Лечение на разширени вени с кестени и други лесни начини

Как и защо се развива варикоза

Основните фактори за появяването на варикоза са изведени на базата на многогодишни наблюдения. На първо място се поставя наследствеността. В рисковата група попадат всички, сред чиито кръвни родственици има страдащи от заболяването. При жените изменението на съдовете е възможно да се крие в приема на хормонални лекарства или в бременността, когато се променя хормоналния баланс и се увеличава натоварването на краката.

Варикозата възниква при повишено венозно налягане, провокирано от затлъстяване, слаба двигателна активност, натоварване от дълготраен стоеж във вертикално положение. Описаните причини разширяват вените, увеличават венозното налягане, което нарушава нормалната работа на венозните клапани. Варикоза може да се появи и като следствие на патологични изменения на потока на кръвта, преминаваща през долните крайници. Тези процеси се наричат рефлукс – протичане на кръвта в обратна посока по вените и от разположените в дълбочина към повърхностните кръвоносни съдове.

Това провокира бъдещо задълбочаване на болестта заради пресирането на цялата система от вени. По този начин варикозата се явява едновременно и следствие, и причина за изменението на съдовете. При правилното протичане кръвта се придвижва отдолу нагоре, в обратна посока на земното притегляне. Този процес става възможен благодарение на няколко механизма: напорът на артериалната кръв, съкращаването на мускулите на краката в момента на движение и наличието на венозни клапи, които препятстват кръвта да тръгне в обратна посока.

Именно при нарушаването на работата на тези клапи възникват и нарушенията на венозния кръвоток и водят до значително разтягане на вените. По разтегнатите вени кръвта протича хаотично, понякога се застоява, при което налягането става толкова значително, че стените на съдовете нямат сили да му противодействат, разширяват се, заради което и изтъняват. Хората, които дълго време стоят на крак като учители и продавачи, рискуват да заболеят от варикоза. При възрастните хора нарушената работа на вените се явява напълно закономерен процес на изменения, свързани със старостта.

Как да диагностицираме варикозата навреме

Появата на първите симптоми изисква светкавична консултация със специалист по флебология или съдов хирург. Какво може да ни даде сигнал, че имаме проблеми с вените на краката? Това са две основни неща: вечерно отичане или в случаите, когато е прекарано дълго време в изправено положение, и чувство на тежест и напрежение в прасците след дълго време в седяща поза. Да се има предвид едно просто нещо: намаляването на последствията и предпазването от усложнения зависи само и единствено от своевременно предприетото лечение. И да се пропусне навременната консултация с лекар, то при определени симптоми вече няма никаква възможност за отлагане. Първата такава проява е силната остра болка в краката, която неочаквано пронизва при определени движения, например сутрин, при опит да се стане от леглото. Други симптоми, които алармират, са подпухване на краката и зачервяване на кожата. Появява се усещане за слабост, към което се прибавя задух и постоянното чувство, че не достига кислород. Краен и много сериозен симптом е стичането на кръв от проблемния участък.

При първи преглед специалистът оглежда външното състояние на краката и назначава необходимите изследвания. За поставянето на точна диагноза и за определяне на лечението се използват следните методи:

Ултразвуково изследване, което се нарича още сонография или двустранно сканиране. То е сред най-точните начини за установяването на варикоза. Позволява да се определи не само проходимостта на вените, но и в каква степен те са деформирани. Позволява да се види дали има тромб и в каква посока се движи кръвта. Използват се звукови вълни, което прави метода безопасен и безболезнен. Позволява да се види моментното състояние на вените и как реално се движи кръвта в тях. Изследването може да се задълбочи с доплер, който мери и периферното артериално налягане и отваря възможност да се проследи самият проток на кръв през крайниците.

Контрастна венография или флебография. Това е много детайлен и добре информиращ метод на диагностика на вените. Чрез неговите средства е възможно да се направи оценка на здравината и еластичността на кръвоносните съдове, да се определи наличието на тромби и тумори. Изследването се осъществява чрез въвеждането на контрастно вещество, което оцветява кръвта в друг цвят и позволява да се направи много ясна рентгенова снимка. Този метод се предпочита като най-прост и неинвазивен.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Лечение на разширени вени с кестени и други лесни начини
4.6 (92%) 10 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Лечение на разширени вени с кестени и други лесни начини

  1. zdraveyte….mnogo e hubavo çeste pisali tezi recepti …a koya recepta e po dobre dase napravi ..dase prieme ..ili veçer dase maje…ako mi otgovorite şese zaradvam…menme interesuva za dıştera mi..priyaten den…çakam.vaşiya otgovor…

  2. Здравейте! Въпросната лесна рецепта за разширени вени се свежда до пиене на екстракта три пъти на ден, а във втория случай, когато се маже, тогава е най-добре да става вечер тази работа. Желаем ви успех с разширените вени на дъщеря ви!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *