Венозна тромбоза – предпоставка за инсулт или инфаркт

Страдам от болест, която се нарича венозна тромбоза. Не знам за какво става въпрос, защото лекарят не ми обясни в какво точно се изразява това заболяване и колко е опасно.

Затова се обръщам към вас. Пия си лекарствата и мисля, че проблеми няма да имам, но все пак?…

Сгъстената по една или друга причина кръв лесно образува съсиреци, които се натрупват в кръвоносните съдове, нарушавайки нормалното движение на кръвта. Докато един ден отделни участъци от органите и тъканите спрат да се подхранват достатъчно и тогава се развива исхемична болест.

Ако кръвоносният съд, който храни сърдечния мускул, има такова запушване, е възможен инфаркт на миокарда. Ако това се случи в съда, който захранва мозъка с кръв и кислород, възниква инсулт.От това заболяване най-често страдат възрастните хора, които развиват атеросклероза.

Ако не се вземат мерки за лечение, по стените на съдовете започват да се натрупват атеросклеротични образувания, които продължават да се разрастват и постепенно стесняват проходимостта.

Дори и най-малкият съсирек може да се задържи по-продължително време в кръвоносния съд и това причинява тромбозата. Съдът се запушва и се нарушава нормалното движение на кръвта.

Два неприятни факта, свързани с атеросклерозата и венозната тромбоза:

  • Атеросклерозата действа разрушително върху кръвоносните съдове, които подхранват сърцето и главния мозък.
  • При запушване на вена с тромб се развива възпалителен процес на стените на съда или, както се изразяват медиците, възниква тромбофлебит. Най-често това заболяване се открива в съдовете на долните крайници.

Началните признаци на заболяването тромбофлебит са:

  1. Продължителни силни болки в мускулите на прасеца.
  2. Болки при натискане с пръсти.
  3. Отоци.

Понякога възникват възпалителни процеси в тъканите, около вените. Образуваните във вените тромби след време могат и да се разтворят, но могат и окончателно да запушат съда и тогава се налага хирургична намеса.

Още по темата ТУК:

Венозната тромбоза

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Венозна тромбоза – предпоставка за инсулт или инфаркт
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *