как да премахнем стреса
Как да премахнем стреса наистина?!

Как да премахнем стреса – с ваксина?

Човечеството живее в стрес: как да премахнем стреса е въпрос, над който си блъскат главите милиони хора.

Един много популярен напоследък начин в опитите – как да премахнем стреса, е т.н. “змийски масаж”. За него трябва да посетите специален салон, описват от kp.ru. В домашни условия той едва ли е възможен и със сигурност не е по вкуса на масовия потребител. При змийския масаж наистина се използват живи змии: те се оплитат на кълбо и се поставят върху тялото на потребителя. Стига се до комбинирането на 6 змии от неотровни видове. Всяка от тях има специфична функция: малките подобряват кръвообращението и постигат обща релаксация, а по-едрите неутрализират мускулни и ставни болки. Сеансите продължават по 3-4 минути. За скептиците: контактите с влечуги съдействат да се преодолеят различни страхове, които са една от първопричините за стреса.

Разбира се – това е екзотика, глезотия, скъпо занимание! В човешките практики за самосъхранение има какви ли не трикове и номера в отговор на въпроса – как да премахнем стреса (виж ТУК). Най-новото по темата е … ваксината срещу стрес! Антистресовата ваксина вече наистина е създадена и изпробвана върху опитни животни. Изглежда невероятно да си застрахован от преживяванията, които буквално убиват – и то само с помощта на една ваксина. Може би това е модерният начин да премахнем стреса?

Ново поколение медикаменти са в състояние на спасят човечеството от психологическо претоварване и от неговите nоследици върху човешкото здраве. Това става възможно след разкрития за биохимичните механизми на стреса, изследван от професора по неврохирургия Робърт Саполски. С екипи на калифорнийския Станфордски университет професорът повече от 30 години наблюдавал поведението на диви животни в Африка.

Негово е заключението, че у всички млекопитаещи при повишена опасност организмът произвежда голямо количество глюкокортикоиди. Тези хормони мобилизират главния мозък и организма като цяло; след като опасността премине нивото им се понижава и влиза в норма. При някои по-силно възбудими животни обаче този процес на спадане е бавен или не протича – получава се остатъчен стрес, чиято продължителност изтощава и буквално руши организма. Глюкокортикоидите в подобен случай стават токсични, убиват клетки от главния мозък и подкопават устойчивостта на имунната система.

Дайте мнение и Вие тук!
как да премахнем стреса
Как да премахнем стреса наистина?!

Калифорнийските учени са открили начин да изключат генетичния механизъм за производство на въпросните хормони, когато това не е необходимо. Чрез методите на генното инженерство са създадени специални защитни гени, които въздействат срещу излишното производство на глюкокортикоидите.

Въпросните гени са компонент от новата антистресова ваксина, която е решение на дилемата – как да премахнем стреса. Опитите с лабораторни гризачи са успешни; предстоят експерименти с измъчени от стрес човеци-доброволци.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ето подробно описание на 20-те основни симптома на посттравматичния стресов синдром. По-долу ще поговорим и за симптомите на явлението шок.

Шок и посттравматичен стрес. Симптоми

Ето подробно описание на 20-те основни симптома на посттравматичния стресов синдром. По-долу ще поговорим и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *