синини
Неприятните синини не винаги са резултат от травма

Седем причини за синини по тялото

Случва ли ви се това: не помните да сте се удряли, но по тялото ви се появяват синини? Трябва да знаете, че причините за появата на синини не са само микротравмите.

синини
Неприятните синини по краката не винаги са резултат от травма

От какво е възможно да са причинени синини по тялото, коментират експерти на medikforum.ru. Ето кои са седемте най-чести причини за появата на синини:

1. Остарявате. С възрастта кожата започва да губи защитния си “филм” от мазнини; забавено е и производството на колаген. Колкото по-тънка и по-слабо еластична е кожата – толкова по-уязвима е тя за появата на синини. Това най-добре личи при хората на възраст над 70 години. Със синини къде ли не можете да се сдобиете вече не само при травма!

2. Прекалено дълго излагане на слънце. Ефектът е същият както при стареенето: кожата губи еластичността и поддържащия пласт мазнини и е по-податлива на увреждания и синини за периферната система от малки кръвоносни съдове.

3. Постоянен прием на аспирин. След травмите това е втората най-честа причина за синини. Кръвта е разредена и дори травми, които не усещате, причиняват синини.

4. Цветът на кожата предопределя видимите синини. Ако тя е тънка и бледа по природа, по нея личат и най-малките синини.

5. Васкулити. Има група заболявания, свързани с възпаления на кръвоносните съдове. Много често при тях се получават подкожни кръвоизливи – първоначално с пурпурен цвят, а по-късно класически синини.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Недостиг на цитруси. Звучи странно – но липсата на цитрусови плодове в менюто и по-скоро недостигът на витамин С води не само до самоволна поява на синини, но и до развитие на класически скорбут.

7. Пурпурен дерматит. Това е нарушение във функциите на кръвоносните съдове, характерно с просмукване на съдържимото. По кожата се появяват множество миниатюрни точици с оранжев и пурпурен цвят, които визуално са идентични с обикновените синини.

Ясно е, че в описаните случаи става дума за болестни състояния или за ситуации, изискващи повишено внимание към поддържането на здравето. Навреме взетите профилактични мерки, както и неутрализирането на съответния здравословен проблем, спасяват от подобни грижи.
http://youtu.be/2Y41ImIC_pQ

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво е целулит, симптоми, лечение

Целулит: Действащото лечение на различните видове. Симптоми

Какво е целулит, защо се появява и можем ли да се спасим от него. Видове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *