ноктите
Ноктите показват дали сме здрави

Кои болести се разпознават по ноктите?

Едва ли има нужда да припомняме колко важно е да поддържаме чисти и в приятен вид ръцете и по-специално ноктите си.

ноктите
Ноктите показват дали сме здрави

Измененията по ноктите, както и по кожата на ръцете, нерядко са сигнал за настъпващо сериозно заболяване, отбелязват от medikforum.ru.

Медиците приемат, че въпросните изменения не са точна диагностика – и все пак могат да насочат вниманието както на пациента, така и на лекуващия, към точно определени здравословни проблеми.

Много често всъщност хипотезата, създадена по вида на ноктите, се потвърждава от точните изследвания.

От опит, сравнения и допитване до статистиката медиците са съставили списък на здравословните проблеми, които дават отражение върху ноктите и кожата на ръцете.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако забележите, че при вас настъпва някоя от описаните по-долу промени, не се бавете – консултирайте се с лекар! Така възможното заболяване ще бъде хванато достатъчно рано, за да има гаранции за успешното му лечение.

За какво трябва да внимаваме, когато се грижим за ноктите и ръцете си?

  • Ако под ноктите има черни, кафяви или сини петна, това би могло да е просто следа от някаква травма. Но не е изключено да е признак за акрален меланом. Тревожната хипотеза е още по-вероятна, ако под нокътя на палеца – на ръката или на крака – се появи тънка черна ивичка.
  • Освен по ноктите – болестите се разпознават и по състоянието на пръстите и китките. Ако те са с оток, това може да означава прекалено висока консумация на сол или да е признак на хормонално нарушение. Не е зле да се ориентирате към консултация с ендокринолог и/или ревматолог.
  • Ноктите се цепят, от повърхността им се отделят люспи. Това се случва при недостиг на витамини и протеини. Ноктите се чупят и цепят и при нарушена обмяна, чернодробни заболявания, бъбречни проблеми, отклонения във функциите на стомашно-чревния тракт и репродуктивните органи.
  • Ноктите са набраздени, с грапавини. Такива промени настъпват, когато в организма се развива желязонедостатъчна анемия. Така се получава и при онези, които имат непоносимост към глутеновите храни.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

lekar-kakpoddarzhate-zdraveto-si-v-gripnite-sezoni

Витамини С и Д срещу грип в студения сезон

Как правилно да приемаме витамин С и Д, за да се предпазим от заболяване. Грипните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.