килограми при бременност
Наднормените килограми при бременност са заплаха за детското здраве

Колко са опасните килограми при бременност

Учени от Канада алармираха, че безгрижното трупане на килограми по време на бременност е опасно както за майката, така и за бъдещото й дете. Най-често за допълнителните килограми при бременност плаща със здравето си невинният мъник.

килограми при бременност
Наднормените килограми при бременност са заплаха за детското здраве

Изследователите от университета в Албърта били изумени от безотговорното отношение към тези проблеми на множество бъдещи майки. Медиците директно заявяват, че “безопасно” трупане на килограми при бременност не съществува.

Сред бременните жени трябва да се води разяснителна работа; те трябва да слушат профилактични беседи за това колко е опасно допускането на наднормени килограми при бременност, особено в първите месеци. Паралелно с това те трябва да проумеят колко е важно в такъв момент здравословното хранене и умереното физическо натоварване.

Научният екип е огласил данни за здравословното състояние на наблюдавани 172 бременни жени, отбелязват от medikforum.ru. Оказва се, че майките, които са напълнели в началото на бременността си, са направили мечешка услуга на неродените си деца. Децата на такива майки често сами страдат от наднормено тегло. По рождение и по време на развитието си обикновено те са с наднормено тегло, сравнено с техни връстници – но родени от майки, контролирали теглото си.

Дайте мнение и Вие тук!

Сред наблюдаваните жени от споменатото изследване 52% са натрупали наднормени килограми. Пълнотата на бъдещите майки обаче имала негативно отражение върху здравето на децата само ако въпросните килограми при бременност са натрупани в ранните й месеци. Бебета с наднормени показатели по ръст и тегло в този случай се раждат три пъти по-често в сравнение със средностатистическите. Такива деца в зряла възраст са застрашени от проява на метаболитен синдром с всички произтичащи от това последици за здравето.

Крайно време е да се признае като несъстоятелно вярването, че по време на бременност може да се яде всичко и в неограничени количества. Бременните и наблюдаващите ги лекари трябва да са добре информирани за описностите от килограми при бременност и да са наясно с хранителния режим, който да се следва неотклонно. Със сигурност подобен режим, здравословен и без лишения, е положителен фактор за успешно протичане на бременността и за раждането на здраво дете.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *