Какво да предприемем при поява на косопад на петна?

Алопеция ареата (Alopecia areata) е вид автоимунно заболяване, при което имунната система започва да атакува космените фоликули, в резултат на което се появява косопад на петна

Това е третата най-разпространена причина за загуба на коса, като средно двама на сто човека страдат от неприятното състояние. Заболяването се проявява и при двата пола, но не е заразно, макар че точната причина за появяването му все още не е напълно изяснена от медицината.

Факторите, които могат да доведат до поява на неприятния косопад на петна, са: генетична предразположеност (при 10 – 20% от засегнатите), наличие на антитела, атакуващи ендотелните клетки на капилярите в космения булбус, слаб имунитет, възпаление на щитовидната жлеза, хронични инфекции, стрес и др.

Алопеция ареата започва с няколко обезкосмени кръговидни полета, локализирани най-често по главата, а в по-редки случаи и по други окосмени области на тялото. Обезкосмените участъци се увеличават в рамките на няколко седмици и е възможно отново да се окосмят след около половин година. Неприятният косопад на петна протича хронично, като обострянията и ремисиите могат да продължат години наред.

Фигурин билки за отслабване

В по-редки случаи е възможно заболяването да засегне и ноктите, в резултат на което те губят блясъка си, изтъняват, стават чупливи и се покриват с надлъжни цепки и точковидни хлътвания.

Болестта има общо четири стадия: I стадий – засегнати са до 30% от скалпа, II стадий – засегнати са  30% от скалпа, III стадий – целият скалп губи окосмяването си, IV стадий – пълна липса на окосмяване по тялото.

косопад на петна

Алопеция ареата (Alopecia areata) е вид косопад на петна

Диагнозата се поставя чрез директен оглед на засегнатите участъци, кръвни тестове, проба от поразените области или кожна биопсия.

Лечението при поява на косопад на петна се провежда от опитен дерматолог и може да бъде локално (кортикостероиди, разредена оцетна киселина, динитрохлорбензол, Minoxidil) или общо (кортикостероиди, психотерапия, поливитамини, физиотерапия, ПУВА-терапия, акупунктура, носене на перука, хирургична терапия.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Какво да предприемем при поява на косопад на петна?

  1. Чемериката е билка номер едно срещу косопад. Към нея ще добавя репей, коприва, розмарин. Ползвам няколко продукта с тези билки – шампоан, маска и билков концентрат. Продуктите са номер едно за мен и то на ниска цена, защото съдържат тези билкови екстракти, които изброих, а те виреят у нас. Цената е 24 лв

    По форумите и блоговете често срещам положителни коментари за шампоана.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *