алопеция ареата
Красивата Кайла, която има алопеция ареата

Алопеция ареата: Лечение и колко време трябва за целта?

Историята на Кайла Мартел – плешивата красавица, която се размина за малко с короната на Мис Америка, е показателна за игрите на съдбата. Кайла страда от алопеция ареата – заболяване, при което болният започва да губи косата си и може да остане напълно плешив.

При алопеция ареата черепът се обезкосмява на петна; счита се, че заболяването е автоимунно, припомнят от medikforum.ru.

Обикновено всички опити за лечение остават без успех, независимо дали са по практики от народната медицина или експериментални технологии на модерната наука.

При Кайла проблемът с алоцепия ареата се появил, когато била 10-годишно момиче. Представете си как една тийнейджърка расте с подобен проблем!

Един млад човек – момиче или момче, може да изпадне в депресия, да бъде напълно отчаян за бъдещето си при подобна диагноза. Разкошната коса е един от белезите на женската красота. Очевидно Кайла е била тийнейджърка с характер, защото при такива дадености или по-скоро дефицити решила да участва …в конкурси за красота!

Момичето, което има прекрасна фигура и хубаво лице, от години се движи навсякъде с напълно гол череп. И независимо от този “минус” успехите й не закъснели – до 2011 година, когато попаднала сред десетте финалистки на конкурса за красота “Мис Америка”. Междувременно претендентката за корона била посъветвана да носи перука, за да не дразни потенциалните си привърженици с необичайна визия.

В някои случаи Кайла следва този съвет, но през повечето време продължава да се показва с напълно гол череп. Самата тя признава, че много хора я възприемат като болен човек, някои се осмеляват да я питат дали не е на химиотерапия. За повечето хора проблемът алопеция ареата е неизвестен. Това я е накарало да започне сътрудничество с неправителствени организации, подкрепящи хора с алопеция ареата, както и разпространяващи информация за това незаразно заболяване.

Алопеция ареата най-често се определя като автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените фоликули и потиска растежа на космите. Хора като Кайла не губят надежда, че науката ще открие универсален, ефективен лек за алопеция ареата. Годините опити със собствения проблем на красавицата не са дали резултат.

Дайте мнение и Вие тук!

Кръгов косопад. Домашно лечение на окапване (опадане) на косата на петна и кръгове

Преди време стана известно, че британски и американски учени експериментират лечение на алопеция ареата чрез клониране на собствени кожни клетки, които стимулират развитието на космени фоликули. Екипът от университета в Даръм – Англия, и Колумбийския университет в Ню Йорк са разработили експериментална методика с клетки от човешка кожа. Лабораторно клонираният материал е бил присаден върху гърбовете на лабораторни мишки и в 5 от 7 случая е дал положителен резултат.

алопеция ареата
Красивата Кайла, която има алопеция ареата

Методът се смята за революционен: за първи път проблемът с алопеция ареата, както и с алопеция от всякакъв тип, се поддава на въздействие – без да се налага присаждане на фрагменти с живи фоликули от други зони на черепа. Учените все пак правят уговорката, че на този етап все още става дума за експериментална разработка.

Косопад на петна при жените и мъжете. Какво да правим при частично оплешивяване?

“Фигурин

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

щитовидна жлеза

Щитовидна жлеза: Проблеми, болести, симптоми и лечение

Щитовидна жлеза – болести и лечение. Симптоми за проблеми. За кои заболявания тя става причина? …

Едно мнение

  1. Даринка Големанова

    Темата, която сте публикували, ами лекарството, кое е+?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *