закуска
Не започвайте деня със закуска от хладилника!

Не яжте ТОВА на закуска!

Приемът на охладени храни и напитки през лятото се увеличава и не е нужно да си специалист, за да си обясниш защо е така. Именно специалистите обаче могат да обяснят защо не трябва да посягаме на закуска към неща от хладилника!

закуска
Не започвайте деня със закуска от хладилника!

Колкото и задушна и топла да е била нощта, на закуска не бива в никакъв случай да се консумира нещо студено, предупреждават от medikforum.ru. Дори в най-горещите летни дни има смисъл да игнорираме напитките от хладилника, категорични са специалистите по здравословно хранене. Защо?

Обяснението всъщност не е особено сложно. Студените храни и напитки принуждават кръвоносните съдове на стомаха веднага да се свият. Спазъмът, стеснените рязко кръвоносни съдове влошават както кръвообращението, така и преработката на поетото за закуска количество храна или питие. Ето защо е нездравословно на празен стомах да поемате прясно мляко, йогурт или сок директно от хладилника. Разумно е денят да започне с течност, която е леко затоплена или има поне стайна температура.

Оказва се, че сутрин е истинско изпитание за организма да започне преработката на закуска, която съдържа тестено или хляб с мая. Маята на празен стомах причинява бурен метеоризъм и подуване на корема. Едва ли подобни симптоми могат да създадат у някого радостни очаквания от деня, който току що е започнал.

Дайте мнение и Вие тук!

Диетолозите направо са жестоки! Жестоки и по отношение на традиционалистите, които не могат на закуска без класическата овесена наша. Овесената каша наистина е изключително полезна храна. Но съдържащият се в нея фитин пречи на усвояването на калция. Изводът тук не игнорира кашата от менюто за закуска: просто се препоръчва това да не е храна за всеки ден. Добре е тя да се редува например с извара или сандвич с кашкавал.
Ако се съобразяваме с всеки пореден съвет на специалистите, изследващи влиянието на една или друга храна – било то на закуска, обяд или вечеря, май ще трябва да престанем да се храним с удоволствие?!

Средностатистическият потребител едва ли има и финансов ресурс да се съобразява с такива препоръки. Всъщност закуската, която няма да навреди на никого и може да се проиграва в различни варианти, спокойно може да се “композира” от препечени филийки, варено яйце, извара или изкиснато сирене, няколко хапки плод и/или пресен сезонен зеленчук, мюсли, чай, мляко. Диетолозите тук не споменават нещо, което е изключително важно: стомахът не обича студените храни и напитки на закуска. Но също така не си пада и по набързо напъханата в тракта полезна храна. Сдъвкана надве-натри, на крак, и най-здравословната закуска не е комплимент за забързания модерен човек на 21 век!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Високи или завишени левкоцити. Норма

Левкоцити: Високи (завишени) и норма. В урината и влагалищния секрет

В урината. В кръвта. Във влагалищния секрет. Референтни стойности и норма. Повишени (високи) и ниски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *