лечение на циреи
Домашното лечение на циреи има свои правила

Уникално лечение на циреи с колофон, сапун и белтък

Неприятниятните циреи (фурункули) са гнойни пъпки в основата на космен фоликул или мастна жлеза.

Опасни малки възпалителни огнища, които могат да обхващат болезнено съседни тъкани повърхностно и в дълбочина.

За лечение на циреи има както модерни медикаменти, така и сигурни средства от народната медицина.

Най-често се налага лечение на циреи, разположени в перианалната област, бедрото, по лицето и около носа, обясняват от Medik.bg. Появата на циреи обикновено се свързва с лоша лична хигиена. По същество става дума за стафилококова инфекция, но е възможно честата поява на циреи да е знак за алкохолна зависимост или диабет.

Ето как народната медицина препоръчва да се провежда успешно лечение на циреи:

Лечение на циреи с печен лук. Глава лук се разрязва на две и се пече в тефлонов тиган откъм срязаната страна. Срезът трябва да почернее. Още докато е гореща се поставя върху мястото с цирея, прикрепва се с лепенка или се бинтова и се оставя така за цяла нощ.

Добро средство за лечение на циреи е копривата. Смачкани листа от коприва се накисват в оцет за няколко минути, след което се изцеждат и се поставят върху цирея като компрес. Това помага на цирея да “узрее” по-бързо и гнойта сама да пробие и изтече.

лечение на циреи
Домашното лечение на циреи има свои правила

Настържете парче суров картоф и наложете проблемното място с кашичката. Този тип лечение на циреи изисква повече търпение – след три часа се настъргва ново парче суров картоф и компресът се сменя.
Възможно е също лечение на циреи със счукано ленено семе: заливаме 1 супена лъжица с малко вряла вода, да се получи гъста каша. С нея намазваме цирея и оставяме да засъхне открито, след което правим проветрива превръзка и държим няколко часа.

Дайте мнение и Вие тук!

За лечение на циреи народната медицина препоръчва сурова питка от ръжено брашно и мед. Смесваме по малко от двата компонента – да се получи консистенция на мокра глина. Оформяме малка питка, която лепваме върху цирея; поставяме парче хартия за печене и превързваме с бинт за цяла нощ.

лечение на циреи
И билките помагат за лечение на циреи

В народната медицина има и една уникална рецепта за лечение на циреи с колофон. За изпълнението й са нужни равни количества колофон, счукан на прах; чист пчелен восък и прясна свинска мас. На водна баня най-напред се стопява восъкът, към който се прибавя постепенно колофонът на прах. Разбърква се с дървена лъжица или лопатка. Накрая на малки порции се добавя и маста.

Веднага щом трите съставки се смесят, съдът се отдръпва от огъня и се бърка енергично, докато сместа за лечение на циреи започне да се сгъстява и стане пластична.

“Фигурин

С нея се намазват памучни компресчета и се поставят върху участъка с цирей. Такива превръзки се сменят един-два пъти дневно. Целебната сила на пластира е огромна, коментират от web-zdrav.ru. Използва се при всякакви кожни раздразнения и обриви. Когато се прилага за лечение на циреи е много важно болното място да не се притиска и изцежда, гнойното жило ще пробие и излезе само. Раничката, която се получава след това, трябва да се промие със слаб разтвор от калиев хиперманганат.

Ето и една “кухненска” рецепта със сапун и яйчен белтък за лечение на циреи. Шепа настърган сапун за пране смесваме в буркан с един суров белтък, разбит на сняг. Разбъркваме с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес.

Трябва да се получи рядка еластична маса, от която се поставя върху цирея и околната зона така, че да се получи слой от един сантиметър. Държи се открито, докато изсъхне, след което се слага превръзка. Превръзката се носи 1-2 денонощия и когато се снеме, гнойта трябва да е пробила. Ако това не се е случило, процедурата се повтаря.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Инсулинова резистентност, Симптоми, лечение, диета, лекарства

Инсулинова резистентност: Симптоми, лечение и диета + лекарства

♠ Какво е инсулинова резистентност ♠ Лекарства ♠ Хомеопатия ♠ Глюкофаж ♠ Метформин ♠ Метфогамма …

Едно мнение

  1. 4esto mi izlizat cirei nz za6to i na kakvo se dulji ako moje da mi dadete suvet mersi predvaritelno

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *