лек при изгаряне
Природата е готова да помага с чудодеен лек при изгаряне от билки

Народни рецепти за лек при изгаряне

Народната медицина не случайно сочи невена като отличен лек при изгаряне: растението е чудесен антисептик и от цветовете му наистина се приготвя ефикасен лек при изгаряне.

лек при изгаряне
Природата е готова да помага с билки за чудодеен лек при изгаряне

Достатъчно е да наберем няколко шепи цветове от невен, да ги насипем в огнеупорен стъклен съд и да ги залеем със слънчогледово олио. Съдът се подготвя за варене на водна баня в продължение на 30 минути; огънят трябва да е слаб. След като процедурата приключи, съдът с цвета и мазнината се затваря плътно и се оставя на тъмно и хладно място за 40 дни. Едва тогава течността се прецежда и полученият маслен извлек се прибира в бутилка или бурканче в хладилника. Билковото лекарство от невен има чудодейни свойства; съхранява качествата си в продължение на 3-4 години, твърдят от web-zdrav.ru.

Не бива да се забравя, че най-лесният и скоростен лек при изгаряне в бита е прясната урина: направете усилие и побързайте да облеете засегнатото място с урина. Това ще отнеме болката и ще предотврати появата на мехури. По същия начин ще се предпазите от усложнения с още един домашен лек при изгаряне: ако отглеждате алое, разрежете един лист надълго и го поставете върху изгореното място. Бинтовайте и оставете да действа в продължение на 2-3 часа. Към подръчните средства с ефект на лек при изгаряне се отнася и сместа от олио и сода бикарбонат: пригответе я бързо и намажете изгореното, след 15 минути почистете с влажна кърпа. Така се спасявате от болка и мехури.

Странно е, че не знаем за полезните свойства на някои хранителни продукти, които са лесно достъпни. Добър лек при изгаряне е прясното зеле: накълцайте ситно неголямо парче, смачкайте и смесете със суров белтък. Положете върху изгореното като компрес. Зеленчуков компрес за лек при изгаряне може да се направи също от настърган суров картоф или пресен морков. Добър ефект има също при намазване на изгореното с разбито сурово яйце – белтък и жълтък заедно.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето още една изпитана рецепта за лек при изгаряне – маслен извлек от глухарчета. Технологията на приготвяне напомня тази с невен: бере се цвят от глухарчета и се насипва в огнеупорен стъклен съд. Цветовете се заливат с рафинирано олио и се поставят на слаба водна баня за 40 минути. Мазилото е готово след прецеждане веднага щом се охлади. Маслото от глухарчета освен лек при изгаряне може да бъде полезно при изчистване на стари рани, а също и при някои кожни заболявания.

Ето и един специален лек при изгаряне, който може да се приготви от корени на репей през септември: в ранна есен коренът на това растение е най-месест и подходящ за обработка. Приготвеният с корен от репей лек се използва успешно и при зимни измръзвания с увреждане на кожата. Действа добре също при трудно заздравяващи рани и язви, при обриви с мехурчета. Ако разпознавате това лековито растение, набавете си няколко по-едри корена – не вземайте видимо стари и кухи! Измийте, обелете и накълцайте на ситно. Изсушете на сенчесто място – и суровината за новия лек при изгаряне ще ви е под ръка! Лековитата отвара от корен на репей се приготвя така: 4 супени лъжици сух накълцан корен се вари половин час в литър вода. Освен за обработка на рани, тази отвара може да се използва за измиване на косата без шампоан: изчиства обриви и пърхот.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *