магнезиевото олио се разрежда с вода и по лекарско указание с него се мажат болезнените места за които се знае, че са ошипени. Обичайното разреждане е 4:1 в полза на водата. Ако обаче при намазване се усеща парене или болка, се добавя още вода или намазаното се измива.

Магнезият, приложен външно чрез олио или гел, прониква през кожата и има обезболяващ и отпускащ ефект. Подобрява кръвообращението и нервната проводимост. Твърди се, че проникващият по този начин магнезий насърчава усвояването на калция от костната тъкан, т.е. костта “всмуква” калция и по този начин израстъкът се стопява.

Кои лекарства се препоръчват

Стандартно – обезболяващи и противовъзпалителни, но това е само начин за облекчаване на симптоматиката. Съществени са режимът на хранене и живот; препоръчва се повече движение и по-малко килограми върху ставите. Благословени храни са млякото, медът и виното. От растителните храни срещу шипове работят соята, авокадото и целината. Добър ефект имат и супите с варени хрущяли – пилешки и телешки.

За профилактика и ограничаване на промените в хрущялите, които съдействат за образуване на шипове, са хранителните добавки с глюкозамин. Медицината също препоръчва почистване – вътреставно – чрез артроскоп, лазерна терапия и рентгенова терапия. Практикуват се и вътреставни инжекции със смазващи субстанции (24chasa.bg).

Целта е да се блокира възпалението и да се овладее болката; при част от процедурите за успех се приема трайното обезболяване. То не се получава зашото се е случило стопяване на шипове – просто израстъкът се е “наместил” така, че не притеснява съседни нерви, кръвоносни съдове и тъкани и за известно време можем да забравим за него.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бактробан или Мупироназал?

Бактробан, МупироНазал или др.? Каква маз за нос да ползваме?

Каква маз за нос да ползваме? Сравнение между Бактробан, Мупироназал и други. Знаете ли какво …

Едно мнение

  1. Интересна и полезна статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!