бобени шушулки
Чаят от бобени шушулки е отличен диуретик

Как да се лекуваме с бобени шушулки?

Народната медицина е събрала ценен опит в използването на растения и техни части, които от невежество считаме за ненужни, за отпадък.

Някой знае ли какво се случва с шушулките на зрелия фасул, когато зърната бъдат освободени от тях? Всъщност с бобени шушулки могат да се решават сериозни здравословни проблеми.

бобени шушулки
Чаят от бобени шушулки е отличен диуретик

По света фасулът е една от най-използваните “питомни” култури, коментират от web-zdrav.ru. Съшествуват различни сортове: някои по-подходящи за консумация в зелено състояние, други – когато бобените зърна узреят.

За фасула казват, че е месото на бедните – заради високото съдържание на растителни протеини, на цял букет от минерали и витамини. Науката е категорична, че за медицински цели могат да се използват бобени шушулки от всякакви сортове.

Невзрачните бобени шушулки съдържат протеини, аминокиселини, въглехидрати, силициева киселина, микроелементи – например хром. Шушулките са ценени от медицинската наука, но и от народните лечители, защото продуктите от тях могат да въздействат върху стойностите на кръвната захар. Освен това въпросните бобени шушулки са добър диуретик – съдържат аргинин и флавони.

Най-лесното приложение на споменатите бобени шушулки е чаят. Прави се така: една препълнена супена лъжица бобени шушулки – изсушени и натрошени, се заливат с четвърт литър студена вода и се кипват за 3 до 5 минути. Сместа се прецежда и се изпива за един ден, разделена на 2-3 равни части. Регулира кръвната захар и насърчава отделянето на излишните течности.

Дайте мнение и Вие тук!

Все пак диабетът е твърде сериозно заболяване, за да разчитаме единствено на въздействието на бобени шушулки. Продуктът може да бъде само допълнителен компонент в цялостната лечебна и поддържаща програма на диабетика.

Бобени шушулки се прилагат в хомеопатията, където са суровина за продукт с интересно приложение – Phaseolus nanus се препоръчва при задържане на пикочна киселина в организма.

Чаят от бобени шушулки е прилаган от народната медицина при отоци, при бъбречно-каменна болест, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, при ишиас, ревматизъм и подагра. Има лечебни практики, при които отвари и настойки от бобени шушулки се използват успешно за домашно лечение на проблемна кожа и екземи.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

По каква схема се дава Изопринозин сироп? Прием за деца. Дозировка на таблетки. Каква вреда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!