Хроничната кашлица, бронхиални изменения, лечение със секретолитици и др.

Говори статистиката: Около 10 на 1000 мъже и 8 на 1000 жени развиват хронична кашлица или ХОББ.

Тъй като приблизително 1,5 милиарда души са изложени на въздействието на цигарен дим, подобна цифра не трябва да ни учудва.

Същност на заболяването ХОББ и хронична кашлица.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е състояние на прогресираща обструкция на въздухоносните пътища, възникващо в хода и като резултат от хроничен бронхит, емфизем или комбинация от двете. ХОББ всъщност е едно от най-често срещаните дихателни заболявания.

Причините за възникването на хронична кашлица.

Тютюнопушенето е основната причина за възникването на болестта. 90 на сто от заболелите са настоящи или бивши пушачи. Пасивното пушене уврежда в значителна степен белодробната функция и също е сериозна предпоставка за развитие на заболяването.

Замърсеният въздух е друг фактор, който може да доведе до появата на ХОББ. Наличието на прах, на влажен и студен въздух на работната среда е причина за чести бронхо-пулмонални инфекции, а оттам и предпоставка за развитието на ХОББ.

Най-честите симптоми на болестта

ХОББ не е заболяване, което се проявява изведнъж. За появата на първите симптоми е необходимо продължителното вредно действие на гореизброените рискови фактори обикновено при хора на 40-50-годишна възраст, които са пушили по 10- 20 цигари дневно поне 20 години.

  1. ХРОНИЧНА КАШЛИЦА – при това заболяване е характерна така наречената продуктивна кашлица. Тя е по-честа сутрин и се съпътства с отделяне на оскъден, безцветен, жилав секрет (храчка).
  2. ЗАДУХ ИЛИ НЕДОСТИГ НА ВЪЗДУХ (т.нар. диспнея) – това е основен симптом, който обаче се появява в по-късните етапи на заболяването, когато вече има признаци на декомпенсация.
  3. “СВИРКАНЕ” (СУХИ ХРИПОВЕ) ПРИ ДИШАНЕ – това са музикални, свиркащи или съскащи звуци, издавани при дишане, особено при физическо усилие.
  4. ЦИАНОЗА – синкаво оцветяване на кожата на лицето, устните, езика. То се дължи на намаленото съдържание на кислород в кръвта и е резултат от нарушена белодробна функция.

ХОББ може да се прояви също и с десностранна сърдечна недостатъчност, анорексия, загуба на тегло, различни белези на хронична хипоксемия (намалено кислородно съдържание на кръвта). Това обикновено са белези на декомпенсация и изискват спешно болнично лечение.

Диагностициране на ХОББ и хронична кашлица.

За цялостната диагностика на ХОББ се използват и някои по-специфични методики.

ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА – рентгенова снимка или компютърна томография. Те са незаменими при разкриване на емфизем и хронични бронхиални изменения. ФУНКЦИОНАЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДИШАНЕТО – представлява тест, чрез който се преценява степента на тежест на ХОББ и функционалните възможности на белите дробове.

За оценка степента на ХОББ и компенсаторните резерви на организма могат да се извършат редица кръвни изследвания – кръвно-газов анализ, пулс-оксиметрия, пълна кръвна картина, както и различни микробиологични изследвания на храчка или бронхиален секрет. Всички тези методики допълват диагнозата и помагат за подбора на най-адекватния терапевтичен подход.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на хронична кашлица.

Целта при лечението на ХОББ е да се подобри функционирането на белите дробове и да се предотврати изостряне и усложнения на състоянието. Спирането на тютюнопушенето и прекъсването на контакта със замърсители на въздуха са първите и основни стъпки в лечението.

Следва прием на различни медикаменти срещу хронична кашлица, най-често използваните от които са следните.

  1. Бета 2 рецепторни агонисти: това са медикаменти, които отпускат и разширяват бронхите (бронходилататори), като по този начин въздухът преодолява запушването (обструкцията) и стига до алвеолите. Те имат бързо, но краткотрайно действие и се използват масово за преодоляване на изострена ХОББ, особено под формата на инхалатори. Разработените бета 2 агонисти с продължително действие вече намират съществено значение при дълготрайното лечение на заболяването.
  2. Инхалаторни кортикостероиди: златният стандарт при лечението на астма се използва също и при терапията на ХОББ. Въпреки широкото разпространение, ползата им при това заболяване е спорна. Те не забавят прогресирането на болестта, но намаляват честотата на изострянията и подобряват качеството на живота.
  3. Муко- и секретолитици: препарати за втечняване на жилавия секрет в запушените бронхи, които притежават антиоксидантен и предпазващ ефект.
  4. Антибиотици: развитието на това заболяване е свързано почти винаги с риск от инфекция на увредените бели дробове. Ето защо понякога се налага антибиотична профилактика с оглед избягването на усложнения. Обикновено се прилагат широкоспектърни антибиотици.И накрая се нарежда кислородотерапията: тя намира основно приложение при изострени състояния, както и при тежки форми на ХОББ.
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Болестта не може да се излекува, но може да бъде предотвратена

Профилактиката на това заболяване включва отказ от тютюнопушене, избягване на пасивното пушене, стоенето на замърсен въздух, редовна профилактика и ранно лечение на респираторните инфекции.В заключение ще добавим, че в този случай билките едва ли ще помогнат.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/05/17/%D1%81%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *