Как да почистваме правилно ушната кал

Ушна кал (церумен) е жълто, мазно и меко восъкоподобно вещество. То се отделя нормално от жлезите, намиращи се в кожата на външния слухов проход.

По химически състав церуменът се състои предимно от мастни киселини, триглицериди, холестерол и олющени епителни клетки. Образуването на ушна кал не е болестно състояние, тъй като ухото се освобождава по естествен начин от нея.

При някои хора жлезите отделят по-голямо количество церумен, особено при работещите в запрашена среда. При тях постепенно ушната кал се натрупва и образува запушалка (тапа) на ушния канал. Пълното запушване на канала, последвано от намаление на слуха, става най-често след миене на главата, при което тапата набъбва.

Процесът може да засяга едното или и двете уши. Освен намаление на слуха церуменът може да причини дискомфорт или шум в засегнатото ухо.

Отстраняването на ушната кал трябва да бъде извършено от специалист по УНГ болести.

Това може да стане бързо и лесно с инструменти или чрез промивка с помощта на спринцовка със затоплена вода. Вторият метод не бива да се прилага при хора с перфорация на тъпанчето, за което пациентът би трябвало да информира специалист по уши, нос и гърло лекаря.

Дайте мнение и Вие тук!

Напоследък във Фейсбук голяма популярност придобиват измислени материали, твърдящи, че е вредно да се почиства ушната кал. Според тях тя е пълна с невероятни витамини и не е ясно още какво и е страхотно, че я има. Това, разбира се, са абсолютни глупости, целящи лесен трафик и много шерове.

Единственото вярно в тези публикации е, че трябва ужасно внимателно да се работи с клечките за уши и те да не допират тъпанчето, защото лесно може да се повреди. А още по-добре е директно да се обърнете към ушен доктор, ако случаят е по-напреднал.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *