Душата пуска мехури

Хълцане и заекване: Някои са ги считали за мистика

Доста подробна статия за неприятните хълцане и заекване, разгледани като суеверия от тяхната смешна и забавна страна. От днешна гледна точка.

15-годишната Дженифър Ми от град Санкт-Петербург в американския щат Флорида от 15 януари тази година почти непрекъснато заеква по 50 пъти в минута.

Периодически възникващото и бързо преминаващо заекване не е опасно за организма. Но ако стане продължително и мъчително, тогава това могат да са признаци на сериозно вътрешно заболяване.

Показателна за това е историята на американския фермер Чарлз Озбърн от град Ейткин, в щата Минесота. Името му е записано в Книгата на рекордите Гинес. Работата е там, че той хълца от… 1932 година!

По онова време Чарлз тъкмо почнал да преуспява – работел по 24 часа в денонощие, фирмата му била във възход. Веднъж когато разфасовал свински труп, той се опитал да го повдигне и изведнъж загубил съзнание. От тогава започнал да хълца — от 10 до 40 пъти в минута.

Озбърн, който иначе е напълно здрав човек, загубил не малко сили и средства за да се избави от болестта си. Дълги години спазвал специална диета, ядял само течна или настъргана храна, редовно пиел предписаните му от лекарите микстури. Това довело до определени резултати. И през 93 г. за недъга на Озбърн можело да се отгатне само по паузите, които той понякога правел докато говорел, както и по периодичното потрепване на мускулите на лицето.

През годините Озбърн, който се надявал, въпреки всичко, да се излекува изцяло, определил награда от 10 хиляди долара за този, който успее окончателно да го излекува, само че никой от лекарите не успял да му предложи панацея за болест.15-годишната Дженифър Ми от град Санкт-Петербург в американския щат Флорида от 15 януари тази година почти непрекъснато заеква по 50 пъти в минута.

ПОМОГНЕТЕ НА ДЖЕНИФЪР!

Лекарствата, които лекарите предписали на момичето, не дейтват. Не помага даже и задържането на дишането, захар под езика, дишане в хартиена кесия и опитите да се избави от внезапната болест с помощта на внезапна уплаха. Майката на Дженифър се обърнала към вестниците за помощ, но засега писмата на стотиците читатели не помогнали.

В началото на март болестта като че ли напуснала Дженифър. Американската преса даже побързала да заяви, че момичето, по мистичен начин успяло да се изцели с настъпването на пролетта. Чудо нарекла изцелението и майката на момичето като добавила, че най-накрая Дженифър ще стане едно нормално 15-годишно момиче. Но не минали и няколко дни когато младата американка отново започнала да получава непроизволни спазми на диафрагмата.

Новият пристъп влошил положението и заварил Дженифър в училище, където се била върнала след 10-месечно отсъствие. Момичето трябвало веднага да се прибере вкъщи защото й потекла кръв от носа и получила силан болка в гърдите.

«Умът ми не го побира какво да правя» – казва майката на момичето Рейчъл. Дотогава на Дженифър не могли да помогнат нито невролог, нито хиропрактик, нито хипнотизатор, нито масажист, нито медитация, нито патентованото устройство срещу заекване, нито даже появата и в ефир на една от шоу-програмите на телевизионния канал NBC.

Демир бозан за безсъние

Лекарите така и не могли да открият причината за толкова продължителните рескави съкращения на диафрагмата на 15-годишната тийнейджърка – не намерили никакви нарушения във функционирането на нейния организъм. Медицината, както официалната, така и нетрадиционната, разперват ръце и признават своето безсилие.

В медицинската практика са известни случаи когато периодическото заекване продължава месеци и даже години. Но до този момент не е регистриран нито един случай, в който заекването е непрекъснато и едновременно с това толкова често. Хълцането възниква заради периодичното съкращаване на някои дихателни мускули, разположени в гърдите и диафрагмата.

Най-често това се случва в отговор на някакво раздразване на стомаха което, по блуждаещия нерв отива в мозъка, а от там, по диафрагмалния нерв се отправя към диафрагмата и предизвиква съкращенията й, тоест хълцане. Най-често се хълца след като дълго време не е приемана храна, при лошо храносмилане, употреба на прекалено много течности или силно нервно вълнение.

10 ХИЛЯДИ ДОЛАРА – ЗА РЕЦЕПТА!

Ето за пример един случай от преди няколко години с руски бизнесмен. Както разказват невропсихотерапевтите, лекували необикновения пациент, заекването при 47-годишния преуспяващ московчанин било предизвикано едновременно от няколко фактора.

Предната вечер търговецът се срещнал с конкуренти и партньори в бизнеса в един ресторант с екзотична кухня. Непривичната за стомаха остра храна, обилно полята с алкохол и нервната, напрегната психологическа атмосфера предизвикали на следващата сутрин неукротимо и силно хълцане.

«Отначало изплашените му близки се опитали да помогнат с народни рецепти: студена вода на малки глътки, задържане на дишането, но напразно. Извиканите медици от бърза помощ също се оказали безсилни – бизнесменът продължил да хълца без да спира.

До пристигането на невротерапевтите изпадналият в отчаяние пациент хълцал без да спира вече 8 часа. Едва след сеанс иглотерапия и комплексна психорефлексотерапия, а също и прием на успокоителни, хълцането намаляло, а след това напълно спряло.

И до ден днешен хълцането е истинска загадка на природата. Защо я е измислила и за какво служи въобще? Някои специалисти предполагат, че това може да е някакъв примитивен инстинкт за самосъхранение, предизвикващ възбуждане на нервите, обслужващи диафрагмата.

Вследствие на това тя започва постоянно да се съкращава и разпуска. В началото на ХХ век масовото хълцане в Канада било свързано с грипна епидемия. Така че е възможно причина да с някои видове вируси.

КОГАТО ДУШАТА ПУСКА МЕХУРИ.

Древните суеверия, свързани с хълцането са страшно много и болшинството от тях, колкото и да е чудно, са доживели и до днес. Например, и днес се смята, че когато някой хълца, душата му пуска мехури или общува с Бога.

Ако хълцаш тежко — скоро ще те ругаят, леко — значи някой си спомня за теб. За да разберат кой точно си спомня, намокрят кутрето на дясната ръка със слюнка и го прокарват по дясната буза докато изреждат имената на всички роднини и познати.

Когато пръстът попадне на косъмче – значи човекът е този, за когото сте си мислели в момента. По-рано, за да спрат хълцането, три пъти са четяли на глас «Богородица», вдигали са с ръка нож нависоко, духали са върху главата на хълцащия или са слагали отгоре й ключ от входната врата.

За да спре хълцането са кръстосвали кутретата на двете ръце и са стояли така 5 минути. Това магическо действие е най-древното средство за защита на болния от посегателството на нечистата сила. Ако нищо от гореизброеното не помагало, трябвало да се гризе зелев кочан.

Дайте мнение и Вие тук!

Немците вярвали, че хълцането може да се прогони като се изреже кръст от намокрена хартия и се лепне на челото, а британците съветват да се задържи дишането и да се брои до 100. В Русия в миналото хълцанка е наричано заболяване, което медиците смятали за разновидност на истерията. От него боледували предимно жени. Това заболяване се проявявало като езиково разделение на личността.

В човека започвал да говори друг глас, понякога членоразделно, но понякога само с междуметия.Според едно от поверията пък хълцането е разновидност на нечистата сила. – Ако не си намери жертва, тя може да съществува от 40 дни до няколко години. Тя се вселява в човека като литва като незабележима малка мушица в устата му.

Такова хълцане се лекува само от знахари. В резултат на успешното лечение от устата на болния излизала малка твар, която приличала едновременно на жаба и мишка. Хвърляли я в печката и четели молитви.

мнения, отзиви, коментари, форум

Хълцането се смятало и за един вид магия. Прави се магьосническо заклинание, споменава се името на някой и се пуска на воля. След това хълцанката лети по вятъра и се вселява в този, към когото е насочено заклинанието…

УЧЕНИТЕ САМО РАЗПЕРВАТ РЪЦЕ.

Съвременните медици не вярват в разни магьосници, които пускат магии за хълцане насам-натам, нито пък, че самото хълцане е нечиста сила.

Но и засега не могат ясно да обяснят защо човек започва изведнъж да хълца, а после, също така внезапно, спира. Едва неотдавна спря да хълца 20-годишната иранка Захра Хавари. Нейните беди започнали преди две години вследствие на стреса, преживян когато в дома й нахлули крадци.

«Докато бях болна, ме гледаха над 200 медика. Изписаха ми невероятно количество рецепти, но нито едно от лекарствата не помагаше. Безрезултатни бяха и сеансите с иглотерапия, и методите на нароните лечители», – съобщи пред журналистите страдащата от рядкото заболяване Захра.

За една година тя отслабнала с 15 килограма и изпитвала сериозни проблеми с приема на храна. Но, за щастие, днес тези проблеми са вече зад гърба й.

Между другото, неотдавна английски изследователи направили интересно откритие. Те твърдят, че детето в утробата на майката хълза три пъти повече, отколкото възрастен човек! Според тях, по такъв начин развиващият се плод тренира мускулите си. След раждането този ефект се появява значително по-рядко, но остава за цял живот…

Вижте непременно и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2018/02/23/%D1%85%D1%8A%D0%BB%D1%86%D0%B0%D0%BD%D0%B5-2/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *