Панкреатитът е сериозна заплаха за живота

Същност и лечение на заболяването панкреатит. Как възниква то, как да го предотвратим, кои са симптомите на болестта.

Ако вземете едно парче месо и го сложите в буркан със сок от задстомашната жлеза, за няколко часа от него няма да остане нищоСега да си представим, че този сок не излиза от задстомашната жлеза и не отива в червата. Какво ще стане с жлезата? – Ще се разтвори в собствения си сок. Това не е някаква страшна фантазия – точно така се проявява панкреатитът.В някои случаи това заболяване сериозно застрашава човешкия живот. Затова се налага интензивно лечение и то не къде да е, а в хирургичното отделение, а понякога и в реанимацията. За съжаление, профилактиката и диагностиката на това заболяване все още не са съвършени.

Панкреатитът е възпаление на задстомашната жлеза

Най-опасна за живота е острата форма на заболяването. Сокът, който произвежда панкреасът, съдържа голямо количество ферменти, които разтварят белтъците, мазнините и въглехидратите. При нормална ситуация този сок постъпва в червата и участва в храносмилането. Ако оттичането на сока се наруши по някакви причини, а жлезата продължава да го произвежда, агресивните ферменти влизат в коремната област и започват да убиват всичко, каквото срещнат по пътя си. Да не говорим за това, че при панкреатит всички тъкани в областта на задстомашната жлеза изглеждат като сварени. И това е лошо за целия организъм. Опасността от това заболяване идва от факта, че то предизвиква системни нарушения в няколко от системите в организма.

Възникват изменения в работата на бъбреците, черния дроб и сърцето

Получава се така, че в един момент в организма на болния могат да престанат да работят нормално всички системи. При тежка форма (според последната статистика в 15 процента от случаите) се развива пенкреоневроза – умъртвяване на задстомашната жлеза. Некротичният процес може да се разпространи и върху съседните органи, състоянието им да се усложни и да се развие перитонит.

ЖЕНИТЕ СИ ПАТЯТ ЗАРАДИ ЖЛЪЧНИ КАМЪНИ, МЪЖЕТЕ – ОТ АЛКОХОЛА

Най-често срещаната причина за описаните по-горе неприятности е камъкът, който излиза от жлъчния мехур и се застопорява някъде из жлъчните пътища. Анатомично човекът е устроен така, че жлъчните пътища и протоците на задстомашната жлеза имат едно общо начало. Ако камъкът го блокира, започва да се развива хипертензия, тоест повишено налягане на панкреатичния сок в задстомашната жлеза. За да се изчистят натрупаните ферменти и жлезата да заработи нормално, трябва да се отстрани камъкът.Този вариант на заболяването по-скоро е характерен за жените, защото те много повече страдат от камъни в жлъчката.

При мъжете историята е по-различна

При тях главният виновник за панкреатита е алкохолът. Особено когато се приема в големи количества и с недобро качество. Колкото повече токсични вещества съдържа алкохолът, толкова по-трудно работи задстомашната жлеза.

За съжаление, механизмът, който отключва това заболяване в подобна ситуация, все още не е изучен на сто процента.

“Фигурин

Много по-редки са случаите, когато панкреатитът възниква поради нанесена травма – например след силен удар в корема.Възможно е панкреатит да възникне и след приемането на някои видове лекарства, които организмът не понася.

Да допуснем, че десет човека са отишли на ресторант и са вечеряли с не особено качествен продукт, заразен със салмонелоза. Девет от тези десет души се натравят и попадат в инфекциозното отделение, където са излекувани напълно. При един обаче салмонелозата е засегнала и други органи, освен стомашно-чревния тракт, и той се разболява от панкреатит. Разбира се, при такава ситуация и лечението на всеки болен е различно.

Ако панкреатитът е свързан с жлъчнокаменната болест, ще се наложи да се отстрани не само заседналият в жлъчните пътища камък, а и целият жлъчен мехур. Дори ако той не е възпален и няма никакви признаци за холецистит. Така че докато има опасност от заседналия в жлъчните пътища камък, има опасност и от това болният да се разболее от панкреатит.

При болните, които редовно всеки ден употребяват алкохол, изходът е един – да престанат да пият.

Дайте мнение и Вие тук!

Панкреатитът се среща и при децата. Да, така е, панкреатит може да възникне и при десетгодишно дете, макар и не в такава агресивна форма, каквато е при възрастните.

Причините за неговото възникване са различни:

  • увредена задстомашна жлеза от различни микроорганизми;
  • глисти;
  • стафилококи;
  • вируси и остри респираторни заболявания;
  • недолекувано инфекциозно огнище в жлъчните пътища или в червата.

Диагнозата и у нас, и в чужбина най-често се поставя по оценка на основния фермент на задстомашната жлеза – амилаза. Този фермент разтваря въглехидратите.

Диагнозата може да се определи още по кръвта или по урината. Затова е добре при съмнение за панкреатит да се направят няколко вида изследване, за да не се сбърка последващото лечение.

Най-добра и детайлна информация за състоянието на задстомашната жлеза може да даде фермента, който разтваря мазнините – липаза. Но това изследване струва твърде скъпо и всеки не може да си го позволи, затова се прави от много малко хора.

Най-добре е обаче пациентът да се изследва чрез компютърна томография.Като види картинката на разрушената или отекла задстомашна жлеза, лекарят може веднага да вземе необходимите мерки за лечение.

Погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/08/26/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *