Бъбречните аномалии. Да се родиш с един бъбрек или подковообразен бъбрек…

Какво е подковообразен бъбрек? Какво е да се родиш с един бъбрек? Тук разглеждаме накратко основните понятия за бъбречните аномалии.

Бъбречни вродени аномалии се срещат в 1-3% от хората. Те са по-чести у жените.

При немалка част от носителите на такива аномалии липсват всякакви здравословни отклонения и аномалията се открива случайно и по повод на други заболявания. У малка част обаче се установяват различни бъбречни заболявания.

Бъбрекът по рождение може да бъде само един. В редки случаи може да се открие и трети – добавъчен бъбрек. Най-честата аномалия е удвоеният бъбрек.

Той има две напълно отделени легенчета и от него излизат два пикочопровода. Аномалия представлява и срастването на краищата на двата бъбрека. При срастване на горните или пък на долните краища се образува т.нар. подковообразен бъбрек.

Дайте мнение и Вие тук!

Бъбреците могат да се намират на необичайно място – по-често в таза, по-рядко – в поясния отдел. В някои случаи и двата бъбрека се откриват от едната страна на гръбначния стълб. Такива аномално разположени бъбреци могат да притискат коремни органи и кръвоносни съдове.

Лечението на вродените бъбречни аномалии е оперативно. То се предприема по показание и риск от настъпване на тежки усложнения.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Препоръчайте най-добър нефролог в София.

Нефролог. Мнения и списък ТОП 20+ за София, Варна, Бургас, Пловдив и др. Цена

Препоръчайте най-добър нефролог в София. Мнения за детски нефролог Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *