Ако ни се случат поредица от купони с дълги веселби до малките часове, със сигурност ще усетим кожата си неестествено опъната или посърнала. За това си има причина. Сънят и храната! Ако грешим с тях, остаряваме по-рано!
Недостигът на сън доказано влияе върху процесите на стареене. Има и храни, чиято редовна употреба може да забави процесите на стареене. И обратно – остаряваме по-рано, ако не си даваме сметка за вредното влияние на други хранителни продукти. Ето поне 6 от тях с уверението на науката, че те ни карат бързо да остаряваме!
1. Сладките храни. Те активират процесите на гликиране, коментират от medikforum.ru: при тях излишните молекули на захарите се сlързват с протеините и образуват така наречените крайни продукти на гликирането, които увреждат колагена в кожата. Сладостите са вредни и за зъбите и тяхното състояние най-видимо показва как сме се забързали да остаряваме! Не пропускайте всеки път, когато похапнете торта или сладолед, да намерите начин дискретно да изплакнете устата си с вода – на първо време това върши работа.
2. Алкохолът. Остаряваме видимо, защото той причинява активно обезводняване. Алкохолните продукти ускоряват стареенето и поради токсините, с които черният дроб не винаги успява да се справи.
3. Бялото вино. Особено вредно е за зъбите, по които – виж по-горе, най-лесно се разпознава, че остаряваме. Киселините в бялото вино увреждат зъбния емайл. По тази причина експертите препоръчват след хранене с добавка – чаша бяло вино, да не забравяме “упражнение” с четката за зъби.
4. Скарата. Месото на скара може да вкара в тялото ви миниатюрни въгленчета, които създават потенциални възпалителни огнища. Възпаленията се отразяват негативно на колагена в кожата и това ни кара да остаряваме по-бързо.
5. Солените храни. Дори да не използвате солницата, когато готвите – солта се промъква в храната ви чрез консервите и някои други хранителни продукти. Всички виждат, че остаряваме, ако по лицето ни има отоци – а причината за тях е солената храна. Има полезни средства и практики за освобождаването от отоци, но главното условие да ги победим е като внимаваме със солта.
6. Преработеното месо. В популярните продукти от преработено месо освен сол и оцветители има и много консерванти, чието влияние върху човешкия организъм е доказано отрицателно. Отново се провокират възпалителни процеси, чието отражение личи по състоянието на кожата на лицето. Освен че реално остаряваме по-бързо, ние сме подложени на риска да страдаме от сърдечно-съдови заболявания.