диагностика по ноктите, видове болести
меланом на нокътя изображение

Диагностика по ноктите. Болести. Причини за набраздени нокти

Как се прави диагностика по ноктите. Видове болести по ноктите: Причини за набраздени нокти, меланом. Лекар за нокти.

Едва ли има нужда да припомняме колко важно е да поддържаме чисти и в приятен вид ръцете и по-специално ноктите си.

Измененията по ноктите, както и по кожата на ръцете, нерядко са сигнал за настъпващо сериозно заболяване, отбелязват от medikforum.ru.

Медиците приемат, че въпросните изменения не са точна диагностика – и все пак могат да насочат вниманието както на пациента, така и на лекуващия, към точно определени здравословни проблеми.

Много често всъщност хипотезата, създадена по вида на ноктите, се потвърждава от точните изследвания.

От опит, сравнения и допитване до статистиката медиците са съставили списък на здравословните проблеми, които дават отражение върху ноктите и кожата на ръцете.

Ако забележите, че при вас настъпва някоя от описаните по-долу промени, не се бавете – консултирайте се с лекар! Така възможното заболяване ще бъде хванато достатъчно рано, за да има гаранции за успешното му лечение.

За какво трябва да внимаваме, когато се грижим за ноктите и ръцете си?

  • Ако под ноктите има черни, кафяви или сини петна, това би могло да е просто следа от някаква травма. Но не е изключено да е признак за акрален меланом. Тревожната хипотеза е още по-вероятна, ако под нокътя на палеца – на ръката или на крака – се появи тънка черна ивичка.
  • Освен по ноктите – болестите се разпознават и по състоянието на пръстите и китките. Ако те са с оток, това може да означава прекалено висока консумация на сол или да е признак на хормонално нарушение. Не е зле да се ориентирате към консултация с ендокринолог и/или ревматолог.
  • Ноктите се цепят, от повърхността им се отделят люспи. Това се случва при недостиг на витамини и протеини. Ноктите се чупят и цепят и при нарушена обмяна, чернодробни заболявания, бъбречни проблеми, отклонения във функциите на стомашно-чревния тракт и репродуктивните органи.
  • Ноктите са набраздени, с грапавини. Такива промени настъпват, когато в организма се развива желязонедостатъчна анемия. Така се получава и при онези, които имат непоносимост към глутеновите храни.

Красивите нокти са едно от първите неща, което се забелязва у всяка жена. Маникюр в домашни условия.

Няма начин която и да било представителка на нежния пол да не копнее за това ноктите й да са здрави и красиви, да са добре поддържани – с една дума – символ не женствеността.

Понякога обаче това е трудно постижимо, тъй като факторите, които оказват негативно влияние върху ноктите, не са един или два.

Погледнете обаче тези 3 лесни и достъпни съвета, с помощта на които ще успеете да се докоснете до така желания маникюр в домашни условия:

1. За да изглеждат ноктите ви добре, в началото трябва да почистите ноктите старателно. Добре е да забравите за ацетона и да ползвате само лакочистители, които съдържат добавки, заздравяващи ноктите. Такива вече се продават във всеки един козметичен магазин;

2. Втората важна стъпка е изпилването на нокътните плочки. За препоръчване е да се избягва дълбокото изпилване на ноктите в ъглите, защото по този начин те стават по-лесно чупливи.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Пиленето задължително е да се извършва в една и съща посока и отвън навътре. След изпилването ноктите се потапят в хладка вода до омекване на кожичките. Избутването става с помощта на дървен предмет, металните такива е добре да се избягват. Измиват се повторно и се подсушават.

Дайте мнение и Вие тук!

3. Следва самото лакиране. За да е траем лакът, добре е да нанесете за основа безцветен. След неговото изсъхване се нанася цветен по избор.

Иска ли ви се да можете и вие да се похвалите с това, че ноктите ви най-накрая са се заздравили?! Че вече не се чупят, не се огъват, не се образуват пластове, достигащи до средата на плочката. По всяка вероятност да, защото сме свикнали да чуваме, че по начина, по който изглеждат ръцете на един човек, можем да заключим какво е отношението му към собственото му тяло и какви грижи той полага за него.

Ако искате най-накрая да постигнете увереността, позната като здрави и красиви нокти, започнете с приема на необходимите витамини, минерали и аминокиселини, които са от съществено значение за ноктите ви. Когато изпитват хроничен глад от липсата на тези полезни вещества, ноктите растат много бавно, лесно се чупят и не изглеждат добре.

Важно правило за това да бъдат ноктите здрави е условието да не ги пилите отстрани. Когато достигнат до възглавничките на пръстите, се смятат, че това е приемливата дължина.

Придайте им правоъгълна или полуовална форма, тъй като заостреният маникюр е изпитание дори за здравия нокът. Същото важи и за прекалено дългите нокти, които често са предпоставка за травми и болка. За да бъдат ноктите ви здрави и устойчиви, лакирайте ги редовно, като първо нанасяте базов лак, след него цветен, а отгоре топ.

Качествените лакове не само че не увреждат нокътя, но и подхранват плочката с витамини и минерали

Вижте още важни материали по темата “нокти”:

  1. Гъбички по ноктите на краката: какво още не знаем?
  2. Проблеми с ноктите;
  3. Посиняването на ноктите най-често е невинно;
  4. Гъбички по ноктите са заплаха за целия организъм;

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

витамин С за коса кожа бременни марсианци 01

Витамин С: За коса, при бременни и още 25+ приложения

♠ Роля на Vitamin C ♠ Разлика между витамин С и аскорбинова к-на ♠ За контрол …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *