Какво трябва да знаем за неприятните болки в коленете?

Болезнените болки в коленете представляват често срещано оплакване, което може да се появи при всички възрасти.

А причините за неговото възникване са най-разнообразни – от обикновена травма до някакво по-сериозно заболяване

Признаците и симптомите могат да варират в зависимост от индивидуалната причина, точното местоположение и степента на болка, и най-често включват: подуване и скованост, зачервяване и болезненост при допир, пукане при раздвижване и невъзможност за пълно разтягане на коляното.

Сред по-често срещаните причини за поява на болезнени болки в коленете са: травма в колянната област (разкъсване на предни кръстни връзки, скъсан менискус, пателарен тендинит), механични проблеми (дислокация на колянното капаче, свободно движещи се в ставата фрагменти от кост или хрущял), артрит (остеоартрит, ревматоиден артрит, подагра).

Медицинската помощ е задължителна в случаите, когато коляното понася трудно тежестта на собственото тегло, когато е постоянно подуто, когато не може да бъде разтегнато или свито, когато е силно деформирано, когато зачервяването и подуването му се придружават от треска с висока температура.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
болки в коленете

Болезнените болки в коленете представляват често срещано оплакване, което може да се появи при всички възрасти

Превантивните мерки, които могат да бъдат спазвани, за да се избегне появата на болезнени болки в коленете, както и на други хронични травми, включват: разтягане преди физически упражнения, колоездене, гребане, плуване, игра с капачето на коляното, хидротерапия, масаж, носене на еластични чорапи, редуциране на излишните килограми, акупресура.

Важно е още при появата на болки в коленете да се потърси помощта на специалист, за да се избегнат възможните усложнения и влошаване на състоянието. Самото лечение зависи от конкретната причина и може да варира от лечение с лед до противовъзпалителни медикаменти, физиотерапия или операция.

Вижте и ТОВА:

Болки в колената – причини и лечение

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *