рак на кожата симптоми
Рак на кожата се разпознава по характерни симптоми

При рак на кожата – симптоми (топ-5) и лечение. Как да действаме (НАРЪЧНИК)

Вглеждайте се периодично в промените по собствената си кожа: при рак на кожата симптоми могат да подскажат за сериозен проблем. Уловен навреме, той подлежи на терапия с благоприятен изход.

Ето пет признака, които могат да бъдат сигнал за рак на кожата. Симптоми са точно определени петна и ранички, които не бива да пренебрегвате, съветват от medikforum.ru:

  • * СИМПТОМ №1: Забелязвате раздразнен участък по кожата или червеникаво петно, което дълго време не изчезва. Това петно може да се покрива с коричка и да се бели, но никога не изчезва напълно.
  • * СИМПТОМ №2: Раничка или малка язва, която дълго не зараства и понякога кърви.
  • * СИМПТОМ №3: Петно върху кожата, чиито размери плавно растат.
  • * СИМПТОМ №4: Възелче с гладка повърхност – розово, червено, черно, бяло, виолетово или кафяво.
  • * СИМПТОМ №5: Избелял участък по кожата с гладка повърхност, наподобяващ белег. Болното място рязко се отличава от съседните участъци.

За рак на кожата симптоми могат да бъдат всички промени в неокосмените зони. Австралийски учени са открили, че хората с буйно окосмяване значително по-рядко боледуват от рак на кожата. Това твърдение е огласено от специализиран екип на университета в Куинсленд.

Изследването продължило 10 години, а в наблюдението за рак на кожата-симптоми, са били обхванати 20 000 души от всички региони на Австралия. Категорично е установено, че космената покривка, особено върху лицето под формата на брада и мустаци, намалява въздействието на слънчевото греене с около 30%. Така опасността от онкологично заболяване по кожата на лицето намалява многократно.

Както е известно, именно ултравиолетовите лъчи провокират образуването в човешкия организъм на свободни радикали, отговорни за появата на този вид рак. Изводът е, че гъстата космена покривка, окосмяването е защитен фактор. Колкото по-обилно и буйно е то, толкова по-защитен е един организъм от онкологични проблеми с кожата. Така рак на кожата се развива много по-рядко.

Самите австралийци смятат, че откритието им засяга проява на човешката еволюция. При анализ на симптомите за рак на кожата следва да се приеме обяснението за различния вид типично окосмяване в дадени райони на планетата. Традиционно населението на южните зони се отличава с по-буйно и гъсто окосмяване, докато северните народи в това отношение отстъпват.

Това обяснение е подкрепено и дозиметрично. Учените са изследвали радиационното въздействие върху различни типове кожа и са установили, че покритата с косми “спестява” на организма до 40% от радиационното облъчване.

Лекува ли се въобще? Съвременно лечение

рак на кожата
Слънчевите изгаряния могат да провокират рак на кожата

Специалистите са категорични, че при навременно откриване рак на кожата може да се излекува успешно. Лечението се избира в зависимост от стадия и вида на злокачественото образувание: има случаи, при които вземането на материал за биопсия “изгребва” изцяло злокачествената тъкан и при липса на други знаци последващо лечение не се налага (puls.bg).

Ето какви са най-често практикуваните методи за лечение при рак на кожата:

  • замразяване (криохирургия) – при предракови образувания и малки находки се практикува замразяване, умъртвяване с течен азот;
  • лазерна терапия – при единични, локализирани находки с малка площ;
  • изрязване – заедно с изменената тъкан се отстранява и част от здравата; практикува се при меланоми;
  • операции по Mohs – сложна хирургична интервенция, при която се отстраняват по-големи участъци от кожата на пластове, като се проверява дълбочината на злокачествените изменения;
  • отстраняване на туморите чрез кюрета и електронож;
  • радиотерапия и химиотерапия – в случаите, когато оперативното лечение не е възможно по някаква причина.

Още за неговите симптоми и признаци

Може да имате съмнения за рак на кожата, ако на чисто и гладко място по тялото ви се появи образувание във вид на възелче, което започва да нараства. Тревожен сигнал са бенки, които кървят или променят цвета си (arsmedica.bg). Наблюдавайте внимателно какво се случва с вас, ако по кожата ви се появят сухи, белезникави петънца, които се лющят – не е задължително това да е рак.

“Фигурин

Струва си да проверите и рана, която не зараства и постоянно кърви. Ако ви диагностицират рак достатъчно рано, той може да се излекува напълно, стига измененията да не са достигнали до лимфни възли.

Следете бенките, които имате от години: ако някоя от тях започне да се разраства асиметрично, да променя цвета си или да ви сърби, потърсете дерматолог без отлагане.

Лечение с билки

Народната медицина препоръчва някои билкови рецепти за лечение при рак на кожата – с шишарки от хмел, с бучиниш, с богородична лъжичка (lekuva.net).

Фитотерапевти предлагат лек от ябълков оцет и суров патладжан за лечение на рак на кожата (biopogled.com). Средноголям патладжан се смила суров, сипва се в буркан и съдът се долива с ябълков оцет. Престоява три дни в хладилник; течността трябва да стане златисто-кафеникава. Прецеждаме и използваме за намазване на проблемните места по кожата.

Котешки нокът, пелин, моминска вратига, киселец и пшенична трева: това според някои натуропати са лечебните растения, способни да лекуват немеланомните форми на рак на кожата. Когато има сериозен здравословен проблем, човек е склонен да опита какво ли не.

Видове рак на кожата

Специалистите говорят за три основни типа рак на кожата: базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланома (puls.bg). Първите два вида често се споменават като немеланомни форми на рак; различават се по типа клетки, които са засегнати от злокачествения процес. Базалноклетъчният карцином се поддава най-успешно на лечение, а меланомният е най-опасен.

Проблемът при него е изключително бързото развитие, бързото разсейване с опасни метастази.

Дайте мнение и Вие тук!

Рак на кожата е най-разпространеното злокачествено заболяване. Според някои статистики всеки втори американец на възраст 65 години поне веднъж в живота си е имал рак на кожата. Най-сериозен е рискът от рак на кожата да се разболеят хора, които прекарват много време на слънце, или ако са руси или червенокоси, със светла кожа и очи.

Рак на кожата на лицето. Рак на кожата на главата (изображения и снимки)

Рак на кожата се разпознава по специфични белези
Рак на кожата се разпознава по специфични белези

Базалноклетъчният карцином е най-често срещаният немеланомен рак, проявяващ се по лицето, главата и шията (dermasofia.com). Статистиката сочи, че той представлява 80% от заболяванията от рак на кожата; от него страдат по-често хора от бялата раса. Болестта е по-разпространена в северните зони на Европа. При базалноклетъчния карцином туморът се развива от клетки на кожата, участващи в изграждането на космени и жлезни структури.

рак на кожата
Ето как ракът атакува кожата

При плоскоклетъчния проблемът е в клетките на епидермиса. Плоскоклетъчен карцином по лицето и главата се развива по-рядко, но пък по-често дава метастази и е по-опасният вариант рак на кожата.

Най-често немеланомните форми на рак на кожата се появяват в централната зона на лицето – около ноздрите, в гънките на носа, ъгълчетата на устата и очите. Първоначално това са малки възли или “зрънца” с вид на миниатюрни седефени сфери.

Рак на кожата често откриваме на лицето или главата
Рак на кожата често откриваме на лицето или главата

Постепенно образуванията нарастват; могат да се разранят, да сигнализират за присъствието си чрез сърбеж или болка. Всяко лаишко третиране с мехлеми и пудри може само да усложни проблема и най-доброто решение е да се иде при дерматолог. Туморът може да се развие и върху белег, пигментно петно или травмиран от слънчево изгаряне или солариум “терен”.

Рак на кожата от бенка

Доброкачествените образувания, каквито са бенките, трябва да бъдат наблюдавани и да се внимава за възможни промени в тях. Не е задължително една бенка да се развие в опасния меланом; ако обаче се наблюдават нови характеристики във вида им, това е знак, че нещо се случва и ни трябва лекар (puls.bg).
За какво да внимаваме?

  • бенката нараства и придобива асиметрична форма;
  • границата между бенката и здравата кожа е неравномерно очертана, набраздена, образуванието не е ясно разграничено;
  • бенката не е еднакво оцветена – има различни тонове и отенъци, включително от сивкаво до черно;
  • образуванията, по-големи от 6 мм, са в риск от злокачествено израждане;
  • бенката се променя по размер и цвят, възможно е и да кърви.

Не чакайте да отбележите всички признаци: 1-2 са достатъчни да потърсите компетентно мнение.

Рак на кожата при деца

Децата са рискова група по отношение на рак на кожата, затова престоят им на слънце трябва да бъде контролиран и да се прилагат слънцезащитни кремове. Счита се, че тежките слънчеви изгаряния в детството могат да провокират рак на кожата на по-късен етап от живота (framar.bg). Това е причината специалистите да съветват – бебетата до 6-месечна възраст да не се излагат задълго на директно слънце, а децата до 3-годишна възраст да прекарват на плажа само определено от педиатъра време и да използват слънцезащитни кремове.

Профилактика. Слънцето и ракът

Солариум и рак на кожата
Солариум и рак на кожата

Мерките за профилактика срещу рак на кожата включват внимателно периодично изследване на кожата за възможни промени и спазването на някои правила, свързани с излагането на слънце (puls.bg). Дерматолозите препоръчват да се избягват слънчевите бани от 10 до 15 часа, защото тогава UV-лъчите са най-силни, а именно те са в състояние да отключват злокачествените трансформации в клетките.

За предпазване на лицето е добре да се носят шапка и слънчеви очила . Кремовете с UV-фактор най-малко 15 следва да се полагат 25-30 минути преди излагането на слънце и да се опресняват, особено при плуване или игра във водата.

рак на кожата симптоми
Рак на кожата се разпознава по характерни симптоми

Слънцето, разбира си, е живот и слънчевите бани са част от закаляването, от натрупването на запаси от витамин D и укрепването на имунната система. Но всичко трябва да е с мярка. Увлечението – да се изфукаме с бронзов тен, може наистина да ни струва скъпо!

Как действа модерният солариум

Солариумите имат както много почитатели, така и яростни отрицатели. Счита се, че редовното посещение на солариум увеличава риска от рак на кожата със 75 процента. Най-застрашени са тийнейджърите и изобщо младите хора под 30-годишна възраст.

Прекалено честото UV-облъчване уврежда механизма, по който клетките на кожата предават наследствена информация и започват отклонения при възпроизвеждането им. В немалко страни през последните няколко години имаше дебати и се обсъждаха варианти за възрастови ограничения при посещението на солариум.

Първоначално публикувано на:28.08.2014 @ 10:13

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Високи или завишени левкоцити. Норма

Левкоцити: Високи (завишени) и норма. В урината и влагалищния секрет

В урината. В кръвта. Във влагалищния секрет. Референтни стойности и норма. Повишени (високи) и ниски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *