Опасно ли е храненето със зехтин?

Зехтинът, провъзгласен за най-полезната растителна мазнина, всъщност не е напълно здравословен. Храненето, което разчита на зехтин, крие опасности, твърдят експерти.

Британският професор Родни Билтън е коментирал пред The Telegraph рисковете от хранене със зехтин. Професор Билтън се занимава от 15 години с полезните и опасните качества на храните и наскоро се присъедини към онези експерти, които са склонни да говорят за опасностите при хранене със зехтин.

Професорът не отрича тотално любимия на милиони хора зехтин и няма намерение да призове към тотален отказ от него, отбелязват от medikforum.ru. В същото време той предупреждава, че популярността на любимия зехтин кара много хора да го използват, без да знаят точно как. Даден зехтин се подлага на такива обработки, че приемът на храна с негово присъствие се превръща в потенциална заплаха за здравето.

Експертът припомня, че пресният зехтин не бива да се използват за пържене и изобщо за обработки при висока температура. Но тъкмо това важно за здравето условие се нарушава най-често в практиката.

Когато нерафиниран зехтин се подложи на загряване при висока температура, започва процес на липидно окисляване и в крайна сметка се получават токсични за човека вещества, поясняват специалисти. Професор Билтън е убеден, че в резултат на реакции с молекулите на ДНК и белтъчини – споменатите зехтинови продукти провокират злокачествени изменения в клетките. Така започва развитието на онкологични и сърдечно-съдови заболявания, причина за които е невинният зехтин. В съответствие с тази концепция професорът препоръчва да се яде зехтин като съставка на студени дресинги за пресни зеленчуци, а за готвене да се използват други растителни или животински мазнини.

зехтин

Експертите отричат готвенето със зехтин като здравословно

Впрочем медиците не за първи път са критични на тема зехтин. Освен това те препоръчват да се внимава много с продуктите, носещи етикета зехтин, тъй като заради популярността на тази мазнина пазарът пробутва за зехтин какви ли не ментета.

Важно е да се знае и това, че когато се говори за полезни качества на въпросния зехтин се има предвид студено пресованият му вариант. Всички останали зехтинопродукти са повече химия, отколкото натурална мазнина.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Опасно ли е храненето със зехтин?
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *