остаряваме
Лицето най-лесно издава как остаряваме

Храните, от които остаряваме по-рано

Ако ни се случат поредица от купони с дълги веселби до малките часове, със сигурност ще усетим кожата си неестествено опъната или посърнала. За това си има причина. Сънят и храната! Ако грешим с тях, остаряваме по-рано!

остаряваме
Лицето най-лесно издава как остаряваме

Недостигът на сън доказано влияе върху процесите на стареене. Има и храни, чиято редовна употреба може да забави процесите на стареене. И обратно – остаряваме по-рано, ако не си даваме сметка за вредното влияние на други хранителни продукти. Ето поне 6 от тях с уверението на науката, че те ни карат бързо да остаряваме!

1. Сладките храни. Те активират процесите на гликиране, коментират от medikforum.ru: при тях излишните молекули на захарите се сlързват с протеините и образуват така наречените крайни продукти на гликирането, които увреждат колагена в кожата. Сладостите са вредни и за зъбите и тяхното състояние най-видимо показва как сме се забързали да остаряваме! Не пропускайте всеки път, когато похапнете торта или сладолед, да намерите начин дискретно да изплакнете устата си с вода – на първо време това върши работа.

2. Алкохолът. Остаряваме видимо, защото той причинява активно обезводняване. Алкохолните продукти ускоряват стареенето и поради токсините, с които черният дроб не винаги успява да се справи.

3. Бялото вино. Особено вредно е за зъбите, по които – виж по-горе, най-лесно се разпознава, че остаряваме. Киселините в бялото вино увреждат зъбния емайл. По тази причина експертите препоръчват след хранене с добавка – чаша бяло вино, да не забравяме “упражнение” с четката за зъби.

Дайте мнение и Вие тук!

4. Скарата. Месото на скара може да вкара в тялото ви миниатюрни въгленчета, които създават потенциални възпалителни огнища. Възпаленията се отразяват негативно на колагена в кожата и това ни кара да остаряваме по-бързо.

5. Солените храни. Дори да не използвате солницата, когато готвите – солта се промъква в храната ви чрез консервите и някои други хранителни продукти. Всички виждат, че остаряваме, ако по лицето ни има отоци – а причината за тях е солената храна. Има полезни средства и практики за освобождаването от отоци, но главното условие да ги победим е като внимаваме със солта.

6. Преработеното месо. В популярните продукти от преработено месо освен сол и оцветители има и много консерванти, чието влияние върху човешкия организъм е доказано отрицателно. Отново се провокират възпалителни процеси, чието отражение личи по състоянието на кожата на лицето. Освен че реално остаряваме по-бързо, ние сме подложени на риска да страдаме от сърдечно-съдови заболявания.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Високи или завишени левкоцити. Норма

Левкоцити: Високи (завишени) и норма. В урината и влагалищния секрет

В урината. В кръвта. Във влагалищния секрет. Референтни стойности и норма. Повишени (високи) и ниски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *