катаракта операция противопоказания
Какви противопоказания може да има при операция против катаракта?

Катаракта: Противопоказания за операция, причини, диагностика

В превод от гръцки “катаракта” означава “водопад”. Именно така древните елини са наричали болестта на очите, при която човек вижда всичко сякаш през падаща вода или мътно стъкло.

Катарактата е помътняване на очната леща, която е разположена зад гледеца и очната дъга. Поради това в очите попада само малка част светлинни лъчи и човек вижда неясно и размито. Без необходимото лечение катарактата може да доведе до слепота, алармират офталмолози, но и успокояват, че болестта е напълно излечима.

ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА НАРУШЕНИЕТО катаракта.

В ранния стадий на това заболяване човек не би могъл сам да забележи тревожните симптоми у себе си. Само лекар-специалист е в състояние да постави правилната диагноза с помощта на съвременната апаратура. Ако не се преглежда редовно обаче, с времето при болния зрението започва да се влошава.

А този симптом много хора грешно приемат за възрастово далекогледство. Може да се появи усещане за мержелеене пред очите на точки, петна, щрихи, както и ореол около предметите на слънчева светлина. С годините болестта прогресира – областта на помътняване се увеличава и без лечение катарактата може да доведе до слепота.

Най-разпространеният вид катаракта е възрастовата. Обикновено тя започва да се развива след 40-годишна възраст. Но голяма роля играе и наследствената предразположеност.Съществува и вродена катаракта, а също и травматична. Причина за възникване на катарактата могат да бъдат и лекарствата. По-точно хормоните, които се приемат за лечение на астма, артрит и други нарушения.

В групата на риска влизат болните с диабет и други заболявания, протичащи с нарушена обмяна на веществата.

Диагностика и лечение на катаракта.

Съвременният подход позволява да се извършва пълно изследване на зрителната система. Може да се окаже, че катарактата не е единственото заболяване на очите. Например тя често се съпровожда с глаукома, а това влияе сериозно за съставяне програма за лечение.

В хода на диагностиката лекарят преглежда не само състоянието на очната леща. Измерва се също и остротата на зрението, вътреочното налягане; определя се състоянието на ретината, очното дъно и зрителния нерв.

Ако се изискват допълнителни изследвания, лекарят продължава прегледа. При необходимост могат да се проведат повече от 100 теста, които позволяват да се уточни състоянието на зрителната система.

Комплексното изследване на зрението позволява не само да се диагностицира катарактата, но и да се определят параметрите на изкуствената леща. Изясняват се необходимите размери, определя се оптичната сила на пречупващия апарат и други характеристики. Пълната диагностика с използване на съвременна диагностична апаратура отнема около час и половина. Тя е съвършено безболезнена за пациентите, а повечето тестове се провеждат безконтактно.

Колкото по-рано бъде открита катарактата, толкова по-добре. Затова ние съветваме всички, които са преминали възрастта 35-40 години, да си правят профилактичен преглед поне веднъж годишно.

Единствено хирургичното лечение възстановява зрението.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лекарите и до този момент не могат да предложат ефикасно консервативно лечение на тази болест. За съжаление, не може да се върне предишната прозрачност на помътнялата леща само с лекарства. Единствено хирургичната намеса, при която очната леща се заменя с изкуствена, позволява да се придобие отново добро зрение.

В днешно време за златен стандарт в офталмологията е призната така наречената факоемулсификация с имплантация на гладка вътреочна леща.

Доскоро операцията по отстраняване на катарактата е била извършвана, след като тя “узрее”, т.е. няколко години след нейното откриване.

През цялото това време изпитвадискомфорт поради влошаване на зрението. Освен това задължително условие при рехабилитацията след операцията е било пълен покой и продължително пребиваване в болница. Но това, което е най-неприятното – след операцията зрението невинаги се е подобрявало. Сега вече на болния не се налага да чака катарактата да “узрее”Съвременната операция по замяна на лещата с изкуствена отнема само 10-15 минути и се провежда под местна упойка.

При извършване на тази операция се използва високочестотно ултразвуково оборудване и гъвкави лещи, както и специално приспособление за вкарване на лещата в окото.

Несъмнените предимства на факоемулсификация са че тази операция преминава бързо и безболезнено, провежда се в амбулаторна обстановка и най-важното – зрението практически се възвръща напълно.

Новият оперативен метод дори може да го подобри!

По данни на Световната здравна организация операцията по смяна на очната леща позволява да се придобие 100-процентно зрение (при добро състояние на ретината), както и това човек да се занимава с обичайните си неща не по-малко успешно, отколкото преди.

В някои случаи операцията позволява не само да се възстанови, но дори и да се подобри зрението. Ако човек през целия си живот е бил късоглед или далекоглед, а след това се е развила и катаракта, то чрез новия оперативен метод се подобрява оптичната сила на лещата. А така болният може завинаги да се справи и с катарактата, и с късогледството или с далекогледството.

Всички манипулации по време на операцията се извършват през микроразрез с размер от 1,5 до 3 мм, който впоследствие се самохерметизира. В това е основното предимство на факоемулсификацията. При другите видове операции се извършва много по-обширен разрез – до 12 мм, което предполага шевове. А шевовете могат да изкривят зрението.

При провеждане на фикоемулсификацията, след извършване на микроразреза, лещата с помощта на ултразвук се превръща в емулсия и се изсмуква от окото. След това се вкарва гъвкавата изкуствена леща в свито състояние. Тя самостоятелно се разтваря вътре в окото и заема необходимото положение.

Методът на факоемулсификация при необходимост може да се съчетае с други методи на лечение. Например ако катарактата се съпътства с друго опасно заболяване на очите като глаукома, лекарите провеждат комплексна операция.

Дайте мнение и Вие тук!

Новите модели лещи не налагат носене на очила след операцията.

В днешно време вече съществува голямо разнообразие от модели на изкуствени лещи. Производителите се стараят да създадат такива, които да са колкото може по-близки по качества до истинските. Например, наскоро се появи изкуствена леща, защитаваща ретината от ултравиолетовото излъчване, както и от влиянието на синия спектър.

На основата на това вече има мултифокален модел, който позволява добре да се виждат предметите, разположени и на близко, и на далечно разстояние. А това означава, че след операцията пациентът няма нужда от очила.

Съвременната офталмология позволява на лекаря да подбере леща за всеки отделен пациент, изхождайки от неговите индивидуални особености, от неговата професия и т.н.

БОЛНИЯТ ВЪЗВРЪЩА ОСТРОТАТА НА ЗРЕНИЕТО СИ САМО 3-4 ДНИ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА.

След факоемулсификацията пациентът вижда много добре само след няколко часа. Максималната острота на зрението се възстановява след 3-4 дни, най-много една седмица.

Обаче в продължение на 2 месеца след операцията болният трябва да пази очите си от прекалено напрежение. Трябва да избягва резките наклони и вдигането на тежки предмети. Ако ярката светлина предизвиква чувство на дискомфорт, може да носи слънцезащитни очила. След операцията пациентът може да гледа телевизия, да чете, да пише, да шие, да се къпе. Той може да се храни с всякаква храна и да спи във всяко положение.

Освен всичко друго, възрастта не е противопоказание за отстраняване на катарактата. Операция може да се проведе и на 80, и на 90 години. Дори има случай в практиката на опериран 104-годишен пациент.

Противопоказания за тази операция може да се окажат тежките соматични заболявания по време на тяхното обостряне.

Възрастните хора, които страдат от хипертония, също могат да се подложат на такава операция, след като се нормализира кръвното налягане.

Във всеки случай, лекарят е този, който може да определи дали тази операция е противопоказана. Разбира се, той трябва да е специалист, умеещ да работи със съвременната апаратура и по съвременни методики.

Вижте и по-добрия ни материал за лечението на катаракта (и по-нов!):

https://www.lekar.bg/2016/11/23/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0/

Първоначално публикувано на:17.06.2008 @ 23:39

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

проблем с фокусирането на очите

Проблем с фокусирането на очите. Съвети за основните очни заболявания

Проблем с фокусирането на очите. Замъглено зрение, световъртеж, перде и др. заболявания. Астигматизъм и капки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *