схващане на крака
Неприятното схващане на крака, известно още и като крампа, е сред най-разпространените мускулни проблеми, свързани с подчертан дискомфорт и болезненост

Как да се справим с неприятното схващане на крака?

Неприятното схващане на крака, известно още и като крампа, е сред най-разпространените мускулни проблеми, свързани с подчертан дискомфорт и болезненост

Най-често то представлява внезапен спазъм на мускулите в долната част на крака, при което се наблюдава слаб дискомфорт, траещ няколко секунди, или значително по-продължителен и болезнен спазъм, водещ до едно общо неразположение.

Най-често оплакванията са локализирани в областта на бедрата и подбедрицата, като могат да бъдат засегнати както отделни мускули или части от мускули, така също и група от мускули.

Болезненото схващане на крака може да бъде няколко вида: същинско схващане (което е и най-често срещаното), дистонично схващане (появяващо се, когато едни и същи мускули са въвлечени в по-продължително съкращение), тетанично схващане (появяващо се в резултат на продължителната контракция на мускулите под действието на идващата от инервиращите ги нерви информация), контрактури (представляващи състояния, при които мускулът не е в състояние да излезе от контракция).

Сред основните причини за появата на неприятното схващане на крака са: страничният ефект на определени медикаменти, различни заболявания, затлъстяването и стресът, упражняван ежедневно върху мускулите.

Превенцията за справяне с неприятното схващане на крака включва: консумация на храни, богати на минерали като калий, калций и магнезий, упражняващи успокояващ ефект върху мускулите и спиращи контракциите им; прием на соли и течности, които хидратират мускулите и намаляват риска от поява на мускулни схващания; консумация на храни, съдържащи витамин D, спомагащ за резорбцията на калций в червата; горещи душове, които отпускат мускулатурата и намаляват напрежението върху самите тъкани; масаж с подходящ овлажняващ крем, който облекчава болката и значително подобрява кръвообращението на краката; разтягане на краката, което обаче трябва да се извършва с максимално внимание, за да не се предизвика някаква ненадейна контузия.

Дайте мнение и Вие тук!

Независимо че крампата е едно от най-често срещаните физически неразположения, които засягат огромен брой хора по света, медицината все още не е в състояние да я обясни напълно, но може да предложи надеждни методи за справяне с нея.

схващане на крака
Неприятното схващане на крака е сред най-разпространените мускулни проблеми

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2007/06/16/%D0%BC%D1%83%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0/

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Прочети още

Болки в мускулите на краката, бедрата и прасеца

Болки в мускулите на краката и бедрения мускул. Мускулни болки и скованост

Болки в мускулите: Съществуват изпитани народни средства за справяне с проблема, наречен „Мускулни болки и …

Едно мнение

  1. Assia Ranghelova

    bolka ,shavshtane na kraka

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *