гладуване
Лятното гладуване не е разумен начин за отслабване

Откажете се от гладуване през лятото – ето защо!

Разумното гладуване, съчетано с балансиран прием на полезни храни, често е препоръчвано от експерти като ефективен и безопасен метод за освобождаване от излишните килограми.

гладуване
Лятното гладуване не е разумен начин за отслабване

Лятното гладуване обаче за диетолозите е лош избор, зареден с редица опасности, твърдят от medikforum.ru. Стремежът – на всяка цена да стопите натрупани мазнини, може да ви изиграе лоша шега и да ви създаде задълго сериозни здравословни проблеми.

Летните горещини според немалко хора са добър момент за отслабване: по принцип тогава апетитът намалява, пък и организмът по-лесно игнорира изкушенията на вкусните, но калорийни яденета. Все пак гладуване през лятото – независимо от благоприятните външни условия, за диетолозите не е разумно и те не препоръчват силна редукция на калориите в дневното меню именно в летните горещини.

Има поне четири сериозни аргумента да кажем “не” на лятното гладуване, особено в най-горещите дни. Ето ги:

1. Така усилваме стреса. Ако отслабеният от горещините организъм започне да изпитва недостиг на хранителни вещества заради предприетото гладуване, стресираните поради външните условия органи и системи изпитват още по-силно негативните въздействия. Този тип стрес тласка някои хора към истинска лакомия, причинена от компенсаторни пристъпи на глад.

Дайте мнение и Вие тук!

2. Влошаваме качеството на съня. При недостиг на хранителни вещества и глад сънят се съкращава; увеличава се производството на адреналин, от което следват пристъпи на глад. В резултат – дневното гладуване изцяло се обезмисля от нощни набези до хладилника.

3. Лятното гладуване е напълно нецелесъобразно. През този сезон има много пресни плодове и зеленччуци; активното им присъствие в менюто естествено редуцира калорийността на храненето.

4. Гладуване в горещините означава изтезание за мускулната тъкан. При гладуване се губи мускулна маса; това прави тялото отпуснато, а когнитивните способности – влошени. Мускулите се възстановяват с месо и млечни продукти, но в жегите с тях трябва да се внимава. Такова меню натоварва прекомерно стомашно-чревния тракт и повишава риска от сезонни инфекции.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *