Имате стеатоза? Само диета и хепатопротектори

Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. Известна е още като омазняване или затлъстял черен дроб.

В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на фини мастни капчици.

Най-често причините за стеатоза са захарен диабет, недохранване или прехранване, туберкулоза и други инфекциозни заболявания, бременност, климакс, хронични заболявания на сърцето и белите дробове.В началния стадий липсват оплаквания.

В по-напреднал стадий се появяват гадене и тежест в дясното подребрие, намаляване на апетита, непоносимост към тлъсти храни. Черният дроб се увеличава и е болезнен при опипване.

Езикът е зачервен и изгладен. При масивна стеатоза се установява и нарушение на чернодробната функция. В началния период на болестта може да настъпи и обратно развитие, особено при подобрение на заболяванията, които причиняват развитието й.

Лечението се състои в назначаване на диетичен режим, съдържащ лесноусвоими въглехидрати и белтъчини и изключване на мазнините от храната. Назначава се диета с повече плодове и зеленчуци, подсладени течности, шипков чай, витаминни напитки. Забраняват се тютюнопушенето и употребата на алкохол.

Дайте мнение и Вие тук!

Предприема се активно лечение на заболяванията, които са причинни фактори за стеатозата, особено на захарния диабет и затлъстяването. Прилагат се медикаменти с хепатопротективно действие. Прогнозата на чернодробната стеатоза в начален стадий е добра.

При напреднала стеатоза и развитие на усложнения с нарушаване на чернодробната функция прогнозата се влошава. В редки случаи на прекаран хепатит А се получават рецидиви, но при по-здравословен начин на живот нямате основания да се притеснявате от цироза или чернодробен рак.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

билки за прочистване на черния дроб

Пет добри рецепти за пречистване на черния дроб

Възможно ли е да се направи ефективно пречистване на черния дроб в домашни условия? Наистина …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *