кърменето
Кърменето остава тема, изпълнена с митове

Митове и истини за кърменето

През август в много страни на света се провежда Месец на кърменето – на младите майки и бъдещи такива се разяснява колко е важно кърменето за едно бебе в първите месеци от живота му.

кърменето
Кърменето остава тема, изпълнена с митове

Въпреки пропагандните кампании и множеството авторитетни препоръки за кърменето – полезно не само за детето, но и за майката, тази тема продължава да е обраснала с какви ли не митове. Понякога е трудно да отделиш мита от истинното, научно доказано твърдение! В същото време доста млади жени нямат реална представа за кърменето, неговата важност и съзнателното си участие в осигуряването на този процес.

Експерти на medikforum.ru разпространиха Топ-10 на митовете и истините за кърменето. При всички случаи това е любопитно четиво – убедете се сами!

1. Веднага след раждането организмът на младите майки не отделя кърма, следователно кърменето е невъзможно. Мит! В действителност през първите 3-5 дни след раждането майчиният организъм не отделя мляко, а коластра – концентрирана течност, която в първите дни от живота на бебето е необходима и достатъчна. Бебето следва да бъде кърмено с коластрата.

2. От кърменето зависи физическото развитие и IQ на бебето. Мит! Не бива да ви мъчи вина, ако все пак не успеете да се справите с кърменето по някаква причина. Авторитетно изследване на университетски екип от Охайо доказа, че теглото и общото физическо развитие, както и IQ на децата, които са се разминали с кърменето, не се различава от показателите на връстниците им на майчино мляко.

3. Кърменето помага да отслабнем след раждане. Вярно е! По време на едно нормално кърмене майката изгаря допълнително от 300 до 500 калории. Ясно е, че това помага за по-бързото отслабване.

4. Трудностите с кърменето са нещо нормално. Вярно е! Младите, здрави мами не би трябвало да имат проблеми с кърменето, но реалността наистина е такава – ту млякото не достига, ту има болки или нещо друго.

5. Кърменето предпазва от послеродова депресия. Вярно е! Изследване отпреди две години доказа, че кърмещите млади майки много рядко развиват послеродова депресия.

6. Алкохолът стимулира отделянето на кърма. Мит! Алкохолът не е сред продуктите, които стимулират функциите на млечните жлези. Най-мощният стимул за млечните жлези е самото кърмене.

Дайте мнение и Вие тук!

7. Забравете кърменето, ако сте си сложили силикон. Мит! Повечето жени с гръдни импланти се справят успешно с кърменето. Трудности обикновено имат онези, които смаляват – а не увеличават гърдите си.

8. Бюстът увисва и се деформира от кърменето. Мит! Гърдите се отпускат не от кърменето, а от понесените състояния на бременност и износване на плода.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

9. Кърменето е болезнен процес. Мит! Много млади майки намират кърменето за болезнено, тъй като през първите две седмици след раждането зърната остават много чувствителни. Ако бебето бъде приучено да поема зърното правилно, тези преходни болки отшумяват.

10. За кърменето е важно майчиният организъм да съхранява балансите си на течности. Вярно е! Недостигът на вода директно се отразява на количеството на майчиното мляко.
http://youtu.be/Uwnpwfme0So

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *