Какво представлява коварният тумор на матката?

Коварният тумор на матката поразява главно представителките на нежния пол на възраст между 50 и 70 години, макар че 25 % от всички случаи са при жени под 50-годишна възраст

Смъртоносният тумор на матката произлиза главно от ендометриума (вътрешната лигавица на матката) и много по-рядко – от миометриума (мускулният слой на стената на матката). Хормоналната чувствителност на ендометриума е сред основните причини за възникване на опасното заболяване.

Главната причина за поява на тумор на матката е т.нар. хиперплазия на ендометриума, представляваща необичайно увеличаване на броя на клетките в лигавицата на матката.

Като рискови фактори се посочват: възраст (над 45 години), дисфункционални кръвотечения, наднормено тегло, генетична предразположеност, неправилно използване на хормонални контрацептивни средства, поликистоза на яйчниците, ановулаторни цикли (менструални цикли без овулация), произвеждащи хормони тумори на яйчниците, менструални проблеми в менопауза, диабет, географско разположение.

Основният ранен симптом на заболяването е генитално кървене по време или извън месечния цикъл. Други симптоми са: болка (локализирана ниско долу в корема, появяваща се, когато развитието на тумора вече е в напреднал стадий) и флуор със зловонна миризма (също късен симптом, дължащ се на настъпващите некротични промени в тумора).

“Демир

Диагностицирането на заболяването може да се извърши по няколко начина: подробна анамнеза и събиране на данни за всички необичайни маточни кръвотечения, трансвагинална ехография, кюретаж (сепарирано абразио), хистероскопия, хистерография, урография, компютърна томография, рентген на бял дроб.

Съществуват няколко вида рак на матката: аденокарцином, папиларен серозен карцином, аденосквамозен карцином, плоскоклетъчен карцином, сарком на матката.

 тумор на матката

Коварният тумор на матката поразява главно представителките на нежния пол

Лечението на коварния тумор на матката зависи от следните показатели: размер на самото образувание, стадий на болестта, степен на диференциация, възраст и общо здравословен статус.

Оперативното лечение включва премахване на маточното тяло (хистеректомия), а ако се налага, и на маточната шийка, маточните тръби, яйчниците и регионалните лимфни възли.

Лъчелечение, химиотерапия и хормонотерапия – прилагането на тези методи се определя от стадия на болестта и диференциацията.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *