Какво да пием за оросяване на мозъка и по-добра памет?

Какво да пием за оросяване на мозъка и по-добра памет?

Кои напитки подпомагат здравето на мозъка и паметта

Съществуват редица прости начини да поддържаме мозъка си във форма чрез това, което пием ежедневно. Дали става дума за ароматен чай или ободряваща чаша кафе, много популярни напитки действително предлагат доказани ползи за подобряване на паметта и когнитивните функции.

Ето кои от тях си струва да включим в ежедневието си:

Зелен чай

Зеленият чай е изключително богат на антиоксидантите катехини, които неутрализират свободните радикали в мозъка. Така те предпазват невроните от оксидативен стрес и увреждане.

Освен това зеленият чай съдържа аминокиселината L-теанин. Тя има успокояващ ефект, намалява стреса и подобрява качеството на съня – все фактори, които влияят положително на паметта. Добавяйки лимон и мента, можем допълнително да засилим ободряващия му ефект. Има и интересни видове лекарство за оросяване на мозъка, като това, което можете да погледнете в линка от същото изречение.

Черен чай

Orosyavane Na Mozaka Pamet 05Черният чай съдържа повече кофеин от зеления, което го прави стимулираща и тонизираща напитка. Но той също е богат на полезни антиоксиданти като теафлавини и теарубигини. Те подобряват кръвообращението в мозъка и помагат на паметта като потискат възпалителните маркери.

Според проучвания, хората пият черен чай за поддържане на остротата на ума. Той е особено полезен при интензивна умствена работа като подготовка за изпит или продължителна шофьорска сесия.

Кафе

Макар че прекомерното пиене на кафе може да предизвика тревожност у някои хора, умерените количества (до 400 мг кофеин на ден) имат благотворен ефект върху паметта и вниманието.

Освен кофеина, в зърната на кафето се съдържа невропротективното вещество ейкозапентаенова киселина. Тя стимулира образуването на нови синаптични връзки в участъците на мозъка, отговорни за паметта.

Кафето има и умерен антиоксидантен ефект. Но за разлика от чаените екстракти, при него рискът от прекаляване с дневните дози е по-висок.

Какао и тъмен шоколад

Черният шоколад и какаото са известни със способността си да подобряват настроението. Причината е наличието на невромедиатори като серотонин, триптофан и фенилетиламин. Но освен това те могат значително да оптимизират и кръвотока в мозъка.

Какаото е особено богато на флавоноиди със силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Учени доказаха, че те помагат за забавяне на когнитивния спад, свързан с напредването на възрастта.

Едно проучване сред възрастни хора с лека форма на когнитивно увреждане показа значително подобрение на визуалната им памет след ежедневен прием на какао с високо съдържание на флавоноиди в продължение на 8 седмици.

Препоръчителни дози и честота за максимална ефективност

За да извлечете най-голяма полза за мозъка и паметта от изброените напитки, препоръчително е да спазвате следната честота и дозировка:

  • Зелен чай – 2-3 чаши на ден, желателно сутрин и следобед
  • Черен чай – 2 чаши на ден сутрин или при нужда от допълнителна концентрация
  • Кафе – 1-2 чаши на ден, най-добре сутрин, за да не се влоши съня
  • Какао – 1 чаша на ден, най-добре късно следобед, поради по-бавното отделяне на кофеина
  • Черен шоколад (мин. 70% какао) – 20-30 грама на ден, разпределени в порции

При спазване на тези препоръчителни количества (разбира се, не всичко заедно, а едно от всичките изброени неща) може да се постигне оптимален баланс между максималните здравословни ефекти и риска от нежелани реакции. Не забравяйте обаче, че за всяко нещо си има горна граница на полезността!

Бабини рецепти за оросяване на мозъка

“Фигурин

Orosyavane Na Mozaka Pamet 03

Още от зората на човешката цивилизация нашите предци са търсели начини да запазят ясен и бистър ум до дълбока старост. Така са се появили множество рецепти, предавани от поколение на поколение, за приготвяне на билкови и хранителни еликсири с удивителна сила.

Днес науката потвърждава, че зад тези “бабини” рецепти наистина стоят ценни знания за силата на природата. Ето някои от най-популярните средства за ментално освежаване, които можем да приготвим в домашни условия:

Гинко билоба чай

Гинко билоба е едно от най-изследваните дървета в света по отношение на неврокогнитивните му ефекти. Приеман още в Древен Китай като еликсир за дълголетие и памет, днес знаем, че листата на гинко съдържат антиоксидантните флавоноиди гинкетин и кверцетин. Те подобряват кръвотока и доставянето на кислород в мозъка.

Гинко чаят има леко горчив и опушен вкус. Можем да го комбинираме за по-добър аромат с листа от мента, лимонова трева, мащерка или здравец. Препоръчителната доза е 2-3 чаени чаши на ден за продължителен период.

Чесън и мед за паметта

Чесънът е истинска панацея, благодарение на високото съдържание на ценни съединения като алицин. Той има изразен антимикробен и възпалителен ефект, който защитава мозъчните клетки от увреждане.

Комбинирайки го с пчелен мед със силни антиоксидантни и антибактериални свойства можем да постигнем отличен синергичен резултат. Пригответе сместа от 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица мед и 1 чаша топло мляко. Пийте на гладно в продължение на 1 месец.

Зелен чай с розмарин и мащерка

Orosyavane Na Mozaka Pamet 02Тази ароматна комбинация съчетава силата на антиоксидантите от зеления чай с благотворното действие на розмарина и мащерката върху нервната система. Розмаринът подобрява паметта, а мащерката снема стреса и намаля вероятността от невродегенеративни заболявания в по-късна възраст.

Този чай стимулира умствената дейност и е подходящ за периоди на интензивен интелектуален труд. Идеални дози са 2 супени лъжици от сместа към 1 чаена чаша зелен чай 2 пъти дневно.

Какво да имаме предвид при употребата

Макар природните рецепти за остър ум да са сравнително безопасни, добре е да помним някои предпазни мерки:

  • При алергия или свръхчувствителност към някоя от съставките да се консултираме с лекар;
  • Билковите чайове могат да взаимодействат с определени лекарства. Да уведомим лекуващия си лекар за приема им;
  • При бременност или кърмене употребата на някои билки трябва да се съгласува с лекар;
  • При симптоми на преумора, главоболие или дискомфорт след прием е добре да намалим дозата или да спрем употребата;
  • Използването на етерични масла изисква специални познания и повишено внимание;

Като цяло обаче повечето природни еликсири за паметта са напълно безопасни за здрави хора при спазване на препоръчителните дози. И отгоре на всичко – чудесен повод да се насладим на хубави аромати и вкусове!

Оросяване на мозъка при възрастни

С приближаването на златните години все по-често забелязваме как способността ни да мислим ясно и фокусирано сякаш се „изпарява“ неусетно. Думите не идват толкова бързо, а важни неща често биват забравяни.

Виновникът не е в липсата на опит или мотивация – просто мозъкът започва да се поддава на естествения процес на стареене. Намалява броят на връзките между нервните клетки, увреждат се кръвоносни съдове, а с това – цялостният кръвоток и снабдяването с кислород.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето защо все повече изследователи насочват вниманието си към така наречената концепция за „оросяване на мозъка“. Тя има за цел да компенсира естествената загуба на течности в мозъка чрез внасянето на ключови хранителни вещества и антиоксиданти.

А как всъщност работи „оросяването“ на нашия най-важен орган?

Как оросяването на мозъка възвръща неговата свежест

За да функционира нормално, мозъкът се нуждае от постоянен приток на течности, кислород и хранителни вещества. Всеки миг милиони негови клетки генерират и обменят електрохимични импулси помежду си.

Цялата тази непрестанна активност обаче води до образуването на токсични метаболити и свободни радикали. Те трябва незабавно да бъдат отмити и неутрализирани. В противен случай започват да увреждат чувствителните нервни клетки.

Ето тук идва ролята на „оросяващите“ съставки като витамини от група B, антиоксиданти, омега-мастни киселини, аминокиселини и растителни фитонутриенти. Комбинирани по правилния начин в напитките и храните ни, те имат синергичен ефект.

От една страна подхранват невроните и им помагат да се самовъзстановяват. От друга, действат като естествен „почистващ препарат“ на клетъчно ниво. Така осигуряват оптимални условия за непрестанната им комуникация.

Най-добрите оросяващи суперхрани и напитки

Orosyavane Na Mozaka Pamet 01Кои са най-мощните природни съюзници на мозъка в битката му срещу ефектите на стареенето?

Яйцата

Яйцата са пълни със съединения като холин, лутеин и желязо – ключови за превенцията на когнитивен спад. Жълтъците съдържат и колин – предшественик на ацетилхолина – основен невротрансмитер за паметта.

Пълнозърнести култури и леща

Богати са на B витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, критични за оптималната мозъчна дейност. Спомагат и за стабилизиране нивата на кръвната захар, а оттам – и на енергията и концентрацията.

Ягоди и боровинки

Те съдържат полифенолите антоцианини, които значително подобряват кръвотока в малките кръвоносни съдове на мозъка. Освен това неутрализират вредните свободни радикали.

Зелен чай и кафе

Богати са на антиоксиданти и по-специално на полифенолите EGCG. Те стимулират образуването на нови невронни връзки, важни за процесите на учене и памет.

Черен шоколад

Оптималното количество тъмен шоколад (минимум 70% какао) доставя сериозна доза полезни флавоноиди и магнезий. Те помагат на мозъчните клетки да комуникират по-добре помежду си.

Препоръчителен прием за максимален „оросяващ“ ефект

За да осигурим непрекъснат приток на ценни хранителни вещества към мозъка, най-добре е да ги комбинираме както в храната си, така и под формата на напитки.

Orosyavane Na Mozaka Pamet 04Ето примерен режим с основните оросяващи суперхрани:

  • 1-2 яйца на ден (най-добре сутрин)
  • 1 купичка леща 2 пъти седмично
  • 100 г черни боровинки 3 пъти седмично
  • 1 чаша зелен чай дневно + 1 еспресо 2-3 пъти седмично
  • 20-30 г тъмен шоколад дневно

При този балансиран режим ще осигурим постоянен приток на ключовите хранителни вещества, без да претоварим организма си. А това от своя страна ще даде нужния тласък на сивите клетки да работят с пълни обороти въпреки напредналата ни възраст!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бременност по седмици

Бременност по седмици: как клетката става човек

Развитие на бременност по седмици: снимки, изчисляване. Момче или момиче? Бременност по седмици: интересно какво …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *