Кои са възможните причини за болка в жлъчката?

Наличието на болка в жлъчката, локализирана в горната част на корема, е симптом за протичащ възпалителен процес в нея

Обикновено възпалението, придружавано от болка в жлъчката, се дължи на наличието на камъни (choleliths) в жлъчния мехур – т.нар. жлъчнокаменна болест болест (холелитиаза), която е едно от най-често срещаните заболявания, засягащо предимно жени в средната и над средната възраст (35 – 45 години).

Самите камъни се образуват в резултат на застояване и сгъстяване на жлъчката в жлъчните пътища и жлъчния мехур, както и на изменение в химичния ѝ състав и стабилитет. Инфекцията на жлъчните пътища, появила се в резултат на заболявания на червата и женските полови органи, апендицит, хронични възпаления на сливиците и зъбите, също може да доведе до образуване на камъни в жлъчката.

Холестазата е друг вид жлъчно заболяване, при което жлъчният сок спира да се оттича от жлъчните пътища към червата заради запушване на самите жлъчни пътища.

Жлъчните колики са сред типичните оплаквания при наличие на холелитиаза и се дължат на преминаването на камъни през жлъчния мехур, като симптомите включват болка в жлъчката, локализирана в областта на подребрието, ирадиираща към рамото или под плешката.

Демир бозан билки за бъбреци

Холециститът представлява остро или хронично възпаление на жлъчката, придружавано от стомашни болки, което в около 90% от случаите се причинява от жлъчни камъни.

Холедохолитиазата е състояние, при което има наличие на жлъчни камъни в главния жлъчен проток (отвеждащ жлъчния сок в дванадесетопръстника), попаднали там от жлъчния мехур.

болка в жлъчката

Наличието на болка в жлъчката, локализирана в горната част на корема, е симптом за протичащ възпалителен процес в нея

Жлъчните полипи най-често се откриват при изследване за хроничен холецистит. Сериозен риск за развитие на рак крият най-вече тези с размери над 15 mm, което налага оперативното им отстраняване.

Ракът на жлъчния мехур е сравнително по-рядко срещан, но пък за сметка на това е с много висока смъртност. Факторите, обуславящи развитието му, са: жлъчните камъни, естрогените, тютюнопушенето и употребата на алкохол, затлъстяването.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *