Заболяванията на стомаха понякога започват без симптоми

Ще разгледаме основната симптоматика на язва гастрит и други заболявания на стомаха. Кога има болки и кога не.

Облекчаващото уригване след обилно хранене е знак за здрав стомах. В противен случай идва усещането за тежест, а понякога и за болка.

Функцията на стомаха е твърде разнообразна. Основната му задача е да служи за резервоар, като едновременно извършва и евакуационна функция.

Смилането на храната след попадането й в стомаха се извършва с помощта на стомашния сок.

По извънредно сложен начин се селекционират различните видове хранителни вещества. Стомашната секреция протича в няколко фази. При вида и мириса на самата храна стартира нервно-рефлекторната фаза и започва секретирането на стомашния сок, солната киселина и пепсина.

А при попадането на храна в стомашната кухина тя влиза в контакт с лигавицата на стомаха, по която се излива гастрин.

Според статистиката повече от половината хора над 50-годишна възраст страдат от хроничен гастрит (възпаление на стомашната лигавица), но само малка част от тях имат болки в стомаха.

Гастритът предразполага към образуването на язви на стомаха или на дванадесетопръстника (дуоденума).

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Язвената болест е широко разпространена и независимо от значителните постижения на лечебните методи заболеваемостта не само че не намалява, а тъкмо обратното – увеличава се с всяка изминала година. Стомашната язва много по-често се придружава от хроничен гастрит, докато при дуоденалната, лигавицата на стомаха е незасегната. Освен това при стомашната язва производството на киселини е нормално или понижено, докато при язва на дванадесетопръстника почти винаги е повишено.

Заболяванията на стомаха невинаги протичат с болки в началния период,

поради което голям процент от болните ги откриват, когато са настъпили усложнения.

Трябва да се отбележи, че злокачественото израждане в ранния стадий дава известни признаци като: болки в епигастриума (под лъжичката), липса на апетит, отслабване, отвращение от месо, отпадналост, анемия. Стомашната язва се характеризира с болки непосредствено след хранене, докато дуоденалната язва се съпровожда от болки на гладно или 3-4 часа след хранене.

Стомашната лигавица притежава голяма резистентност спрямо корозивното (разяждащо) действие на солната киселина. Това се обяснява с голямото количество муцин (слуз), регенериращата способност на повърхностните епителни клетки и богатото кръвоснабдяване на стомашната лигавица.

Болният стомах се нуждае от покой и диета.

Почивката допринася за по-бързото оздравяване. Много важна обаче е диетата: храната трябва да бъде богата на белтъчини, като се избягват големи порции храна, защото причиняват разтягане на стомаха.

Избягват се дразнещи пикантни храни, сурови зеленчуци и салати, пържени ястия. Препоръчва се често хранене на малки порции. Противопоказани са тютюнопушенето, спиртните и газираните напитки. Храната не бива да бъде нито много гореща, нито много студена.

Месото – предимно пилешко, да бъде варено или печено.

Много важно е да не се употребяват лекарства, които дразнят лигавицата на стомаха, като: аспирин, индометацин, диклофенак, фелоран, волтарен, нурофен, кортикостероидни препарати.

Ако това е наложително, предпочитайте свещички, поставяни в правото черво.Възможностите на съвременната медицина са големи по отношение консервативното лечение на язвената болест. Необходимо е обаче още при началните симптоми да се обърнете към специалист-гастроентеролог.

Погледнете и ТУК:

Анасон за болен стомах и кашлица

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *