Изгаряне, токов удар или кръвоизлив при катастрофа
Как да действаме? Първа помощ: Изгаряне, токов удар или кръвоизлив при катастрофа

Първа помощ при катастрофа. Изгаряне, кръвоизлив, токов удар

Как да действаме при изгаряне, кръвоизлив или токов удар и при други контузии и проблеми, породени от автомобилна или друга катастрофа.

Само при пътно-транспортни произшествия у нас всяка година умират 1200 души. Половината от тях можеха да бъдат живи, ако навреме бяха получили медицинска помощ

Много често минаваме покрай пострадал човек и не можем да му окажем помощ. Дори на близките си не знаем как да помогнем, ако се наложи. Тази безпомощност идва от факта, че не сме обучени да оказваме първа помощ.

Ценим ли достатъчно човешкия живот?

Какво да направим, ако видим на улицата пострадал човек? В най-добрия случай трябва да извикаме “Бърза помощ”. Това се налага в повечето от случаите. Но дали всеки път пострадалият човек има време да дочака лекаря, ако ние не му помогнем?

Само в резултат на пътно-транспортни произшествия в България всяка година умират около 1200 души и повече от 5000 получават травми с различна степен на увреждания. Много хора загиват от едно елементарно кървене или от внезапно спиране на сърцето. А до идването на лекаря първа помощ се оказва много рядко – на един от 100 случая. Защо сме толкова равнодушни и не ценим човешкия живот? Може би защото се страхуваме или защото не умеем да помогнем.

В Америка например смъртността вследствие на внезапно спиране на сърцето е намаляла с 3 на сто благодарение на това, че хората са обучени на прости методи за сърдечен масаж и изкуствено дишане. Дори да не владеете тези методи, в някои случаи пак можете да помогнете на пострадалия до идването на “Бърза помощ”. Това е много важно, особено през лятото. Всеки ден стават катастрофи. Няма да припомняме черната статистика от последните месеци в нашата страна. Травми могат да се получат и на вилните места. В тези случаи пострадалите се намират извън града. Лекарите нямат възможност да дойдат веднага, а вашите действия могат да спасят човешки живот.

КАК ДА СПРЕМ КРЪВОИЗЛИВА

Съществуват вътрешни и външни кръвоизливи. Ние ще се спрем на най-сериозните случаи, когато съществува опасност за живота на човека.

Както казахме, хората често умират от обикновена кръвозагуба, а тя може да бъде спряна навреме.

При някои заболявания, съпътствани с понижена съсирваемост на кръвта (хемофилия, лъчева болест), всяко, дори не толкова силно, кървене може да се превърне в опасност за живота.

Случват се и смесени външни кръвотечения, които имат признаци както на артериално кървене, така и на венозно.

Една от най-разпространените грешки на доброволните спасители е неправилно поставената гумена тръбичка или бинт за спиране на кървенето от раната. Такива тръбички има във всяка мобилна аптечка. Първо, тръбичката се стяга доста силно на мястото, където трябва да се спре кръвта, като на всеки 30 минути е необходимо да се разхлабва. В противен случай тъканите умират и може да се стигне до ампутация на ръка или крак на пострадалия.

При външно и вътрешно кървене

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Вътрешният кръвоизлив е най-опасният вид кървене. При него кръвта постъпва вътре в тялото или в отделни органи – коремната кухина, стомаха, червата, матката, пикочния мехур.

Признаците при вътрешен кръвоизлив са побледняване на кожата, студена пот, виене на свят, сънливост, жажда, загуба на съзнание.

Пулсът може да отслабне, или обратно – да се учести. Освен това кръвното налягане рязко спада.

Дайте мнение и Вие тук!

При наличие на тези симптоми болният трябва незабавно да бъде откаран в болницата, тъй като не е изключено да се стигне до летален изход. При външно кървене

Много от нас знаят как да спрат кървенето от носа. Знаят как да обработят обикновена драскотина (капилярно кървене). Затова ще отделим внимание на артериалното и венозното кървене.

При артериално и венозно кървене

Кръвта е яркочервена и излиза на силна прекъсваща се струя. Какви трябва да бъдат вашите действия?

  • Притиснете с пръсти артерията над мястото на раната.
  • Затворете раната със стерилен бинт или с чист плат.
  • Наложете стегната превръзка, а при силен кръвоизлив – гумена тръбичка.
  • Вместо това може да се използва някакво въженце, парче материя или ремък. Този ремък или тръбичка се слагат за не повече от 2 часа през лятото и не повече от един час през зимата. Към превързания ремък се прикрепя записка в колко часа е била поставена тръбичката или превръзката.
  • При рани на лакътната, подключната, подмишничната, подколенната артерия трябва да фиксирате крайника за притискане на съдовете.
  • При венозен кръвоизлив кръвта е тъмновишнева и изтича на равномерна струя. Вие трябва да повдигнете крайника и да подложите под него кръгла възглавница. След това наложете притискаща стягаща превръзка.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ЕЛЕКТРОТРАВМИ

При увреждания от електрически ток или мълния върху кожата на мястото на “влизането и излизането” на тока се появяват изгаряния. При увреждания от ток раната има форма на кратер, краищата й са със сиво-жълт цвят. Понякога увреждането прониква чак до костите. При пострадалия могат да се появят нарушения в работата на нервната система, дихателните органи, кръвообращението. Възможно е пострадалият да припадне, да се наруши речта му, да получи гърч, да се наруши дишането. И в крайна сметка може да изпадне в шок.

При увреждане от мълния по кожата могат да се появят петна с тъмносин цвят, напомнящи по форма разклонено дърво. Може да се получи глухота, онемяване, парализа и спиране на дишането.

Направете следното:

  • Прекратете действието на тока върху пострадалия: просто изключете прекъсвача, развъртете бушоните, отдалечете проводника от тялото с помощта на сух дървен предмет.
  • Локалните увреждания по тялото се обработват със спирт или с разтвор на калиев перманганат. Отгоре се налага стерилна превръзка.
  • Дайте на пострадалия обезболяващи и успокоителни лекарства (аналгин, настойка от валериана или някакво друго подобно средство).
  • В тежки случаи направете изкуствено дишане по метода “уста в уста” и непряк масаж на сърцето. Първа помощ при спиране на сърцето непременно трябва да се извърши през първите 5 минути от инцидента.
  • При увреждане от мълния, ако човекът само е оглушен, да се изведе на чист въздух. След това се разтриват крайниците, гърдите и гърбът със спирт или оцет. Към носа на пострадалия се поднася тампонче с нишадърен спирт или хрян. На глезените на краката се налагат синапени лапи.

Състоянието на човек, получил удар от ток или мълния, може да бъде много тежко. До такава степен, че външно почти да не се различава от умрял човек. Извикайте веднага “Бърза помощ”, не се страхувайте да отидете до пострадалия и да проверите дали можете да му помогнете с нещо. Непременно спазвайте правилата за безопасност – отначало се убедете, че по тялото на пострадалия и в непосредствена близост няма източници на ток.

КОГАТО СЕ ПОЛУЧАТ ИЗГАРЯНИЯ…

Съществуват повърхностни изгаряния, които зарастват самостоятелно. Има и дълбоки, изискващи квалифицирана медицинска помощ. По степен на увреждане излишните изгаряния се подреждат в четири степени.

  • Първа степен. Повърхностни, предизвикващи само зачервяване на кожата. Най-разпространеното изгаряне първа степен е това, което е получено от слънчевите лъчи. С такава степен на изгаряне можете да се справите самостоятелно, но е много болезнено.
  • Втора степен. Тези изгаряния водят до отслояване на повърхностния слой на кожата и до образуване на мехури. Най-често такъв вид изгаряне се предизвиква от попарване с гореща вода и много силно изгаряне на слънцето. Често нарушенията са много тежки.
  • Трета и четвърта степен. Увреждат се всички слоеве на кожата и увреждането прониква в по-дълбоки слоеве. Може да се получи овъгляване на обгорената област, без да има болки, защото нервните окончания са загинали. Такъв пострадал трябва спешно да бъде откаран в болницата.

Как да действате?

  • При пожар загасете пламъка, като наложите върху пострадалия плътна тъкан. По възможност отстранете горещата дреха.
  • При изгаряния първа степен намокрете обгореното място със спирт, одеколон или слаб разтвор на калиев перманганат.
  • В случай на тежки изгаряния върху раната се налагат сухи стерилни салфетки.
  • При химически изгаряния на очите те трябва да бъдат промити с вода и незабавно да се обърнете към лекар.
  • Дайте на пострадалия обезболяващо средство.

Помнете, че изгаряне втора степен е особено опасно, ако е обхванало площ, по-голяма от човешка длан. На такъв болен е нужна спешна помощ от специалисти. Всяко изгаряне (дори първа степен), след което болките продължават 48 часа, трябва да се покаже на лекар. Ако по тялото на пострадалия има мехури, те не трябва да се продупчват и спукват.

При тежки изгаряния не използвайте масла, кремове, мехлеми и вазелини като средство за първа помощ. Така може да се забави заздравяването и да се увеличи рискът от развитие на инфекции.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Pov5

Да се отървем от кошмарното повръщане бързо с лекарства и лекове

Как да спрем повръщането за нула време. ⌬ Лечение на повръщане при деца. ⌬ Употреба …

Едно мнение

  1. Бенцислав Вътков

    Чета вашите публикации, съвети и прочие по мой избор и това ме удовлетворява. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *