гнойна рана
Не пренебрегвайте и най-малката гнойна рана!

Гнойна рана (забрала) – лечение с билки

Инфектираните рани (известни още като гнойна или забрала рана) често създават сериозни здравословни проблеми.

Третирането на гнойна рана с билки се счита за добър вариант, тъй като много лечебни растения притежават антисептичен и противобактериален ефект.

Първа стъпка в лечение на гнойна рана с билки е грижата да се изчисти тя от гнойта, съветва в трудовете си Петър Дънов (виж в dunov-knigi.com ). Обобщавайки народния опит, Дънов препоръчва при гнойна рана лечение да се започва с топла лапа от ленено семе и мляко, или листа от “дебела мара”, живовляк, прясно или кисело зеле, резен свеж домат. Тези изтеглящи лапи и компреси се поставят, докато рана пробие и гнойта се изчисти. Следват промивки с отвари и настойки от билки, сред които най-често се прилага отвара от жълт кантарион.

Добър вариант за лечение на гнойна рана е използването на невен. В народните практики за малка гнойна рана се вземат зелените листа от невен; намачкват се лекичко и се поставят върху раната откъм лицевата страна. Невенът има доказано бактерицидно и фитонцидно действие. При следващите етапи лечение на гнойна рана може да се продължи с различни мехлеми и настойки от невен.

Мнозина не са наясно с лечебните въздействия на лука. Описани са случаи, при които за гнойна рана лечение е прясно изцеден сок от лук: поставя се в малък съд в съседство с раната и се оставя на въздействието на лучените пари за по 10 минути на ден. Освен това общоукрепващо действие има пиенето на прясно изцеден сок от лук – по една чаена лъжичка три пъти на ден. Самата рана се налага с каша от прясно настърган лук, като се разчита на действието на фитонцидите.

Дайте мнение и Вие тук!
гнойна рана
Не пренебрегвайте и най-малката гнойна рана!

При гнойна рана лечение с лавандулово масло също е резултатно – намазва се проблемното място с 1-2 капки. Традиционно добро средство е запарката от лайка, като за всяка промивка се прави прясна запарка от една супена лъжица сух цвят и една чаша гореща вода.

Ето и една класическа рецепта на Дънов за лечение на гнойна рана на пета: за целта трябва да приготвим шепа кромид лук, който се изпича и изстисква добре. Полага се на загноената пета, хубаво размесен с половин лъжичка пудра захар. Този лучен компрес се слага след гореща баня на крака – водата трябва да е около 40 градуса, за двайсетина минути. Лученият компрес се държи цяла нощ. Ако на сутринта раната не е пробила, операцията се повтаря. След като се освободи от гнойта, мястото се промива няколко пъти с отвара от жълт кантарион, подбел или лайка.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Glawobolie

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

Първа помощ при главоболие. А при деца? Обичайното лечение. Най-доброто хапче. Ескапел. Цинк. Фламексин. Аналгин. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *