разширени вени
Коя е най-ефикасната рецепта за разширени вени?

Кой е най-добрият гел за разширени вени? Начини за лечение. Вариксинал, Детралекс, Доксиум или др.?

Вижте една лесна рецепта за разширени вени. Други начини за лечение. Препоръчвани лекарства, крем, мехлем, гел и чорапи. Вътрешни разширени вени. Операция.

Съдържание:

Съдържание на публикацията: Лекарствено лечение на варикоза;  Венотоници; Детралекс; Флебодия; Троксевазин; Антикоагуланти; Лиотон 1000; ♠ Мехлеми, гелове, кремове; Средства за разреждане на кръвта; Храни; Билки; Тромбофлебит; ♠ Противовъзпалителни средства; Диклофенак; Индометацин; Лечение с пиявици; ♠ Склеротерапия; Лазер; Народни средства; Фитотерапия; Хранене при варикоза; Водата; Последствия; Профилактика; Упражнения; Полезни съвети.

Преди да започнете изпълнението на следващата рецепта за разширени вени трябва да приемете, че при прилагането й трябва да стоите далеч от алкохол, пикантна храна и цигари.

Наближава времето, когато кестените зреят и са готови за употреба. Ето как се прави нашият ефикасен цяр:

Пет едри, здрави кестена в напълно узряло състояние се счукват. Тази маса трябва да е равна на пет супени лъжици. Кестеновата суровина се залива с литър водка и се държи на тъмно 7 дни.

Прецежда се и от получената настойка се пият по 30-35 капки три пъти на ден. Настойката се накапва за всеки прием в супена лъжица вода и се поглъща половин час преди хранене.

Описаната рецепта за разширени вени подобрява тонуса и еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на характерните “възли” по долните крайници. Кестеновата настойка може да се прилага и външно: местата с разширени вени се намазват внимателно вечер преди лягане. Добре е преди това да си вземете контрастен душ, съветват от web-zdrav.ru.

Кестенът е добър материал за приготвянето на различни лековити мазила. Вижте още една рецепта за разширени вени с кестени. През есента я изпълняваме с плодове, а през пролетта – с кестенов цвят. За целта ни трябва една супена лъжица кестенова суровина, наситнена. Залива се с 1 супени лъжици масло и се оставя на тъмно за 12 дни. След това се вари бавно на водна баня в продължение на 30 минути. Тази лесна рецепта за разширени вени дава отлична мазилка, чийто ефект е видим при системна употреба.

Има и друг начин за изпълнение на рецепта за разширени вени с кестени: трябват ни 4-5 кестена, които освобождаваме от кафявата коричка. Смиламе ги с мелничка за месо и ги заливаме с половин литър растително масло. Този маслен коктейл се държи на тъмно две седмици, като всеки ден съдът се разклаща енергично.

Изпълнението на тази рецепта за разширени вени е малко по-сложно. След като са изминали необходимите две седмици, масленият коктейл се оставя на водна баня – на бавен огън, за три часа. Прилага се външно в проблемните зони с разширени вени. Продуктът е траен, при правилно съхранение в плътно затворен стъклен съд в хладилник запазва качествата си с години.

Други начини за лечение на разширени вени. Препоръчвани лекарства за целта

Решението да лекувате вашите разширени вени чрез церовете с кестени е добър, но не единствен вариант. Проблемът разширени вени тормози човеците отдавна и медицината – официална и алтернативна – има множество решения за него. Вие сте в правото си да изберете онзи от тях, който повлиява най-успешно вашите разширени вени, а е и най-лесен за изпълнение.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За много хора предпочитан начин е прилагането на готовите медикаменти от аптеката. В някои случаи пък единствено решение е операцията.

За начало може да припомним, че най-добър лек е превенцията: живейте така, че опасността от появата на разширени вени да ви се размине или поне да не ви засегне сериозно! Това означава да се движите повече, да не допускате наднормени килограми, да не пренебрегвате тревожните сигнали на тялото от рода на запек (venite.bg).

Не преотопляйте долните крайници и всяка вечер преди лягане правете по няколко минути контрастен душ на краката, като завършвате с хладна вода. При всяка възможност лягайте или сядайте в удобна поза с повдигнати крака. Ще постигнете здрави крака само ако подобрите венозната циркулация и избегнете застойните състояния!

Съвременните фармакологични средства визират същия ефект: поддържане на тонуса и заздравяване на венозните стени. От framar.bg съветват при начални прояви на разширени вени да се прилагат охлаждащи гелове с екстракт от конски кестен – отново! – и етерични масла. Този тип мазила са добри и при бременност, когато липсват белезите на разширени вени, но тази група жени са в риск и нищо не пречи да се погрижат за предотвратяването на проблема.

разширени вени
И звездите страдат от разширени вени: вижте Мадона!

При вече проявени разширени вени охлаждащите гелове няма да са достатъчни и тогава по препоръка на специалист могат да се ползват по-сериозни мехлеми и кремове от рода на хепароид или лиотон.

Специалистът може също да препоръча прием на специални таблетки, с чиято помощ да се овладяват възпалителни процеси и да се преодоляват отоци и болки.

По принцип при напреднал стадий на заболяването терапията винаги е комбинирана, като условието за укрепващи действия от рода на контрастни душове, специална лечебна гимнастика и спазване на диета е задължително.

При разширени вени едно от условията за контрол върху проблема е редукцията на мазни и сладки храни и прием на много плодове и зеленчуци, пълнозърнести зърнени продукти. Диетолозите препоръчват сутрин и вечер да се изпива по една чаша вода с по две лъжици мед и ябълков оцет (gotvarstvo.bg).

Какво трябва да знаем за варикоза на краката. Кой крем, мехлем и гел препоръчваме?

Варикоза на краката или варикозни вени са онези възли и сини “змии” по долните крайници, които първоначално притесняват по-скоро като козметичен дефект. Обяснението: поради наследствени фактори, бременност, заседнал живот и затлъстяване, работа в право положение венозните стени поддават, съдовата мрежа на вените се разхлабва и деформира.

Появяват се участъци с увеличен обем, в които венозната кръв се застоява, системата от венозни клапани зацикля и настъпва траен процес на тъканни изменения (framar.bg). Всичко това не става за ден-два: процесът е бавен и в началния му етап повечето хора не си дават сметка какво им се случва.

Едва когато започнат да чувстват умора и тежест, да получават системни отоци и да ги боли, вдигат тревога. Опасното при варикоза на краката е поддържането на възпалителни огнища в отделни точки на кръвоносната система, образуване на тромби с всички последващи рискове, развитие до тромбофлебит.

Освен специфичната лечебна гимнастика и правилото – при всяка възможност краката да се вдигат нависоко, споменатата варикоза може да се облекчи чрез различни мазила – кремове, мехлеми и гел. Добри ефекти дават кремът за крака с див кестен, лиотон гел и хепароид унгвент. Билковите отвари и мехлеми с комунига, блатен тъжник и папрат също са ефективни – но какво и как точно да приложите ще определи единствено специалистът.

Има ли полза от специалните чорапи?

Еластичните чорапи, които често се препоръчват при появата на разширени вени, не се приемат еднозначно от потребителя и това е обяснимо. За специалиста е елементарно да ги препоръча – той изхожда от теорията за подпомагащата компресия (zavenite.com). Задачата на еластичните чорапи е да поддържат венозните стени.

Би следвало да се очаква положителен ефект, ако въпросното стягане, компресия е достатъчно силно. Носенето на подобни чорапи обаче не е никак приятно: когато човек с усилие успее да ги нахлузи, той започва да си мисли дали чрез тях не нарушава изобщо крвообращението в долните си крайници. Ако пък този човек има някакво заболяване от рода на артрит, това ще го изправи пред още проблеми.

Все пак медицината се развива и в търсенето на нови материи се оказва, че последните модели компресивни чорапи по света били далеч по-удобни за носене. Носенето на специални чорапи обаче си остава етапна мярка: компресията ограничава усложненията, но не може да излекува страдание като варикоза.

Вътрешни разширени вени – какво представляват

Вътрешните или скрити разширени вени се считат от специалистите за особено рисков проблем, тъй като няма видими прояви за съществуването им: характерните деформации са в дълбочина за разлика от повърхностната варикоза. Точно по тази причина вътрешните разширени вени отвеждат пациента при специалист със закъснение – едва когато нещата са достигнали напреднала фаза.

Специалистите съветват да се търси консултация при усещане на необичайна умора и тежест в краката, “мравучкане” или болка без видими признаци за разширени вени (borba.bg).

Какво се прави на страшната операция?

Когато контрастните душове, гимнастиката, всички мазила и хапчета престанат да вършат работа, идва моментът на оперативното лечение. Не е задължително това да се случи, но логиката на заболяването го прави необходимост в много случаи.

Същността на оперативното лечение се изразява в изрязване на онази част от вената, която е необратимо променена и се превръща в заплаха за общото здравословно състояние.

Разбира се, класическата операция със скалпел, шевове и бавно възстановяване е миналото на този тип лечение: в днешно време се практикува елиминиране на увредения кръвоносен съд чрез модерни лазерни технологии и високотехнологична апаратура.

разширени вени
Коя е най-ефикасната рецепта за разширени вени?

Лазерната технология постига изпаряване на дефектиралия сегмент от вената; практикува се също инжектиране с медикаменти, които причиняват склерозиране, умъртвяване и изсъхване на проблемната част от вената.

Мнението на специалистите е, че рисковете чрез модерните оперативни методи стават все по-малко, а възстановяването – бързо.

Дали “страшната” операция решава въпроса веднъж завинаги? Такова обещание няма да ви даде никой. Ако не искате след оздравяването проблемът да се повтори – променете начина си на живот, храненето, всичко, което би могло да е рисков фактор за нова поява на разширени вени. (Текстът продължава и след видеото, има доста важни неща в него!)

Като единственото същество, което се е изправило на два крака, само човекът познава тежките болестни изменения на кръвоносните съдове в долните крайници – така наречените разширени вени. Прекарването на десетки часове на крак предизвикват патологии, които са в състояние коренно да изменят начина на живот и значително да ограничат човека в неговата двигателна и трудова активност. Разширените вени или заболяването „варикоза“ е устойчиво и необратимо изменение, което се съпровожда от изтъняване на стените и създаване на „възли“. Това е следствие на сериозна патология на стените и недостатъчността на венозните клапани в резултат на дефекти от генетически характер. Заради промяната на бита през последните 100 години заболяването стана сред най-разпространените.

Причини за варикоза

Световната статистика твърди, че всяка трета жена и един от 10 мъже имат разширени вени. Наченките се забелязват в най-активния период – 30-40-годишна възраст, когато човек се подлага и на сериозни натоварвания. Варикозата е по-разпространена сред работещите в седнало положение, за които работният ден преминава зад бюрото, компютъра или волана.

Лечение на варикоза

Варикоза се лекува по два начина – със или без хирургическа интервенция. Изборът на метода зависи от това колко напреднало е заболяването, има ли усложнения, каква е възрастта на пациента и други. Обикновено към хирургия се прибягва накрая, когато другите способи не са дали резултат. Операцията се смята за най-радикалния и най-ефективния начин за лечение, като след нея пациентът може да ходи още на следващия ден. Тук обаче ние ще проследим по-ранните възможности за въздействие върху разширените вени.

Лечение без операция

Консервативните или с други думи безоперационните методи за действие се прилагат в ранните стадии на заболяването, когато все още то не е нанесло сериозни повреди. Този тип лечение включва приемането на специални медикаменти, носене на компресивни чорапи, съблюдаването на специална диета, а също така редовното изпълнение на комплекс от физически упражнения.

Компресията е постоянен компонент, който съпътства всички видове терапии на варикоза. Използват се специални чорапи с различна степен на притискане, както и еластични бинтове. Благодарение на специалната материя може да се подбере силата на натиска според конкретната необходимост във всеки отделен случай. Компресивните средства се слагат за дълго време и кракът се освобождава от тях само за нощния сън.

Алтернатива на специалните видове чорапи се явява еластичният бинт. За да може той изцяло да замени носенето на чорапи, първо е задължително да се усвои правилният начин на поставяне. Бинтът се навива на спирала, като се започва отдолу нагоре и всяка следваща намотка застъпва предходната до средата. Хубаво е да се каже, че еластичният бинт не е в състояние напълно да замени компресивните чорапи, тъй като не винаги може да осигури необходимата за подобряване на кръвотока степен на компресия.

Един от съвременните методи на лечение се явява пневмомасажът (вакуумен масаж). Това е вид пресотерапия, която се осъществява със специално разработен за целта уред. Използват се херметични маншети, в които се вкарва въздух под налягане. Създават се вълнообразни движения, които активират пасивната част на кръвообращението, подобряват оттичането, профилактират венозния застой, постигат пълна релаксация на краката. Това е абсолютно безболезнен метод, който подобрява кръвообращението и премахва болезнените усещания, свързани с варикозата.

Лекарствено лечение на варикоза

За лечението на варикоза се използват таблетки, кремове и гелове за локално приложение. Те атакуват болката и профилактират възможните усложнения. Някои наименования се изписват от лекар, но други не изискват рецепта и дори са класифицирани като хранителни добавки.

Венотонизиращи медикаменти

Венотонизиращите медикаменти защитават съдовете, подобряват трафика през вените и микроциркулацията. Широко се използват при лечение на варикоза. Помагат да се отстранят неприятни последствия от заболяването, но също и като профилактично средство. Основно подобряват стените на вените – тяхната здравина и еластичност, действат свиващо върху съдовете, подобряват движението на течностите, като облекчават усещанията за тежест, напрежение, парене и другите ефекти от повишеното налягане в кръвоносните съдове. Тези лекарства се произвеждат на базата на растителни екстракти. Извлечените от цитрусови коси се наричат диосмин и хесперидин. За лечение се използват екстракти и от други растения и техни плодове, люспи и семки като троксерутини, порцианиндони, есцин и др. Ето една опростена класификация на препаратите според активната им съставка:

  1. диосмин – Детралекс, Флебодия, Диокет
  2. гроздово семе, екстракт – Ендотелон – порцианидолови олигомери
  3. троксерутин – Троксевазин, Веналот, Венорутон
  4. калциев добезилат – Доксиум
  5. жълт кантарион, бодлив залист, жълта комунига, екстракт – Пефлавит, Цикло 3 форт
  6. кестен, гинко билоба и други растения, екстракт

доксиум или детралекс?Голяма част от медикаментите са базирани на активното вещество диосмин. Това е глюкозид, извличащ се от някои растения, който може и да се произвежда от хесперидин, добит от цитрусови плодове. Активното вещество диосмин има свойството да повлиява работата на съдовете на долните крайници като допринася за добра еластичност на венозните стени. Редица продавани на българския пазар лекарства са базирани на диосмин или на комбинация от диосмин и хесперидин, обикновено в пропорция 9:1.

Детралекс.

Създаден е въз основа на комбинацията от диосмин и хесперидин. Произвежда се във вид на таблетки и се продава в различни опаковки по 30, 60 и 90 броя. Има тонизиращи свойства, увеличава устойчивостта на капилярите, оказва действие на венозните стени. Приема се двукратно, заедно с храната. Сред нежеланите му ефекти се посочват диария, затрудняване на храносмилането, гадене, повръщане, а по-рядко – колит. Отзивите на пациенти варират от „помага“ до „не помага“. В някои случаи страдащите от разширени вени очакват да получат осезаем резултат при първите прилагания, но ветерани в употребата му твърдят, че лекарството действа с натрупване и съветват то да се взима в течение на месеци. На някои от медикаментите обаче е отбелязано, че се очаква резултат в рамките на 15 до 20 дни.

Диосминол.

диосминол за мазанеТози медикамент съчетава диосмин и хесперидин в точно същите пропорции, както и Детралекс. Разликата е, че при него е добавен и ескулозид в доза от 1,62 мг във всяка таблетка. Ескулозид е екстракт от конски кестен, който и от народната медицина широко се прилага за подобряване състоянието на краката. Диосминол е доста по-евтин от Детралекс, тъй като двата препарата са на близки цени, но при Диосминол – за двойно повече таблетки – 60 на брой. Приемат се 1-2 броя на ден.

Новарикс.

В него активните вещества – отново в съотношение 450:50 мг, диосмин и хесперидин (и други флавоноиди) се комбинират с 50 гр еластин и 100 мг колаген III. Новарикс повлиява причината, която е нарушения във венозните стени. Основен фактор за състоянието им е колаген III. Той изгражда фина мрежа, която определя тяхната форма, структура и обем. Именно от тази подкрепяща мрежа зависи здравината на самата стена. Както във всички части на тялото, така и тук колагенът започва да намалява след трийсетина години, затова допълнителният прием е много важен.

Еластинът също е градивен елемент, който подкрепя тонуса на съдовите стени. Той ги прави устойчиви на натоварвания, когато дълго време е заемана седяща или стояща поза.

Флевия.

Това е друг евтин представител на лекарствата, базирани върху диосмин и хесперидин. Въпреки че съдържанието на активните съставки е същата като в скъпите препарати, тук кутията с 30 таблетки е в пъти с по-ниска цена от най-известните представители на групата венотоници. Препоръчва се двукратен прием на всеки 24 часа.

Флебодия 600.

Базиран е само и изцяло върху диосмин, като в една таблетка се съдържа 600 мг, за разлика от посочените по-горе лекарства, където диосмин се комбинира с хесперидин в съотношение 9:1. Производителите са посочили и различни схеми на прием – Детралекс двукратно, общо 900 мг за 24 часа, а Флебодия – еднократно, 600 мг. Препоръчителният курс на лечение с Флебодия е 2 месеца, но след лекарска консултация е допустимо да бъде продължен до 6 месеца. Цените на двете лекарства са близки, ако се сравняват опаковките с 30 таблетки, но Детралекс става чувствително по-евтин при по-големите опаковки от 60 и 90 таблетки в кутия.

Диокет.

Една таблетка съдържа 600 мг диосмин, както и при Флебодия. Цената и на двете лекарства е почти една и съща. Разликата е, че производителят на Диокет препоръчва медикаментът да се прилага 15 дни и ако не се добие видимо подобрение на съдовата чупливост, да се потърси лекарска помощ. При циркулаторни проблеми назначението е една таблетка дневно, сутрин на гладно. Като възможен нежелателен ефект се посочват проблеми с храносмилането, които – в случай че се появят, са сигнал, че лечението с Диокет трябва да бъде прекъснато. Освен това е възможна чувствителност към някой от елементите на лекарствения продукт.

Троксевазин.

Базиран върху троксерутин, той също действа укрепващо на кръвоносните съдове. Облекчава отоци, осезателната тежест и изтръпване. Произвежда се на 300 мг капсули. На 24 часа се пие 2-3 пъти. Прилага се до изчезване на отока и окончателното ликвидиране на симптомите. Друга негова форма е гел за локално приложение.

Венорутон.

Друг представител на медикаментите, базирани на действието на троксерутина. Той също се предлага за перорална употреба и под формата на гел за директно третиране на засегнатите участъци. Дозировката е по 300 мг, също като при Троксевазин, но тук се препоръчва по-голяма дневна доза от 3-4 капсули дневно за постигане на максимален ефект. Препоръчителна дължина на прилагането е 4-8 седмици. С гела се правят две апликации дневно, като лекарството се втрива с лек масаж.

Ендотелон.

Базирано на екстракт от гроздови семки. Предписва се 1 таблетка, на гладно преди закуска и вечеря. Препоръчителна продължителност на курса: 20 дни на месец. Производителят предупреждава да не се маже над 3 месеца без лекарска консултация.

Пациентите най-много се вълнуват колко дълго може да продължи лечението с венотоник. Неяснотата произтича от чисто обективен фактор: сравнително разнопосочните препоръки и дозировки, които дават различните производители. В една публикация по темата специалисти, представители на Националната кардиологична болница, разкриват защо препаратите за заздравяване на венозните стени нямат строго определено и единно приложение. Според тях този тип лекарства нямат определени схеми на приложение. Продължителността на приемането им зависи и от конкретното състояние на пациента, и от сезона. Горещото време благоприятства раздуването на съдовете и тогава симптомите на болестта се обострят, и обратно – студът действа съдосвиващо и съответно и действието на лекарствата бива благоприятствано.

Венотониците не могат да отстранят провокираните от заболяването възли и раздути вени, но облекчават дискомфортните прояви като усещане за парене, подуване , тежест и крампи. Тези препарати е подходящо да се използват с профилактична цел, но не и във времето, когато жената носи и кърми дете.

Антикоагуланти

Антикоагулантите разреждат кръвта и предотвратяват създаването на съсиреци – така наречените тромби. Изработват се в различни форми – таблетки, за инжектиране, а също така кремове, маз и гел за локално приложение. Някои се използват се само под лекарски контрол, като специалистът определя задължителна дозировка, водейки се от направените непосредствено преди назначението изследвания на кръвта. Предимството на мазилата е, че не изискват лабораторен контрол, а и приложението им е удобно.

Лечението с хепарин се прилага от петнайсетина години, като напоследък вниманието се насочва към нискомолекулните хепарини. Те обаче се използват само при лечение на тромбоза на дълбоките вени или в тежки случаи на повърхностни тромбофлебити. Варикозната болест не изисква прилагането на антикоагуланти. Разработени са препарати за локална терапия, които са под формата на гелове и унгвенти.

Те са следните видове:
  1. хепарин – Хепароид, Виатромб, Лиотон 1000
  2. екстракти от кестен, невен, троксерутин – Венорутон, Д-р Тайс Венен гел, Веноплант, Троксевазин гел и други.
Лиотон гел.

Едно от най-известните лекарства за локално приложение. Името му нашумя след активната рекламна кампания, проведена у нас. Активното вещество е хепарин натрий, който успешно умее да разрежда кръвта, а в същото време препятства образуването на съсиреци. Лиотон помага за по-доброто оттичане на течностите и за отпускане на тежестта в краката. Има умерен противовъзпалителен ефект. Гелът се нанася върху кожата 1-3 пъти в рамките на деня. Въпреки че това е сред най-известните лекарства, то има аналози, сред които Троксевазин гел, Д-р Тайс Венен гел, Виатромб.

Виатромб.

Активната съставка е хепарин натрий. Стимулира възстановяването на повредения съдов ендотел и предотвратява прилепването на тромбоцити към него, усилва липолизата и активира хистаминазата. Макар и рядко са установени алергични реакции към съставката хепарин, която се проявява във вид на сърбежи и почервеняване. Според производителя, тези реакции бързо отминават. Виатромб се нанася върху поразената повърхност в 3-4 слоя и се втрива с масаж. Масажни движение не се прилагат само при лечение на повърхностен тромбофлебит. Продължителността на лечението при разширени вени е до 2 седмици, при наличие на хематоми и оток – 10 дни. Продължителното прилагане на препарата има риск да доведе до чувствителност и раздразнение. В такъв случай трябва да се прекрати приложението на препарата и да се избере друго подобно лечение.

Хепароид.

Базата му е хепариноид. Това е производно на хепарина за локално приложение. Предписва се при флебит и тромбофлебит и при варикозни разширения. Има антикоагулантно, антиагрегационно и противовъзпалително действие. Повишава синтезирането на простациклин, оказва локално противотромбно действие. Нанася се ръчно върху поразения участък и околните тъкани, като слоят трябва да е около 1 мм. Втрива се леко 2-3 пъти всеки ден. Мястото, покрито с унгвента, може да се покрие за кратко с полиетиленово фолио, което се закрепя с лейкопласт, а после се превързва с бинт. При трофична язва се втрива само в околните тъкани. Не се поставя върху открити рани. При този унгвент съществува ограничението, че не бива да се ползва при проблеми с кръвосъсирването и не се маже върху големи участъци от кожата. Внимание! Не се използва едновременно с други мазила като съдържащи тетрациклин, хидрокортизон и салицилова киселина, като във всеки случай комбинирането трябва да се съгласува с лекар.

Троксевазин гел.

Базиран на троксерутин, този гел заздравява венозните стени, намалява напрежението в тъканите и отоците. Успява да атакува симптомите на хроничната венозна недостатъчност, които са умора, отичане, болки, усещане за непоносима тежест, схващане, изтръпване на ходилата, усещане за лазещи мравки. Помага при продължително пътуване. Умее да облекчи болки от различни травми като контузии, изкълчвания и други. Единственото предупреждение е да не се маже върху нарушена повърхност на кожата – лигавици, рани, екземи.

Венорутон.

Здравява стените на вените и капилярите. Едно от най-евтините лекарствени средства на българския пазар. Прилага се два пъти дневно, може и под превръзка. В редки случаи се появяват нежелани реакции и чувствителност към препарата.

Троксерутин Ветпром.

Едно българско лекарство, най-евтиното средство в сравнение с всички останали представени препарати. Произвежда се като гел с цел да тонизира капилярите и да действа общо противовъзпалително и обезболяващо.

Отзиви от форумите за лекарства, кремове и мехлеми против разширени вени:

Един от най-коментираните във форумите лекарства е Лиотон 1000. Мненията за него са много различни. Някои потребителки споделят, че са получили добър ефект при спукани капиляри, но отокът не се е повлиял добре, други свидетелстват за обратното. Въпросите са свързани с обхвата на употреба на медикаментите за разширени вени и дали те биха могли да повлияят и други повреди върху долните крайници като синини и хематоми. Ето някои мнения от форумите на bg-mamma, framar, абв форуми и други (използвани са никнеймовете на потребителите):

  • Нарина: „Имам спукани капиляри и се чудя дали Лиотон 1000 ще ми помогне. В аптеката ми показаха и мехлем на д-р Тайс, но се зачудих кой би ми свършил по-добра работа“.
  • Уникат: „Сега с жегите проблемът започва да става сериозен. Може да се смеете, но вече се замислям за някакво нетрадиционно лечение“.
  • Шехина: „Аз реших да ползвам един крем на Хималая“.
  • Lennie: „Зависи от вените. Ако не е много напреднал процесът, може да мажете с Венуротон или подобни мехлеми за разширени вени. Краката на хладно и най-вече: коремни преси. Коремната мускулатура „държи“ вените, затова е важно да е стегната“.
  • Рокси: „Извън лекарствата и мазилата най-доброто и трайно решение е движението. На работа да си слагам кошчето за боклук под бюрото и си вдигам краката на него. Като ходя в тоалетната пък се надигам по десетина пъти на пръсти“.
  • Папитууу: „След като пробвах хапчета Детралекс, Хепароид, Венен гел и разни други, се убедих, че те облекчават болката, но разширените вени не могат да изчезнат. Хайде да не се залъгваме!“
  • Лора Ло: „Аз съм за Детралекс. Когато имам криза и ме боли, взимам направо по 2 хапчета“.
  • Ая79: „Аз мажа Лиотон, защото ми отичат краката. Много съм доволна. Една колежка го слага заради капиляри, но досега не се е похвалила, че има поразяващ ефект“.
  • Бебитта: „Работата ми е по цял ден на крак и само за две седмици ми се появиха спукани капиляри. Като почнах да мажа, спряха да се появяват нови“.
  • Стелс-белс: „Аз лично се мажа с Троксевазин гел, но съм и пила таблетките. Имах облекчение в интерес на истината!“
  • Рачона: „Мазала съм се с Троксивазин, Индовазин, с Лиотон, пих Детралекс, пих и Флебодия, но разлика почти няма“.

Мехлеми, гелове и кремове с растителни екстракти

Твърди се, че продуктите за мазане с екстракти са не по-малко ефективни от „тежката артилерия“ Лиотон и други известни марки. Те също действат срещу болките и усещанията за раздуване и парене. Някои от тях са с по-ниска цена, съотнесена към целия период на употреба. Най-разпространени са екстракти от конски кестен, див чемшир, черна боровинка, лозови листа и други.

вариксинал или детралекс?Вариксинал гел съчетава есцин, съдържащ се в семената на конски кестен, който е в помощ на циркулацията, която се извършва във вените, и намалява неустойчивостта на венозните стени. Дивият чемшир подобрява еластичността, черната боровинка се добавя, за да подпомогне съединителната тъкан. Друг продукт е Гел с див кестен и лозови листа, който съчетава дивия кестен с лозови листа, като той се препоръчва и срещу обикновена умора в долните крайници.

Кревил крем е друга разработка със същите две съставки, към които са добавени лайка, прекрасната маточина, известният бял равнец, също така бял имел, по-малко познатото резене. Към всичко това се добавят в по-малки дози хмел, валериана и много важните по своята функция евкалиптово масло, ментол, камфор. Препоръчва се и като профилактично средство при продължително натоварване на краката. Венокастан билков крем съчетава дивия кестен с невен, използвайки противовъзпалителната функция на билката.

Към него са добавени антисептичното действие на прополиса, стимулиращите и заздравяващи функции на маслата от бадем и слънчоглед, а отделно се използват още масла от пшеничен зародиш и жожоба. Първото от тях има регенериращо действие и умее да изглажда тъканта. Слагат се и етерични масла, които могат да успокоят кожата. Сред най-известните с подобна служба са ментата, кипариса, прекрасно ухаещата лавандула и приятната свежест на хвойната, които ускоряват възстановяването на кожата и я успокояват. Продуктът има общо тонизиращо действие.

Дайте мнение и Вие тук!

Други разредители на кръвта

Соковете.

Употребата на сокове значително намалява вискозитета на кръвта. За тази цел идеално подхождат всички плодови и зеленчукови фрешове. Положителното им действие за коагулацията се обуславя от многото витамини и микроелементи, които отговарят за баланса между системите за коагулация и антикоагулация. Освен това водата, която в значително количество се намира в дори и най-концентрирания сок, попълва дефицита от течности в организма.

Ежедневната употреба на само една чаша фреш е достатъчно за положителна промяна в в хемостатичната система. Соковете могат да бъдат по вкус и предпочитание, да съдържат в себе си само един или няколко вида плод. Желателно е те да не са консервирани, а прясно изцедени. Все пак е установено, че някои плодове действат по-добре от други. Сред тях са портокал, червена боровинка, лимон, морков, ябълка, праскова, ананас, нар, банан, ягода, касис и различни други видове сокове. Непременно опитайте смес от грейпфрут, портокал и мъничко лимон, ако обичате. Тази напитка не само ще разреди кръвта, но и ще почисти черния дроб и цялата лимфна система.

Също така тук не следва да прескачаме изключителната полза от месестата част на домата. Доматен сок се пие в неограничени количества, защото той се явява чудесно допълнение към останалите средства със своето антиоксидантно и антикоагулиращо действие. Подобен ефект имат соковете от малини и къпини. Важно! Само свежите сокове оказват лечебно въздействие върху организма. Консервираните, които се произвеждат и продават в кутии, могат само да навредят на здравето.

Сода бикарбонат

За това средство се говори все повече в последно време. Установено е, че обикновената сода за хляб има добър ефект при редица патологични отклонения в организма. Разбира се, тя има колкото привърженици, толкова и противници. Все пак средата в организма се изисква да бъде неутрална или леко алкална. Ето защо содата за хляб има своето място, но само при внимателно наблюдение на състоянието. Разтворът на хлебна сода наред с другите ползи има и действие на разредител. Как става това? След всмукването й в стомаха и червата, тя се концентрира директно в кръвта, променяйки рН в алкална посока. В такава среда кръвните клетки придобиват свойството да се отблъскват една от друга, което значително намалява гъстотата на кръвта и оттам – риска за образуване на съсиреци в съдовете. Въпреки така описаното действие, содата за хляб не винаги може да постигне максимален резултат, защото човек не е наясно какво е неговото рН. Затова се препоръчва то да бъде проверено предварително. Ако се окаже, че рН клони към киселинно, то тогава е подходящо да се приложи сода, но не и в обратния случай.

Ако няма противопоказания, то кръворазреждащият ефект на содата се достига по два начина: първо, ежедневен прием на воден разтвор, приготвен с 1/5-1/4 ч.л. сода, пусната в 200 мл топличка вода. Бърка се добре и внимателно преди да се изпие. За предпочитане е процедурата да се прави на гладен стомах сутрин и вечерно време. Другият начин е по време на гладуване. Това е много радикален метод, който се провежда под строг контрол. За неговото провеждане е необходимо в течение на 3 до 10 дни на фона на относително гладуване да се приема разтворена сода 10-12 пъти в денонощието в доза 1/4 лъжичка на 250 мл вода. Внимание! Тази процедура не се провежда в домашни условия и самостоятелно, особено от тези, които не са прилагали лечебно гладуване.

Аспирин

Действието на аспирина като разредител на кръвта е доказано отдавна. Сега този препарат се отнася към средствата за първа помощ при опасни състояния като инфаркт и белодробна емболия. При екстрена ситуация той действа в границите на минути. Механизмът се заключава в антитромбоцитното действие на аспирина. Когато попадне в кръвта, той влияе на кръвните клетки, отговорни за предизвикване на образуването на съсиреци – тромбоцити. Стандартната доза е 75-150 милиграма. Надвишаването й не подобрява ефекта върху разреждането на кръвта, но пък може да провокира усложнения.

Ацетилсалицилова киселина

Ацетилсалицилова киселина – тя е активното вещество в аспирин. В чист вид тя има редица странични ефекти като раздразване на стомаха. Затова не се препоръчва систематичен прием.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се отнася към относително безопасните средства. Със сигурност е установено, че той намалява вискозитета на кръвта. Той създава слабо кисела реакция, предизвикана от естествени компоненти. Те способстват за извеждане на токсичните киселинни съединения, при което се ликвидира метаболитната ацидоза в кръвта, което способства тя да стане по-течна в сравнение с изходното си състояние. Естествено, за постигането на такъв ефект е необходимо редовно приемане. Според някои, ябълковият оцет може напълно да замени ежедневната употреба на теблетки със същото предназначение.

Правилният начин да се пие ябълков оцет е сутрин, когато организмът е с по-голяма способност да изхвърля окислените продукти. Прави се воден разтвор в 200 мл топличка вода с 2 с.л. ябълков оцет. Един прием на ден е напълно достатъчен. Продължителността на курса е 2-3 месеца до година с 10-15 дневни почивки на всеки 2 месеца. Единствените противопоказания са заболявания на стомаха, свързани с повишена киселинност.

Ленено масло

Още едно естествено противотромбно средство с множество други положителни ефекти. Неговата ценност е в ненаситените мастни киселини. Както се знае, те са незаменими за организма и постъпват само отвън. Не са много продуктите, които ги съдържат. Едно от положителните действия на лененото масло е свързано със съсирването на кръвта, тъй като нормализира липидния обмен. Кръвта се насища с липиди, които я поддържат в течно състояние, намаляват риска от съсиреци.

Правилният прием е една супена лъжица ленено масло сутрин на гладен стомах. В краен случай е допустимо след храна. Приемът е ежедневен. Предвидете си неголеми почивки между курсовете. Противопоказано при диария, защото има слабителен ефект.

Храни-разредители на кръвта

Към най-разпространените храни, които имат силата да разреждат кръвта, се отнасят джинджифил, червена боровинка, чесън и лимон. Малко по-слаб ефект имат морските дарове, плодовете, зеленчуците и рибата.

Коренът от джинджифил се употребява като подправка.

Той има доста богат химически състав, като по отношение на гъстотата на кръвта се явява природен антиоксидант и липид. С него се подправя чая, а е вкусен и самостоятелно. Отварата се прави в един литър вода. Това е и препоръчителната дневна доза. Тя не е допустимо да се превишава, тъй като при прекален прием може да нанесе поражения на черния дроб и на важната работа на бъбреците.

Червена боровинка.

Намалява показателите на съсирване и играе ролята на разредител. Основно с тази цел се ползват плодовете в свеж и в изсушен вид. Може да се включват в състава на сокове и отвари. Допустимо е да се приготвят чайове и компоти. Единственото противопоказание е при гастрит и язва, тъй като плодът е с висока киселинност.

Чесън.

Приема се суров и като подправка. Една скилидка на ден има добър антикоагулиращ ефект. Противопоказания: гастрит, сърдечни патологии, бременност и кърмене

Лимон.

Една от малкото храни, които няма противопоказания. Полезните свойства на лимона са доказани. Лимонът се приема във всякакъв вид, в добавка с мед, в чай или на лимонада.

Билки-разредители на кръвта

Когато разглеждаме естествените разредители на кръвта в качеството им на профилактици и лечители на разширените вени, не е редно да пропуснем билките. Кръворазреждащо действие имат много от тях, но най-активните са бялата върба и жълта комунига.

Кората от бяла върба е известно средство, познато на народната медицина.

То има антикоагулиращо действие, обусловено от съдържанието на 5-7% гликозида салицин, който е предшественик на салициловата киселина. Както е известно, това химическо съединение притежава нелоши противосъсирващи способности. Разликата между салицина в кората на бялата върба и неговия химически аналог се заключава в това, че природният продукт не предизвиква нарушения на стомашно-чревния тракт. От друга страна не провокира появата на кръвоизливи. Тези свойства се съчетават с прекрасен противовъзпалителен ефект.

Начинът на използване зависи от формата. Ако е на таблетки, се препоръчва по 2-3 броя на един прием на ден за възрастни. Това стига като количество за поддържане на кръвта в нормално състояние. Когато се използва сушена кора, тогава тя се приготвя на чай. Нежелателни реакции се срещат изключително рядко.

Жълта комунига.

Листата и цветовете на растението притежават лечебни свойства. Наред с положителните ефекти обаче има и негативни, затова лечението с това растение трябва да се съгласува с лекар, особено при по-дълъг прием. Най-премерено и безопасно е да се използват аптечни форми, тъй като в тях са спазени тънкостите по дозирането. Кръворазреждащият ефект на жълтата комунига е толкова силен, че може да предизвика появата на менструация при аминорея.

Най-полезно е да се приготвя отвара или чай от изсушено и смляно растение. Чаена лъжичка от него за около 120 минути се запарва на стайна температура. След прецеждането се приема по половин чаша двукратно на ден. За приготвянето на чай се използват 30 гр цвят от жълта комунига в един литър вода. Противопоказания: при обилна менструация, хемороиди и други заболявания, свързани с опасността от кръвотечение.

Тромбофлебит

Това е възпаление на венозните стени с образуването на тромб в тях. Различава се от флебит, при който има възпаление, но не и съсирек. Тромбофлебитът се развива на базата на варикозата и представлява в някакъв смисъл нейно усложнение. Причините са еднакви: инфекция, забавяне на кръвотока, изменение на състава на кръвта, сгъстяване, нарушение на целостта на съдовите стени. Различават се остър и хроничен тромбофлебит, както и дълбок и повърхностен, според локацията му. По характера на процеса бива гноен и негноен. В около 90% от случаите тромбофлебитът засяга разширени кръвоносни съдове, тоест се появява на мястото на варикозата. В малка част от регистрираните случаи изменението възниква в напълно здрава вена. Причината за това обикновено остава неидентифицирана, а в останалата част от случаите се отдава на травма, на ухапване от насекомо или ползване на венозен катетър.

Тромбофлебитът се лекува с лекарства и по хирургичен път. Обикновено най-напред се ползват студени компреси върху възпаления участък. За да се намали болката се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства. На тях не се възлага да премахнат тромба. Единствено гнойният тромбофлебит изисква антибиотик, за да се овладее процесът.

Противовъзпалителни средства

Третият вид лечебни средства, които се използват при варикоза, са нестероидните противовъзпалителни средства, които помагат да се отстрани възпалителният процес и да се намалят усещанията за болка. Най-разпространени са медикаментите на основата на диклофенак.

Диклофенак гел. Намалява възпалението и отичането на тъканите, препятства слепването на тромбоцитите, оказва обезболяваща помощ. При появата на възпалителен процес се нанася върху поразения участък, като може повече от един път на ден.

Индометацин. Намалява възпалението, има обезболяваща функция. Предотвратява формирането на кръвни съсиреци и непроходимост на съдовете, намалява отоците в тъканите.

Репарил гел. Обезболяващо действие, стимулира кровотока и намалява възпалението. Активната съставка есцин прониква в кожата и предотвратява събирането на течност в тъканта. Нанася се без втриване, макар че масажните движения не са забранени.

Лечение с пиявици (хирудотерапия)

Един от методите на нетрадиционната медицина, който обаче се прилага от лекар. Използват се специални медицински пиявици, в чийто секрет се намира белтъка херудин, който е кръвен разредител и умее да предотврати образуването на тромби. Херудин вече се използва като основно вещество в редица лекарствени препарати, за да не се стига до директното поставяне на пиявици, което не е отменило древния метод и той все още се използва.

Склеротерапия

Всички представени по-горе средства не са способни напълно да излекуват разширените вени, тъй като един път разтегнат, кръвоносният съд не е способен да приеме първоначалната си форма. Затова се смята, че единственият радикален начин за лечение е директно отстраняване на поразените кръвоносни съдове. Има начин това да стане без скалпел и той се нарича склеротерапия. Лекарят въвежда в засегнатата вена с помощта на тънка игла специално вещество със склерозиращо действие. То прекъсва кръвотока през участъка, което води до деградация на вената. Пълното елиминиране на вената не е бърз процес, може да отнеме и една година, но ефектът от него си струва. При това кръвообращението не се нарушава. Склеротерапия се назначава с различен брой процедури, обичайно от 3 до 6. Първите резултати са видими след около седмица. Важно преимущество на склеротерапията е липсата на необходимост от хоспитализация и прекъсване на нормалния ритъм на живот. На първо време след процедурата може да се появят неприятна болезненост на участъка, отоци и синини, но те скоро преминават без следа. Процедурата се прилага от лекар, който индивидуално подбира дозата на препарата, за да намали риска от усложнения. При качествено проведена процедура рискът от повторна поява на варикоза е минимален.

Лечение с лазер

Лазерната коагулация се смята за представител на най-съвременните способи за лечение на варикоза и се прилага в много страни. Въздействието се осъществява под местна упойка. За по-малко от месец се проявяват първите резултати.

Ефективно ли е лечението с народни средства?

По този въпрос ще срещнете две напълно противоположни мнения и дори може да имате затруднение да вземете решение. Според едни, народните средства са доказали своя ефект през годините и все още рецептите се предават през поколенията, приоритетно в семействата, където традиционно има случаи на разширени вени. Според други, при установяването на тази диагноза народните илачи и мехлеми трябва да отидат на втори план. Въпреки доверието в народната медицина, тя не се прилага като единствено лечение. Ето някои средства, които се ползват като спомагателни за подобряване на общия тонус на болния.

  • Силата на черешата. Дозата е минимум 30 череши всеки ден. В сочните плодове се намират биофлавоноиди, които добре разтварят тромбите.
  • Вана със сода. Разтворете 40 гр стипца и 150 гр сода в няколко литра вода с температура 40˚ С. Изчакайте добре да се разтворят и направете вана на на краката. Препоръчва се 2 пъти седмично по около 20 минути.
  • Вана с етерично масло от бор. Подобрява кръвообращението особено преди сън. Боровото масло действа тонизиращо, освежаващо и дезинфекционно, подобрява оросяването, ограничава инфекциите. Освежаващата вана се приготвя с 6-8 капки масло, като водата е не по-гореща от 35˚ С, а по-добре да е около 28-29˚ С. Прилага се с продължителност от 10 мин.
  • Компреси. За страдащите от тромбофлебит се препоръчват горещи компреси преди сън и хладки – по време на нощта. Редуването им способства за нормализиране на кръвообращението. За втриване се използва спиртен извлек на каланхое. Около 30 гр листа листа се поставят за 2 седмици в спирт, след което с течността се напояват компресите. В народната медицина са популярни и доматените компреси. Нарязан на кръгчета домат се разполага върху увредения участък. Прикрепя се към него с марля и бинт. Държи се около 4 часа. Някои казват, че по-полезен е зелен домат, заради съдържанието на силни антиоксиданти, които повишават еластичността на съдовите стени, защитават от тромбообразуване и намаляват кръвното налягане. Други източници препоръчват доматите да се смилат на пюре и да се включат към дневното меню, за да действат и „отвътре“.
  • Друг вид компреси са със зелен картоф. Той съдържа отрова, която добре въздейства върху болезнените симптоми. Картофът се минава през ренде, а получената каша се загрява до 40˚ C. Тя се поставя върху болния участък, обвива се с фолио и се държи няколко часа. Друг съвет е да се обвият болните вени със зелеви листа. При тромбофлебит болните участъци се налагат с пчелен мед, намазан върху лист хартия. В началото се слагат за 60-120 минути, като постепенно се удължава времето до цяла нощ.

Фитотерапия

Лекарствените растения имат добър ефект при заболявания и за разлика от лекарствените препарати нямат странични ефекти. Техните биологично активни съставки, витамини и микроелементи тонизират кръвоносните съдове. При разширени вени основно се използват конски кестен, левзея, жълта комунига, златен рододендрон, хмел, соя, Хамамелис виргиниана, карамфил, лечебна медуница и други. Растенията се използват в настойки, отвари и компреси.

Отвари и настойки

  • Лешник (Леска). За приготвянето на настойка се използват 30 гр листа, които се накисват в 300 мл добре кипнала вода за 6 часа. Приемат се трикратно на гладно, преди храна. Освен това се използват и раздробени ядки, които предварително са сварени на бавен огън.
  • Настойка от цвят на кестен. В половин литър водка се накисват 150 гр. Съдът се скрива на тъмно за десетина дни до 2 седмици. Прецежда се внимателно и се взимат по 20 мл от настойката преди храна, четирикратно на денонощие. При разширени вени е особено популярна отвара от конски кестен, която се приготвя така: 150 гр кестени се пускат в 500 мл добре кипнала вода и престояват около 4 часа. Приемат се по 30 мл преди всяко основно хранене.
  • Настойка от корен на глухарче. На 300 мл кипяща вода се слагат 70 гр суров корен. Коренът се добавя директно и в храната, например много добре върви в пресни салати.
  • За лечението на съдови заболявания много се използва и глог. За приготвянето на настойка се взимат половин литър и 300 гр плодове от глог. Престоява няколко седмици. Предписанието е по 6 мл преди храна, най-добре вечер.

Лечение с пчели

Лечебните свойства на продуктите на пчелите при нарушения на кръвообращението са известни. При варикоза се използва пчелната отрова. Апитоксинът съдържа мелитин, който подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане, справя се с възпалителни процеси, има диуретичен ефект, тонизиращо и обезболяващо действие. Най-директният начин да се вкара пчелна отрова е ужилването, но има и по-лесни методи.

С пчелна отрова се правят частични бани, които съчетават действието на топлата вода. Външното приложение е чрез мехлеми, съдържащи пчелна отрова, които са удобни за домашни условия. У нас се правят и внасят гел-балсами с пчелна отрова. Те са предназначени за ставни заболявания, но имат и ефект на подобряване на кръвната циркулация, което помага и при разширени вени. Втриването е забранено при тромбофлебит. Лечението започва с проба върху ограничен участък и ако до 24 часа не се появи зачервяване, се продължава.

Индийско орехче

Ефективно лечение на варикоза. Няколко индийски орехчета се смилат в кафемелачка. Чаена лъжичка от кашата се залива с чаша кипяща вода после се добавя чаена лъжичка мед, внимателно се размесва и се държи така половин час. Пие се час преди закуска и още един път – два часа по-късно, но второто не е задължително. Курсът на лечение продължава година, обаче видимите резултати се появяват до 30 дни. Индийското орехче има обезболяващ ефект, а също така предотвратява застойните явления в кръвта. Освен това помага за възстановяване на епителната тъкан, което ускорява заздравяването на язви и рани. Внимание! Индийското орехче е отровно. Употребата на над 50 грама има опасност да доведе до летален изход. Препоръчителната доза е 3-5 гр или една непълна чаена лъжичка.

Семена от татул

Използва се за третиране на варикозни разширени вени и тромбофлебит. Внимание! Семената на растението са много отровни, прочетете противопоказанията. Приготвяне на настойка: в кафемелачка се мелят 80-100 гр семена и се пускат в половин литър водка (40 градуса). Оставете на затъмнено място за две седмици, като ежедневно разклащате съда. И след готовност пазете далече от светлина и на хладно място.

Лечението започва с ниски дози – 15 капки в 100 мл вода 30 минути преди храна, един път на ден. Ежедневно се вдига дозата с 1 капка до максимално допустимото количество от 25 капки. Употребява се по-дълго време, в течение на месеци. Компреси с татул: една капка в 100 мл вода. С нея се напоява някаква тъкан, която се налага на болните вени, отгоре се поставя фолио и се прикрепя с бинт. За да се избегне предозирането, болният трябва да се вслушва в своите усещания и ако усети опиянение, да приеме повече вода и мляко, а на следващия ден лечението да продължи с няколко капки по-малко. В този случай дозата не се увеличава.

Лечение с коняк

Научно изследване показва, че качествените алкохоли в неголеми дози подобряват психическото състояние и помагат за профилактиката на много заболявания, в това число и на кръвообращението. В качеството на профилактично средство срещу варикозни разширения на вените се препоръчва ежедневна употреба (сутрин на гладно) изпиването на 50 гр коняк или 30 гр качествен спирт. Веднага след него се изяжда една цяла ябълка заедно със семките.

След половин час може да се мине към закуската, която при такова лечение не се пропуска. Тази практика е отлична профилактика и на сърдечно-съдовите заболявания. Внимание! Максималната доза е 30 мл спирт за 24 часа, която не се наваксва в случай на пропуск. За трезвениците ще добавим, че алкохол в такова количество не дава опияняващ ефект и освен това самият организъм си изработва по 30 гр етанол на денонощие в резултат от биохимичните процеси.

Хранене при варикоза

Пробвайте за около месец да изключите от менюто си мазната храна, колбасите, мазните меса, млечните продукти, шоколада, алкохола и солта и веднага ще усетите подобрение. Заменете тежките храни с плодове и зеленчуци, ядки и чайове. Най-популярните сокови смеси при варикоза са:

Моркови и спанак 10:6. Морковите са богати на микроелементи и биофлавоноиди, най-известните сред които е рутин. Той се включва в доста на брой медикаменти, разработени за противодействие на чупливостта на капилярите. Ежедневната употреба на сок от моркови укрепва стените на съдовете и профилактира варикозата. Листата на спанака пък съдържат оксалова киселина, която не само че почиства съдовете, но и препятства отлаганията върху стените и нормализира тяхната способност да се съкращават.

По този начин ежедневната употреба на спанак предотвратява хипертония, насища кръвта с витамините-антиоксиданти А и С, почиства съдовете, стимулира липолизата и извежда от организма шлаките и излишните течности. Трите компонента на този сок въздействат върху цялата сърдечно-съдова система. Ако към морковите и спанака се прибави и цвекло в съотношение 10:3:3, то комплексът от полезни вещества се обогатява с калий, фосфор, калций, натрий, хлор.

Попълва се запасът на организма от микроелементи, стабилизира се артериалното налягане, помага се за извеждането на излишните течности. Сокът от цвекло стимулира кръвотворенето.

Друга прекрасна комбинация е сок от моркови, стъбла от целина, листа от спанак и магданоз в съотношение 7:4:3:2. Магданозът способства за укрепването на съдовите стени, заздравява ги и ги защитава от извиване, чупене и повреди. Тази сокова смес не само укрепва съдовете, но има пречистващо действие спрямо отложения калций и препятства развитието на артеросклероза.

Сок от листата на спанак, ряпа и кресон в съотношение 4:2:2. Ряпата и листата й съдържат калций, магнезий и калий. Сокът помага за изравняване на баланса на електролитите, усилва метаболизма в тъканите, профилактира съдовите заболявания. Листата от кресон съдържат сяра, хлор и фосфор, богати са на калций (18%), калий (20%), магнезий (5%), натрий (6%) и желязо (0,25%). В съчетание със сок от ряпа и спанак те разреждат кръвта и я пречистват от токсините, разтварят вече образуваните тромби.

Соковете се приемат умерено – по 500-600 мл на ден, като се приготвят непосредствено преди употреба. Свежият сок се съхранява не повече от няколко минути, защото важни компоненти се разрушават в контакт с въздуха.

При варикоза се пие много вода!

Както е известно, когато тялото е обезводнено, се намалява течната част на кръвта и тя се сгъстява. Тази ситуация е рискова при потенциална опасност от създаване на кръвни съсирвания. За да се предотврати сгъстяването на кръвта се препоръчва пиенето на 2 л вода дневно. Точното количество се изчислява спрямо телесното тегло. Оптималната доза е 40 мл вода за всеки килограм. За мъж с тегло 70 кг оптималното количество става 2,8 л. Ако имате навика да пиете по-малко вода, увеличаването на количеството й рязко не е полезно. Напротив, необходимо е да става постепенно, за да има възможност организмът да се адаптира. Повишаването на количеството става постепенно, като през три дни привичната доза се увеличава с по 100 мл. Така адаптацията отнема няколко седмици.

Каква вода да пием при варикоза?

Заредената жива вода е силно средство за профилактика на варикозни разширения на вените и на ред други заболявания. При дълга употреба се наблюдава тонизиращо въздействие, укрепва се имунната защита, усилват се процесите на регенерация. Освен това в организма се образуват по-малко свободни радикали, което профилактира преждевременното стареене на клетките и тъканите бързо се насищат с течност. За активацията на вода у дома се използват специални уреди, които осъществят електролиза на две фракции: водата около анода се зарежда положително, а около катода – отрицателно. Живата вода се използва за пиене и за готвене, препоръчва се и за миене. С мъртвата вода се промиват рани, защото тя ги обеззаразява и предотвратява инфекциите и загнояването.

Защо трябва да лекуваме варикозата?

Варикозното разширение на вените е бомба с отложено действие. Болестта изтънява венозните стени и постоянно действа за разширението и удължаването на съдовете. Нарушенията в кръвотока водят до застой, което от своя страна повлича след себе си отичане, чувство на тежест и парене, издуване на вените и формирането на възли. На поразеното място се образуват синини. Главната опасност е образуването на тромбофлебит, който създава запушване на поразената артерия – частично или пълно. Последствията може да бъдат непредсказуеми – от образуването на язви до инфаркт на миокарда и тежки инсулти. В повечето случаи варикозата води до тежки заболявания, които са реална опасност за живота: некрози, язви, гангрена, тромбози, инфаркт, инсулт, внезапна смърт в 12% от случаите. Медицинските данни сочат, че усложненията в последните години явно се увеличават. Последствията са по-ниско качество на живота и намаление на неговата продължителност.

Профилактика против разширените вени.

Профилактиката представлява система от методи, които могат да предотвратят развитието на заболяване. Тя включва оптимален режим на работа и почивка, който позволява да се намали натоварването върху крайниците (което е много важно при вродена предразположеност към изменение на кръвоносните съдове). Подбира се щадящо положение на тялото, ако човекът е принуден да прекарва много часове в седнало положение.

Отказване завинаги и изцяло от навика да се кръстосват краката. Изхвърляне на всички дрехи и бельо, които оказват прекален натиск върху долните крайници, таза и талията. Носене на удобни обувки – не тесни и остри, като токчетата остават само за специални случаи.

Избягването на запек, който хронично повишава напрежението в малкия таз. Сред най-добрите средства са спортът и движението, но не във всички случаи. Подходящи при предразположеност към разширени вени са карането на велосипед, което подобрява работата на сърдечно-съдовата система, плуването, почивката с вдигнати на високо крака (на 15-20 см над нивото на сърцето), редовните физически упражнения, поддържането на оптимално тегло, здравословно хранене, контрастни душове.

Избягвайте горещи бани и вани, сауна, излагането за дълго време на слънце. Всичко изброено понижава венозния тонус и благоприятства венозния застой в краката. Не се препоръчват спортове като тенис, бодибилдинг, вдигане на тежести и всичко, което би повишило венозното налягане. Забранено е да се стои дълго на крак. Най-оптималният спорт е плуването. Водата не натоварва краката, тя е много слабо по-плътна от въздуха, затова не предизвиква застой на кръвта.

Упражненията на Микулин

Руската школа горещо препоръчва едно ефективно упражнение на Микулин, което е разработено за прочистване на кръвоносните съдове. Застава се в изправено положение, петите се повдигат на 1 см от пода и после рязко се отпускат обратно на земята. Упражнението се изпълнява 30 до 50 пъти, след което се почива 10 секунди. Изпълнява се бавно, спокойно и ритмично. Ако имате време, повторете 3-5 пъти, може в различни части на деня.

Не се препоръчва изпълнението на повече от 60 удара на пети. Как работи упражнението? То прочиства и укрепва съдовете, подава на кръвта импулс за движение. При удара в земята венозната кръв се устремява към сърцето. В същото време упражнението напряга мускулите и кръвта се издига нагоре по вените.

Полезни съвети

Ако в края на дълъг ден усетите тежест в краката, то намерете време и удобно занимание, при което бихте могли да вдигнете нависоко краката си, за да подпомогнете оттичането на кръвта в обратна посока – нагоре към сърцето. Когато усетите, че дълго сте се заседели в едно и също положение, сменете го. Редувайте седящото със стоящото положение, правете си малки разходки – примерно до тоалетната.

Хората, които са заставени на работното си място да стоят прави, без да се движат, могат да прилагат една малка хитрост – да пристъпват от крак на крак, да правят малки стъпки на едно място или да се повдигат и отпускат на пети подобно на упражнението на Микулин. Вечер не пропускайте душа с хладка вода. Ежедневното внимание към състоянието и почивката на краката е грижа, която стократно ще се отплати в бъдеще.

Как и защо се развива варикоза

Основните фактори за появяването на варикоза са изведени на базата на многогодишни наблюдения. На първо място се поставя наследствеността. В рисковата група попадат всички, сред чиито кръвни родственици има страдащи от заболяването. При жените изменението на съдовете е възможно да се крие в приема на хормонални лекарства или в бременността, когато се променя хормоналния баланс и се увеличава натоварването на краката.

Варикозата възниква при повишено венозно налягане, провокирано от затлъстяване, слаба двигателна активност, натоварване от дълготраен стоеж във вертикално положение. Описаните причини разширяват вените, увеличават венозното налягане, което нарушава нормалната работа на венозните клапани. Варикоза може да се появи и като следствие на патологични изменения на потока на кръвта, преминаваща през долните крайници. Тези процеси се наричат рефлукс – протичане на кръвта в обратна посока по вените и от разположените в дълбочина към повърхностните кръвоносни съдове.

Това провокира бъдещо задълбочаване на болестта заради пресирането на цялата система от вени. По този начин варикозата се явява едновременно и следствие, и причина за изменението на съдовете. При правилното протичане кръвта се придвижва отдолу нагоре, в обратна посока на земното притегляне. Този процес става възможен благодарение на няколко механизма: напорът на артериалната кръв, съкращаването на мускулите на краката в момента на движение и наличието на венозни клапи, които препятстват кръвта да тръгне в обратна посока.

Именно при нарушаването на работата на тези клапи възникват и нарушенията на венозния кръвоток и водят до значително разтягане на вените. По разтегнатите вени кръвта протича хаотично, понякога се застоява, при което налягането става толкова значително, че стените на съдовете нямат сили да му противодействат, разширяват се, заради което и изтъняват. Хората, които дълго време стоят на крак като учители и продавачи, рискуват да заболеят от варикоза. При възрастните хора нарушената работа на вените се явява напълно закономерен процес на изменения, свързани със старостта.

Как да диагностицираме варикозата навреме

Появата на първите симптоми изисква светкавична консултация със специалист по флебология или съдов хирург. Какво може да ни даде сигнал, че имаме проблеми с вените на краката? Това са две основни неща: вечерно отичане или в случаите, когато е прекарано дълго време в изправено положение, и чувство на тежест и напрежение в прасците след дълго време в седяща поза. Да се има предвид едно просто нещо: намаляването на последствията и предпазването от усложнения зависи само и единствено от своевременно предприетото лечение. И да се пропусне навременната консултация с лекар, то при определени симптоми вече няма никаква възможност за отлагане. Първата такава проява е силната остра болка в краката, която неочаквано пронизва при определени движения, например сутрин, при опит да се стане от леглото. Други симптоми, които алармират, са подпухване на краката и зачервяване на кожата. Появява се усещане за слабост, към което се прибавя задух и постоянното чувство, че не достига кислород. Краен и много сериозен симптом е стичането на кръв от проблемния участък.

При първи преглед специалистът оглежда външното състояние на краката и назначава необходимите изследвания. За поставянето на точна диагноза и за определяне на лечението се използват следните методи:

Ултразвуково изследване, което се нарича още сонография или двустранно сканиране. То е сред най-точните начини за установяването на варикоза. Позволява да се определи не само проходимостта на вените, но и в каква степен те са деформирани. Позволява да се види дали има тромб и в каква посока се движи кръвта. Използват се звукови вълни, което прави метода безопасен и безболезнен. Позволява да се види моментното състояние на вените и как реално се движи кръвта в тях. Изследването може да се задълбочи с доплер, който мери и периферното артериално налягане и отваря възможност да се проследи самият проток на кръв през крайниците.

Контрастна венография или флебография. Това е много детайлен и добре информиращ метод на диагностика на вените. Чрез неговите средства е възможно да се направи оценка на здравината и еластичността на кръвоносните съдове, да се определи наличието на тромби и тумори. Изследването се осъществява чрез въвеждането на контрастно вещество, което оцветява кръвта в друг цвят и позволява да се направи много ясна рентгенова снимка. Този метод се предпочита като най-прост и неинвазивен.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Trombi

Тромбофлебит: ефективни методи за лечението му

Заболяването тромбофлебит: причини и симптоми. Разновидности. Терапии без медикаменти, лекарства, народна медицина. Как да се …

6 Мнения

  1. Дано помогне. Надявам се да има добър резултат тази рецепта.

  2. zdraveyte….mnogo e hubavo çeste pisali tezi recepti …a koya recepta e po dobre dase napravi ..dase prieme ..ili veçer dase maje…ako mi otgovorite şese zaradvam…menme interesuva za dıştera mi..priyaten den…çakam.vaşiya otgovor…

  3. Лекар.БГ

    Здравейте! Въпросната лесна рецепта за разширени вени се свежда до пиене на екстракта три пъти на ден, а във втория случай, когато се маже, тогава е най-добре да става вечер тази работа. Желаем ви успех с разширените вени на дъщеря ви!

  4. Вера Мишева

    Какъв е кестен див (конски) или ядлив(
    .. питомен)

  5. Лиляна Пенева

    Здравейте! Тази статия беше много полезна за мен. Благодаря ви!

  6. Даниела

    Внимание при покупка на Nanovein gel.
    НЕКОРЕКТНОСТ, ПОДИГРАВКИ И БЕЗХАБЕРИЕ.
    Нито продукта получих нито парите си обратно.
    Одисеята започна в края на март 2021 и все още чакам, но разбира се няма да дочакам.
    Прочетох мненията на хора доволни от този гел и реших и аз да си го поръчам.
    Говорих и с представителя на фирмата GREEN LINE LP.
    На 02.04.2021 г. получих поръчката и заплатих 74,00 лв. Когато отворих пакета видях,че това не е продукта,който бях поръчала.
    Бяха ми изпратили NATURAL BREAST CREAM, но не и това, което очаквах – Nanovein gel.
    На 05.04 2021 г. се обадих на телефона, който е изписан на бланката-екземпляр за получаване – 0886441116.
    След многократно позвъняване ми се обадиха. Казах им за сгрешената поръчка. Отговориха ми,че на този телефон е складовата база на фирмата и че трябва да се обадя на друг телефон – 35924928368. Там бил офисът и адресът на фирмата. Bulgaria Sofia, ул.Илиенско шосе, 8, GREEN LINE LP.
    Обадих се и много любезно ми казаха да им изпратя обратно сгрешената поръчка. Те ще си поправят грешката и ще ми изпратят това което съм поръчала. Така и направих. Изпратих им грешната поръчка с обратна разписка.
    От 12.04.2021г.периодино звънях по телефоните за информация.
    На 26.04.2021 г. благоволиха да ми отговорят на позвъняването и ме успокоиха,че въпросът ми е задвижен и ще си получа поръчката.
    На 28.04. в 10.21 ч. говорих с А. Г. която ми обеща, че след празниците ще си получа поръчката.
    Празниците минаха.
    На 21.05 проведох разговор с В.М. Пак поредните обещания.
    На 25.05. говорих със С.И. Тя предложи да ми върнат заплатената сума. Предоставих IBAN.
    На поредното обаждане – 28.05 2021г.казаха,че парите ще бъдат преведени в рамките на 14 дни.
    До ден днешен няма нито поръчания продукт нито парите.
    Помислете преди да си дадете парите на вятъра.
    Ц.Р.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *