Заболяванията на стомаха понякога започват без симптоми

Ще разгледаме основната симптоматика на язва гастрит и други заболявания на стомаха. Кога има болки и кога не.

Облекчаващото уригване след обилно хранене е знак за здрав стомах. В противен случай идва усещането за тежест, а понякога и за болка.

Функцията на стомаха е твърде разнообразна. Основната му задача е да служи за резервоар, като едновременно извършва и евакуационна функция.

Смилането на храната след попадането й в стомаха се извършва с помощта на стомашния сок.

По извънредно сложен начин се селекционират различните видове хранителни вещества. Стомашната секреция протича в няколко фази. При вида и мириса на самата храна стартира нервно-рефлекторната фаза и започва секретирането на стомашния сок, солната киселина и пепсина.

А при попадането на храна в стомашната кухина тя влиза в контакт с лигавицата на стомаха, по която се излива гастрин.

Според статистиката повече от половината хора над 50-годишна възраст страдат от хроничен гастрит (възпаление на стомашната лигавица), но само малка част от тях имат болки в стомаха.

Гастритът предразполага към образуването на язви на стомаха или на дванадесетопръстника (дуоденума).

Язвената болест е широко разпространена и независимо от значителните постижения на лечебните методи заболеваемостта не само че не намалява, а тъкмо обратното – увеличава се с всяка изминала година. Стомашната язва много по-често се придружава от хроничен гастрит, докато при дуоденалната, лигавицата на стомаха е незасегната. Освен това при стомашната язва производството на киселини е нормално или понижено, докато при язва на дванадесетопръстника почти винаги е повишено.

Заболяванията на стомаха невинаги протичат с болки в началния период,

поради което голям процент от болните ги откриват, когато са настъпили усложнения.

Трябва да се отбележи, че злокачественото израждане в ранния стадий дава известни признаци като: болки в епигастриума (под лъжичката), липса на апетит, отслабване, отвращение от месо, отпадналост, анемия. Стомашната язва се характеризира с болки непосредствено след хранене, докато дуоденалната язва се съпровожда от болки на гладно или 3-4 часа след хранене.

Стомашната лигавица притежава голяма резистентност спрямо корозивното (разяждащо) действие на солната киселина. Това се обяснява с голямото количество муцин (слуз), регенериращата способност на повърхностните епителни клетки и богатото кръвоснабдяване на стомашната лигавица.

Болният стомах се нуждае от покой и диета.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Почивката допринася за по-бързото оздравяване. Много важна обаче е диетата: храната трябва да бъде богата на белтъчини, като се избягват големи порции храна, защото причиняват разтягане на стомаха.

Дайте мнение и Вие тук!

Избягват се дразнещи пикантни храни, сурови зеленчуци и салати, пържени ястия. Препоръчва се често хранене на малки порции. Противопоказани са тютюнопушенето, спиртните и газираните напитки. Храната не бива да бъде нито много гореща, нито много студена.

Месото – предимно пилешко, да бъде варено или печено.

Много важно е да не се употребяват лекарства, които дразнят лигавицата на стомаха, като: аспирин, индометацин, диклофенак, фелоран, волтарен, нурофен, кортикостероидни препарати.

Ако това е наложително, предпочитайте свещички, поставяни в правото черво.Възможностите на съвременната медицина са големи по отношение консервативното лечение на язвената болест. Необходимо е обаче още при началните симптоми да се обърнете към специалист-гастроентеролог.

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2012/09/10/%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%bd%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%88%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Фамотидин или Омепразол, Квамател, Ранитидин?

Фамотидин, Омепразол, Квамател или Ранитидин? Странични ефекти, мнения, цена

Фамотидин се препоръчва като един от заместителите на Ранитидин, след като се заговори за спирането …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!



АБОНИРАЙ СЕ!