псориатичен артрит
Болезненият псориатичен артрит представлява сериозно хронично заболяване, което е форма на артрит, срещащо се при хора, болни от псориазис

Какво трябва да знаем за т.нар. псориатичен артрит?

Болезненият псориатичен артрит представлява сериозно хронично заболяване, което е форма на артрит, срещащо се при хора, болни от псориазис

Около 5% от страдащите от псориазис развиват впоследствие и псориатичен артрит, който засяга хора и от двата пола, като представителите на бялата раса са засегнати значително по-често в сравнение с другите раси.

Обикновено се появява между 40- и 50-годишна възраст, но това не означава, че не може да възникне и във всяка друга възраст.

Към момента все още не са напълно изяснени причините, поради които имунната система изненадващо започва да атакува собствените клетки и тъкани, в резултат на което се появява възпаление на ставите и свръхпродукция на кожни клетки – главните симптоми на болезнения псориатичен артрит.

Предполага се, че главните фактори са генетична предразположеност и въздействие на околната среда, които заедно или поотделно стават причина за заболяването.

Симптомите в много голяма степен наподобяват симптомите, характерни за ревматоидния артрит – подуване на пръстите на ръцете и краката, болка в краката и в гърба.

Към момента все още не съществува тест, чрез който да бъде поставяна точна диагноза, но пък има тестове, чрез които други възможни заболявания могат да бъдат категорично изключени.

Към тях се отнасят: рентген (помага да бъдат открити промени в ставите, характерни за сериозния псориатичен артрит), ядрено-магнитен резонанс (помага да бъдат открити промени в сухолижията и лигаментите чрез по-детайлен образ на меките тъкани и костите) и изследване на ставна течност (помага да бъдат открити уратни кристали, характерни за подаграта, при която също се наблюдава увреждане на ставите).

Дайте мнение и Вие тук!
псориатичен артрит
Болезненият псориатичен артрит представлява сериозно хронично заболяване, което е форма на артрит, срещащо се при хора, болни от псориазис

Засега все още не съществува окончателно и надеждно лечение на псориатичния артрит, но симптомите и оплакванията на пациентите могат успешно да бъдат облекчени чрез прилагане на определени медикаменти, а именно: нестероидни противовъзпалителни средства, имуносупресори и инхибитори на тумор-некротизиращ фактор-алфа.

Вижте и ТОВА:

Артрит: Изпитани рецепти с билки, компреси и лекарства + симптоми

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Прочети още

диклофенак Странични ефекти и противопоказания

Мнения за Диклофенак. Как правилно се ползва?

Какво представляват Диклофенак на таблетки, Дуо на капсули, гел и др. Мнения, странични ефекти, противопоказания. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.