болки в мускулите на бедрата
Появата на болки в мускулите на бедрата може да се дължи на няколко различни причини – силна мускулна контракция, падане, силен удар с тъп предмет и много други

Болки в мускулите на бедрата – причини и лечение

Появата на болки в мускулите на бедрата може да се дължи на няколко различни причини – силна мускулна контракция, падане, силен удар с тъп предмет и много други

Травмата на мускулите и сухожилията в областта на бедрата може да е:

  • мускулна контузия (травма върху конкретна мускулна група, придружавана от болка, подуване и насиняване на засегнатия участък),
  • разтежение (дължащо се на извънредно обтягане на мускулите и сухожилията, без обаче да се стига до тяхното разкъсване),
  • пълни и непълни разкъсвания (прекъсване на целостта на сухожилните и мускулни влакна),
  • авулзия (изтръгване на сухожилието от залавното му място).

Наред с всичко това неприятните болки в мускулите на бедрата е възможно да са причинени и от активност след продължително обездвижване.

За да бъдат избегнати, се препоръчва загряване, което да предхожда самото физическо натоварване.

Появата на болки в мускулите на бедрата изисква своевременна консултация с опитен специалист, който най-точно може да изясни причините за болезненото състояние, назначавайки и съответното лечение.

Дотогава обаче е препоръчително да се избягват по-сериозните физически натоварвания, за да не се задълбочи още повече дискомфортът на пациента.

Дайте мнение и Вие тук!

Самото физикално изследване е важно, за да се определи точният вид на травмата и състоянието на засегнатите мускули чрез палпация.

болки в мускулите на бедрата
Появата на болки в мускулите на бедрата може да се дължи на няколко различни причини

По-прецизното изследване се извършва чрез различни изобразителни методи – ултразвук, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.

По-леките увреждания в мускулите на бедрата се лекуват консервативно (чрез прием на аналгетици или нестероидни противовъзпалителни средства, чрез ледени компреси, поставяни на мястото на травмата, и почивка), докато по-сложните може да изискват и спешна оперативна намеса, особено ако става въпрос за пълно разкъсване на мускулатурата.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Аркоксия: Ползи и странични ефекти

Как правилно да ползваме Аркоксия 60, 90, 120? Или Диклофенак? Мнения

За какво се използва аркоксия? Колко време се приема? Аналози и заместители: Мовалис, Колхицин, Ибупрофен …

5 Мнения

  1. Милена

    Здр от около месец ми е дисконфортно на десния крак подуто коляно ставна мускулна болка и когато кракът е в покой.схващане немога напълно да го сгъвам да клякам от какво е това на какъв специалист да отида какво лечение ми препиръчвате млада съм на 40 г

    • ако болката е и в ставата под капачката, може би имате разкъсвания на връзките. ако е встрани около коляното – минискус. при всички положения отидете на ядрено-магнитен резонанс.

  2. Здравейте , от коло месец имам дисконфорт в мускулите на краката не мога да го оприлича като болка , но при ставане и по дълго заседяване / усещането е все едно имам мускулна треска. Работя на бюро и няма от какво да се преуморя въпреки досадното седяне 8 ч. на ден/. Същото е и при мускулите на ръцете но там по рядко. При разтяащи упражнения се усеща повече. Ако може да ме посъветвате какво да направя или към какъв специалист да се обърна.

  3. Д. Станева

    Здравейте, преди 2 дни ходих на Спининг за първи път и получих мускулна треска на краката, която от вчера се задълбочи , а днес не мога да стана сама от леглото, нито да се завъртя. Не мога и да свия коленете си от болка. Влача си краката. Мазах се с диклак и пия аспирин, но бедрата ме болят все така и не мога да ги пипна от болка. Моля, кажете дали това е нормална мускулна треска?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *