Как да действаме с олио за шум в ушите, запушени уши или натрупване на ушна кал

Олио за шум в ушите

Как да действаме с олио за шум в ушите, запушени уши или натрупване на ушна кал

Запушените уши, шумът в ушите и натрупването на ушна кал са често срещани и досадни проблеми. Причиняват неприятно усещане за запушеност, понякога болка, чуване на пищене и дори води до влошен слух. Затова е добре да знаем как да се справим с този проблем у дома по ефективен и безопасен начин.

Използване на олио

Един от най-често препоръчваните методи е капането на 2-3 капки зехтин (или друго хубаво олио) в ухото. Това омекотява и размеква ушната кал, като по този начин тя може по-лесно да излезе от ушния канал. Най-добре е да се използва качествено extra virgin маслиново олио, като преди употреба то трябва да се затопли до стайна температура.

Процедурата е следната: легнете на една страна със засегнатото ухо нагоре, внимателно издърпайте външната част на ухото, за да се отвори добре канала. След това капнете 2-3 капки олио дълбоко в ухото, масажирайте внимателно предната част и оставете главата си така наклонена около 5-10 минути. Повтаряйте процедурата 2-3 пъти на ден в продължение на около седмица до две, за да се омекоти достатъчно ушната кал и да може да излезе сама.

Внимание – никога не бутайте памучни тампони или други предмети в ухото, за да се опитате да извадите ушната кал. Това може да я набутате още по-навътре и да предизвикате наранявания.

Изплакване със спринцовка

Ако след 1-2 седмици редовно капане на олио не е помогнало, може да се опитате внимателно изплакване на ухото с топла вода чрез специална гумена спринцовка за уши без игла. Накиснете спринцовката предварително в топла вода и я напълнете. След това, отново легнали на една страна със засегнатото ухо нагоре, внимателно насочете водната струя в ухото в продължение на около минута. Това трябва да размекне остатъчната кал и да я изплакне навън заедно с водата. Повторете процедурата няколко пъти до пълно почистване.Olio Za Shum V Ushite 02

Вижте и ТОВА: Кои са добрите капки за шум в ушите, които наистина действат? Топ лекарства и бабини рецепти!

При тежки случаи – посетете лекар

Ако и след тези процедури все още имате проблем със запушени уши и намален слух, то вероятно имате сериозно натрупване на ушна кал. В такива случаи е препоръчително да посетите своя личен лекар или друг ушен специалист, които да огледат състоянието Ви и да предприемат по-специализирани методи за отстраняване на натрупаната кал.

Как да почистваме правилно ушната кал

Ушна кал (церумен) е жълто, мазно и меко восъкоподобно вещество. То се отделя нормално от жлезите, намиращи се в кожата на външния слухов проход.

Olio Za Shum V Ushite 03По химически състав церуменът се състои предимно от мастни киселини, триглицериди, холестерол и олющени епителни клетки. Образуването на ушна кал не е болестно състояние, тъй като ухото се освобождава по естествен начин от нея.

При някои хора жлезите отделят по-голямо количество церумен, особено при работещите в запрашена среда. При тях постепенно ушната кал се натрупва и образува запушалка (тапа) на ушния канал. Пълното запушване на канала, последвано от намаление на слуха, става най-често след миене на главата, при което тапата набъбва.

“Демир

Процесът може да засяга едното или и двете уши. Освен намаление на слуха церуменът може да причини дискомфорт или шум в засегнатото ухо.

Дайте мнение и Вие тук!

Отстраняването на ушната кал трябва да бъде извършено от специалист по УНГ болести.

Това може да стане бързо и лесно с инструменти или чрез промивка с помощта на спринцовка със затоплена вода. Вторият метод не бива да се прилага при хора с перфорация на тъпанчето, за което пациентът би трябвало да информира специалист по уши, нос и гърло лекаря.

Olio Za Shum V Ushite 04Напоследък във Фейсбук голяма популярност придобиват измислени материали, твърдящи, че е вредно да се почиства ушната кал. Според тях тя е пълна с невероятни витамини и не е ясно още какво и е страхотно, че я има. Това, разбира се, са абсолютни глупости, целящи лесен трафик и много шерове.

Единственото вярно в тези публикации е, че трябва ужасно внимателно да се работи с клечките за уши и те да не допират тъпанчето, защото лесно може да се повреди. А още по-добре е директно да се обърнете към ушен доктор, ако случаят е по-напреднал.Olio Za Shum V Ushite 01

Още по темата ТУК: Излекувах се от шум в ушите. Отзиви и идеи за капки от личен опит.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Max

Макситрол или Гентазон? Капки нос и за очи. Мнения

Гентазон, капки за нос. Мнения. Макситрол или Гентазон са по-добри при хрема? Антибиотични капки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *