алкохолна цироза
Симптоми на алкохолна цироза

Какво представлява опасната алкохолна цироза. Симптоми

Опасната алкохолна цироза на черния дроб е резултат от продължителна употреба на спиртни напитки

Заболяването се среща най-вече сред мъже над 40-годишна възраст, системно злоупотребяващи с алкохол от десетилетия, но жените също не са предпазени. Подробна статия по въпроса ще намерите на Здраве.ОРГ ТУК: “Компетентно за алкохолната цироза“.

Животозастрашаващата алкохолна цироза се появява в резултат на фиброза, настъпили нарушения в кръвоснабдяването и умиране на чернодробните клетки, опитващи се да възстановят увредената тъкан.

алкохолна цироза
Опасната алкохолна цироза е резултат от цироза на черния дроб, причинена от продължителна употреба на спиртни напитки

Кръвоснабдяването на новообразуваните чернодробни възелчета не е достатъчно и клетките продължават да умират, в резултат на което се увеличава фиброзата (патологичен процес, изразяващ се в повишено разрастване на съединителна тъкан, нарушаваща в крайна сметка структурата на тъканите и органите в тялото), притискаща кръвоносните съдове.

В резултат на това черният дроб постепенно се свива и става на възли, регенериралата тъкан спира да функционира нормално заради недоброто кръвоснабдяване, увеличава се натискът на храносмилателния тракт върху кръвоснабдяването, а разширените вени в хранопровода увеличават размера си. Наред с това се наблюдава подуване и на далака, а в коремната кухина започва да се натрупва течност, заради което коремът сериозно се уголемява. Опасната алкохолна цироза в голям процент от случаите е с летален изход, причинен от: кръвотечение (много често от хранопровода), чернодробен рак или нефункциониране на черния дроб.

Една от мерките, която може да подобри състоянието на болните от алкохолна цироза, е пълното въздържание от алкохол в по-напредналата фаза на болестта, тъй като неговият прием води до унищожаване на чернодробните клетки. Събирането на течност в коремната кухина се овладява с диуретични хапчета, а кървящите вени – чрез оперативна намеса. Присаждането на черен дроб пък е единствената възможност за дълготрайно излекуване в по-напреднала фаза на заболяването.

Дайте мнение и Вие тук!

Непременно погледнете и тази наша по-подробна разработка по темата:

Цироза на черния дроб. Последен стадий и преди това. Какво да правим?

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

глисти

Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *